Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chovatel se nechal 160krát uštknout jedovatými hady. Chce vyvinout séra

  0:29aktualizováno  0:29
„Jsem jediný chovatel na světě, který může dělat to, co jste právě viděli,“ říká chovatel hadů Tim Friede poté, co se před kamerou vědomě nechá kousnout černou mambou a vzápětí tajpanem. Dělá to již 16 let a díky tomu si vybudoval proti hadímu jedu imunitu.

Tento amatérský chovatel a vědec z amerického státu Wisconsin je totiž přesvědčen, že imunitní látky vytvořené v jeho těle následkem 160 hadích uštknutí pomohou vyvinout séra proti hadímu jedu, která budou zachraňovat lidské životy. (Čtěte výpověď chovatele, který málem zemřel na uštknutí kobrou.)

Tajpan, kobra či mamba (zde více o nebezpečné černé mambě, jejíž kousnutí přežil chovatel v Česku), které chová, totiž patří k plazům s velmi prudkým jedem. Po jejich uštknutí tedy bývá smrt člověka většinou otázkou několika minut, proto je také chovají jen ti nejzapálenější herpetologové (více o jejich chovu zde).

Fotogalerie

„Nepřestanu s tím, dokud se nepodaří vyvinout vakcínu. Nebo dokud neumřu,“ říká odhodlaně amatérský nadšenec, který je kvůli svému plánu ochoten riskovat i obětovat doslova cokoliv. „Vše, co dělám, je na vlastní pěst,“ říká k tomu lakonicky.

Neznamená to ale, že by všech 160 hadích kousnutí přežil bez následků. Před čtyřmi lety mu jed z dvojitého kousnutí od kobry způsobil v noze nekrózu a přišel o sval. S podobnými zdravotními následky svých pokusů je podle svých slov naprosto smířen.

Mnohé však kvůli své vášni k jedovatým hadům ztratil v osobním životě, na podzim se s ním po dvaceti letech nechala rozvést jeho žena a opustila ho i s dospívajícím synem. Nevydržela už nadále snášet, že rodina byla u jejího muže na posledním místě. Psychicky pro ni byly náročné i jeho pokusy s vlastním zdravím i životem.

Podle imunologa vakcína nemusí být utopií

Továrního dělníka a nadšeného amatérského herpetologa a imunologa začal v jeho snahách podporovat mikrobilog Brian Hanley z kalifornské univerzity. Provedené testy podle něj skutečně naznačují, že Tim (37) má v těle dvojnásobné množství protilátek než běžný člověk. A chtěl by mu pomoci jak s vývojem vakcíny, tak s hledáním investorů.

„Líbí se mi lidé, kteří pracují na něčem, co ostatní považují za ztracené,“ vysvětluje mikrobiolog, proč ho pokusy amatérského herpetologa se středoškolským vzděláním začaly vůbec zajímat. Je podle něj fascinující, že se takový člověk sám věnuje sofistikované imunologii a mikrobiologii.

Autoři: ,




Nejčtenější

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.