Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


S alergiemi na arašídy by mělo zatočit UV záření. Nezničí jejich chuť

aktualizováno 
Tuto pochoutku si musí odpustit miliony alergiků po celém světě. Po arašídech kýchají, otékají, dostávají vyrážku či průjem. Podle vědců z americké Floridy prudce snižuje množství alergenů použití ultrafialového záření.

Vědci možná přišli na to, jak se vypořádat s alergií na lískové oříšky. | foto: Profimedia.cz

Oříšky přitom najdete téměř všude. Od zmrzlin a čokolád až po asijskou kuchyni. Jaký problém znamenají buráky, popisovaly kolegyně z magazínu Ona (více zde). A například v USA dosahuje počet alergiků citlivých na arašídy skoro dvou milionů.

Wade Yang z Floridské univerzity zkusil oříšky osvěcovat UV zářením a touto metodou z nich odstranil až 80 % alergenů. „Až metodu dopracujeme, budeme schopni dosáhnout 99procentní účinnosti, aniž bychom poškodili strukturu a chuť ořechů,“ tvrdí optimisticky. Prvními pokusy tak zjistil, že podobně jako má UV záření negativní vliv na mikroorganismy, může (zjednodušeně řečeno) podobně fungovat i ve vztahu k alegernům.

Na univerzitě kvůli pokusu postavili dopravníkový pás, ke kterému postavili dvě UV lampy. Pak na oříšky působili světelnými pulzy a zkoumali, za jakých podmínek způsobí změny.

Za alergické reakce v těle může histamin, který se při alergické reakci nadměrně uvolňuje, a tím způsobuje fyziologické potíže. Po „ošetření“ UV zářením se však po požití arašídů nezačne v těle v takovém množství uvolňovat. „Myslím, že už jsme jen krok od toho, aby se naše metoda mohla začít průmyslově používat. Oříšky by prošly ozařováním před procesem zabalení,“ tvrdí.

Studie doktora Yanga byla zveřejněna například v magazínu Medical News Today.

Přivítali byste, kdyby se tímto způsobem upravovaly buráky?

celkem hlasů: 105

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 16. října 2014. Anketa je uzavřena.

Ano, ale musí být možné si vybrat, zda potřebuji obyčejné nebo s úpravou 57
Ne, další zásah do přirozeného stravování 31
Ano, hodně by mi to pomohlo 17
Autor:




Nejčtenější

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.