Vědci možná přišli na to, jak se vypořádat s alergií na lískové oříšky.

Vědci možná přišli na to, jak se vypořádat s alergií na lískové oříšky. | foto: Profimedia.cz

S alergiemi na arašídy by mělo zatočit UV záření. Nezničí jejich chuť

  • 0
Tuto pochoutku si musí odpustit miliony alergiků po celém světě. Po arašídech kýchají, otékají, dostávají vyrážku či průjem. Podle vědců z americké Floridy prudce snižuje množství alergenů použití ultrafialového záření.

Oříšky přitom najdete téměř všude. Od zmrzlin a čokolád až po asijskou kuchyni. Jaký problém znamenají buráky, popisovaly kolegyně z magazínu Ona (více zde). A například v USA dosahuje počet alergiků citlivých na arašídy skoro dvou milionů.

Wade Yang z Floridské univerzity zkusil oříšky osvěcovat UV zářením a touto metodou z nich odstranil až 80 % alergenů. „Až metodu dopracujeme, budeme schopni dosáhnout 99procentní účinnosti, aniž bychom poškodili strukturu a chuť ořechů,“ tvrdí optimisticky. Prvními pokusy tak zjistil, že podobně jako má UV záření negativní vliv na mikroorganismy, může (zjednodušeně řečeno) podobně fungovat i ve vztahu k alegernům.

Na univerzitě kvůli pokusu postavili dopravníkový pás, ke kterému postavili dvě UV lampy. Pak na oříšky působili světelnými pulzy a zkoumali, za jakých podmínek způsobí změny.

Za alergické reakce v těle může histamin, který se při alergické reakci nadměrně uvolňuje, a tím způsobuje fyziologické potíže. Po „ošetření“ UV zářením se však po požití arašídů nezačne v těle v takovém množství uvolňovat. „Myslím, že už jsme jen krok od toho, aby se naše metoda mohla začít průmyslově používat. Oříšky by prošly ozařováním před procesem zabalení,“ tvrdí.

Studie doktora Yanga byla zveřejněna například v magazínu Medical News Today.

Přivítali byste, kdyby se tímto způsobem upravovaly buráky?

celkem hlasů: 105

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 16. října 2014. Anketa je uzavřena.

Ano, ale musí být možné si vybrat, zda potřebuji obyčejné nebo s úpravou
Ano, ale musí být možné si vybrat, zda potřebuji obyčejné nebo s úpravou 57
Ne, další zásah do přirozeného stravování
Ne, další zásah do přirozeného stravování 31
Ano, hodně by mi to pomohlo
Ano, hodně by mi to pomohlo 17