Oříšky přitom najdete téměř všude. Od zmrzlin a čokolád až po asijskou kuchyni. Jaký problém znamenají buráky, popisovaly kolegyně z magazínu Ona (více zde). A například v USA dosahuje počet alergiků citlivých na arašídy skoro dvou milionů.
Wade Yang z Floridské univerzity zkusil oříšky osvěcovat UV zářením a touto metodou z nich odstranil až 80 % alergenů. „Až metodu dopracujeme, budeme schopni dosáhnout 99procentní účinnosti, aniž bychom poškodili strukturu a chuť ořechů,“ tvrdí optimisticky. Prvními pokusy tak zjistil, že podobně jako má UV záření negativní vliv na mikroorganismy, může (zjednodušeně řečeno) podobně fungovat i ve vztahu k alegernům.
Na univerzitě kvůli pokusu postavili dopravníkový pás, ke kterému postavili dvě UV lampy. Pak na oříšky působili světelnými pulzy a zkoumali, za jakých podmínek způsobí změny.
Za alergické reakce v těle může histamin, který se při alergické reakci nadměrně uvolňuje, a tím způsobuje fyziologické potíže. Po „ošetření“ UV zářením se však po požití arašídů nezačne v těle v takovém množství uvolňovat. „Myslím, že už jsme jen krok od toho, aby se naše metoda mohla začít průmyslově používat. Oříšky by prošly ozařováním před procesem zabalení,“ tvrdí.
Studie doktora Yanga byla zveřejněna například v magazínu Medical News Today.