Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Akita - Inu

aktualizováno 

Země původu:

Japonsko

Zařazení:

FCI sk. V. - špicové a tzv. primitivní plemena

Standard č. 255

Historie:  

Původní japonští psi byli malé až střední velikosti a neexistovala žádná velká plemena. Od roku 1603 se užívali v oblasti Akita jako bojoví psi Akita Matagis (středně velcí psi pro lov medvědů). Od roku 1868 byli Akita Matagis kříženi s tosami a mastify. Tím vzrostla velikost plemene, ale ztratily se typické vlastnosti špiců.
V roce 1908 byly psí zápasy zakázány, ale Akity se zachovaly a dále se šlechtily jako velké japonské plemeno. Devět vynikajících zástupců bylo v roce 1931 oceněno jako „národní památky“.
V průběhu druhé světové války se psi běžně užívali jako zdroje kožešiny pro vojenské oblečení. Akit zbylo žalostně málo a rozdělovaly se do tří odlišných typů: Matagi akity, bojové akity, ovčácké akity. To vytvářelo v plemeni velké zmatky. Během poválečného procesu obnovení původního plemene byl po přechodnou dobu velmi populární pes Kongo - go z linie Dewa, který vykazoval vlastnosti mastifa a vliv německého ovčáka. Rozumnější chovatelé však nepovažovali tento typ za správné japonské plemeno a snažili se odstranit rysy cizí rysy křížením s Matagi akitami, aby dosáhli obnovení původního plemene. Uspěli v ustavení čisté linie velkého plemene, jak jej známe dnes.
Povaha a chování:     

Vyrovnaný, věrný, učenlivý a chápavý.

Vzhled:  

Velký pes, robustně stavěný, dobře vyvážený, s množstvím hmoty. Sekundární pohlavní znaky jsou silně patrné. Pes je ušlechtilý, důstojný, rezervovaný. Silná konstituce.

Průměrný věk:

10 - 12 let

Péče:

Akita - Inu je plemeno se zajímavou lehce orientální povahou. Není příliš náročná z pohledu výživy. Potřebuje pohyb úměrný své velikosti a pravidelnou péči o srst. Může být ustájena v bytě i v kotci a potřebuje láskyplný, spravedlivý a důsledný postoj ze strany svého majitele.

Chovatelský klub:

Klub chovatelů málopočetných plemen

Autoři:




Nejčtenější

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Vysočina se ve výrobním závodě Hodice nedaleko Jihlavy vyrábí od roku 1967.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Další z rubriky

Belgický grifonek
Belgický grifonek

Belgický grifonek miluje svou rodinu a je bez ní nešťastný.  celý článek

Phalene
Phalene

Příbuzný papillona, který se od něho liší svěšenýma ušima  celý článek

Bulgur s petrželkou a citronem
Bulgur s petrželkou a citronem

Lehké jídlo pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.