Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ze zbytků a sekáčových úlovků tvoří "recy věci" a obléká půlku vesnice

V jednom koutě počítač, v druhém šicí stroj a všude na zemi samé hadry. Tady vznikají originální modely amatérské švadlenky Daniely Boušové z Ratměřic, která dokazuje, že ve Vesnici roku 2010 žijí lidé opravdu akční.
Daniela Boušová původně začala šít ze zoufalství, když se nudila na mateřské

Daniela Boušová původně začala šít ze zoufalství, když se nudila na mateřské | foto: Štěpán Luťanský

"Nikdy jsem neuměla šít, dokonce ani knoflík jsem si neuměla přišít," směje se sympatická tmavovláska nad ironií osudu, že právě ona se vrhla do vytváření originálních kousků oblečení.

Když ale byla na mateřské, mohla se ukousat nudou. Tak se rozhodla, že se šít naučí. "Protože jsem měla představu, co bych chtěla nosit, ale nikde to nebylo k dostání," dodává věcně.

Řešení našla v odloženém oblečení

Její modely vznikají převážně jako jakési recykláty neboli "recy věci". Z toho, co už lidi nechtějí nosit, ze zbytků látek, prostě z materiálu, který by jinak skončil v popelnicích. Ostatní materiály, které používá, jsou od českých výrobců, i látky nakupované v podobě zbytků.

Daniela Boušová začala šít, když byla s dcerou na mateřské

"Hlavně mi bylo líto, že lidé pouze nakupují a vyhazují téměř nové věci. Tak jsem se rozhodla, že toto nepotřebné oblečení nenechám zmizet ze světa. A že s jeho novou podobou určitě udělám někomu radost. Už jsem tím známá, tak mi odložené věci lidé nosí sami," neskrývá Daniela, že je ráda.

Kde se berou originální nápady

"Když mi někdo donese nějakou košili," vypráví Daniela, "leží mi tu potom třeba dva roky, než mě osloví múza. Teprve pak z ní něco vytvořím."

Pro inspiraci Daniela hodně pozoruje život kolem sebe. "Vidím zajímavý strom, kytku, nebo třeba tramvaj, tak si ten motiv zapamatuju a přenesu do modelu. Největší inspiraci si beru ze svých snů. Ty mám barevné, hodně bláznivé a hlavně si je dlouho pamatuji. Tak si je dám na papír a pak je namaluji na trička nebo šaty," popisuje vznik motivů pro své modely.

Daniela Boušová s dcerou a kamarádkami z Ratměřic, které si její "recy věci" zamilovaly

Uplatní prý naprostou většinu svých snů. I proto, že miluje barvy a sama chodí pouze v barevných věcech. "Černé oblečení nenosím vůbec, džíny mám jen jedny a téměř je nenosím. Pro mě je důležitá barva a svět kolem mě. Všechny látky si vždycky dám kolem sebe na zem a koukám na ně, dokud v nich něco neuvidím," říká Boušová.

Na její tvorbu má vliv i titul Vesnice roku

Vloni Danielu velmi inspirovalo, že se Ratměřice, kde bydlí a tvoří, staly Vesnicí roku (viz předchozí článek). Okamžitě vznikly čtyři modely s touto tematikou.

Kamarádky Daniely Boušové, které si její "recy věci" zamilovaly, oblečeny do triček na téma "Ratměřice - Vesnice roku"

"Mé kamarádky vždy čekají, co zase vymyslím a co si ode mne vezmou. Ze zbytků, které mi zůstanou, ušiju třeba čepici a nebo kabelku. Jindy jsem si ušila čepici a neměla ji naopak k čemu nosit, tak jsem si k ní ušila kabátek," dokazuje Daniela, že od nápadu k realizaci má jenom kousek.

Vlastní táta se jí sice pokaždé, když ji v jejích modelech vidí, žertem ptá, jestli nejde na maškarní. "Je ale také pravda, že hodně šiju pro svého manžela, který mé modely nosí velice rád," nenechá se švadlenka rozhodit posměšnými poznámkami. Že si každý najde své, o tom svědčí každoroční výstavy vytvořených kousků, které pořádá na přání přátel vždy koncem roku.

Jako střihy používá modely dvacátých, třicátých a hlavně šedesátých let. Některé modely šije třeba rok, jiné má hotové během týdne. "Některé mám rozešité a pořád se mně na nich něco nelíbí, tak čekám, až mě ťukne do nosu nějaký oříšek. A pak je došiju ještě týž den," popisuje porodní bolesti vzniku některých kousků.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025