Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Aloe pravá (Aloe vera)

  15:45aktualizováno  15:45

Aloe pravá | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Víte, že...

Jméno Aloe vzniklo z arabského slova "alloeh", což znamená lesklý či trpký. Už ve starověkém Egyptě znala účinky aloe slavná Kleopatra, která ji používala na pěstění své pleti. Zmínky o aloe jsou známy i ze spisů starověké Číny, Arábie, Afriky a Indie.

Popis rostliny: Tato víceletá, stále zelená rostlina dorůstá do výšky kolem 30 centimetrů. Aloe je z čeledi liliovitých. Z tmavě zelené růžice, která se drží při zemi, vyrůstají velké modrozelené kopinaté listy, na konci zašpičatělé. Po celém listu je rozeseto mnoho bílých skvrn. Uprostřed se zvedá stonek, který nese podlouhlé květy v hustých řadách. Květ má sytě žlutou barvu. Pěstování je velice jednoduché. Rostlinu v zimě udržujte na slunném místě s teplotou do 10 stupňů. Zálivka stačí minimální a opětovně až půda zcela vyschne. Pokud by byla rostlina přesušená, projeví se to svraštěním pokožky listů. Avšak ani přímé slunce jí nesvědčí, listy by dostaly načervenalou barvu. V létě zálivku zvýšíme.

Aloe praváStanoviště: Aloe pochází z Afriky, ale asi 400 druhů tohoto rodu roste v tropech a subtropech střední Afriky, jižní Afriky, Madagaskaru a Arabského poloostrova.

Období květu: Kvete v období léta.

Použitelné části: K použití využijete celé listy aloe.

Léčivé účinky: Aloe vera obsahuje oleje, které jsou velmi žádané v kosmetickém průmyslu. Jako přísada se používá do šamponů, krémů a mýdel na ruce i na pokožku celého těla, mléka na opalování atd. Kousek listu se může přímo přikládat na kůži k úlevě od bolestí při popáleninách, řezných ranách, odřeninách. Pomáhá také proti vráskám, ekzémům, zanícené a drsné kůži, na místech poštípaných a pokousaných hmyzem. Šťáva z listů se dá užívat vnitřně jako silné projímadlo či pro zesílení menstruace. Její chuť je však velice nepříjemná. Aloe se vyvarujte v období těhotenství a kojení.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Čajovník čínský (Thea sinensis, Camellia sinensis). Čajovník má bíle zbarvený
Čajovník čínský (Thea sinensis, Camellia sinensis)

Známá kulturní rostlina rozšířená a užívaná po celém světě.   celý článek

Brukev řepka olejka (Brassica napus)
Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Významná rostlina pro výrobu oleje, při jehož výrobě jsou odpadem zbytky vylisovaných semen, neboli pokrutiny, které jsou důležitou složkou zvířecích krmiv.   celý článek

Šalvěj rakouská (Salvia austriaca) roste běžně v Rakousku, Maďarsku a na...
Vědci našli v Podyjí šalvěj, o které mysleli, že už v Česku vyhynula

Velké překvapení zažili vědci v Národním parku Podyjí na Znojemsku. Loni v létě tam našli šalvěj rakouskou, o které si mysleli, že v Česku dávno vyhynula....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.