Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


S alergiemi na arašídy by mělo zatočit UV záření. Nezničí jejich chuť

aktualizováno 
Tuto pochoutku si musí odpustit miliony alergiků po celém světě. Po arašídech kýchají, otékají, dostávají vyrážku či průjem. Podle vědců z americké Floridy prudce snižuje množství alergenů použití ultrafialového záření.

Vědci možná přišli na to, jak se vypořádat s alergií na lískové oříšky. | foto: Profimedia.cz

Oříšky přitom najdete téměř všude. Od zmrzlin a čokolád až po asijskou kuchyni. Jaký problém znamenají buráky, popisovaly kolegyně z magazínu Ona (více zde). A například v USA dosahuje počet alergiků citlivých na arašídy skoro dvou milionů.

Wade Yang z Floridské univerzity zkusil oříšky osvěcovat UV zářením a touto metodou z nich odstranil až 80 % alergenů. „Až metodu dopracujeme, budeme schopni dosáhnout 99procentní účinnosti, aniž bychom poškodili strukturu a chuť ořechů,“ tvrdí optimisticky. Prvními pokusy tak zjistil, že podobně jako má UV záření negativní vliv na mikroorganismy, může (zjednodušeně řečeno) podobně fungovat i ve vztahu k alegernům.

Na univerzitě kvůli pokusu postavili dopravníkový pás, ke kterému postavili dvě UV lampy. Pak na oříšky působili světelnými pulzy a zkoumali, za jakých podmínek způsobí změny.

Za alergické reakce v těle může histamin, který se při alergické reakci nadměrně uvolňuje, a tím způsobuje fyziologické potíže. Po „ošetření“ UV zářením se však po požití arašídů nezačne v těle v takovém množství uvolňovat. „Myslím, že už jsme jen krok od toho, aby se naše metoda mohla začít průmyslově používat. Oříšky by prošly ozařováním před procesem zabalení,“ tvrdí.

Studie doktora Yanga byla zveřejněna například v magazínu Medical News Today.

Přivítali byste, kdyby se tímto způsobem upravovaly buráky?

celkem hlasů: 105

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 16. října 2014. Anketa je uzavřena.

Ano, ale musí být možné si vybrat, zda potřebuji obyčejné nebo s úpravou 57
Ne, další zásah do přirozeného stravování 31
Ano, hodně by mi to pomohlo 17
Autor:




Nejčtenější

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Další z rubriky

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.