Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Afghánský chrt

aktualizováno 

Afghánský chrt | foto: shutterstock.com

Země původu:

Afghánistán, patronát Velká Británie

Zařazení:

FCI sk. X. - chrti

Standard č. 228

Historie:  

Afghánský chrt se dříve nazýval tazi. Patří mezi nejušlechtilejší plemena na světě. Původně byl psem loveckým. Jeho rychlost a výborný zrak dokazují, že lovil ve velkých, celkem nehostinných a na zvěř chudých oblastech Aghánistánu. Do Evropy vstoupil v 19. století a ihned získal celou řadu příznivců. Dnešní afghánský chrt je spíše plemenem společenským a svoje uplatnění najde i na dostihových nebo coursingových drahách.

Povaha a chování:      

Pro toto plemeno je typický východní, respektive orientální výraz. Afghánský chrt se dívá na člověka a jakoby "skrze něho". Důstojná a zdrženlivá, s určitou vášnivou nespoutaností.

Vzhled:    

Celkové vzezření psa působí dojmem síly a důstojnosti, kombinované s rychlostí a silou. Hlava je nesena hrdě.

Průměrný věk:

13 - 14 let

Péče:

Afgánský chrt potřebuje spíše malé množství potravy. Jeho krásná a bohatá srst je sice ozdobou, ale vyžaduje pravidelnou a pečlivou péči. Pohyb je afghánovi vlastní a neobejde se bez něj. Přístup k výchově do určité míry ovlivňuje povaha plemene. Afghánský chrt je důstojný a uzavřený. Výchova musí být klidná, laskavá a důsledná.

Chovatelský klub:
Autoři:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Další z rubriky

Vícebarevný pudl
Vícebarevný pudl

Od klasického pudla se liší vícebarevnou srstí.  celý článek

Bretaňský ohař dlouhosrstý
Bretaňský ohař dlouhosrstý

Skvělý lovec z Francie, který potěší každého myslivce.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.