Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Americký bankéř se vykašlal na byznys. V bytě teď chová ryby na obživu

  10:17aktualizováno  10:17
Bývalí bankovní úředníci z New Yorku se rozhodli změnit život a v bytě si založili stanici na chov ryb. V rámci svého ekologického hospodářství také pěstují žampiony a chovají včely. To vše v obyčejném činžáku.

Malá "popelnicová" tilápie z Christopherovy sádky | foto: Vifarms.com

Christopher Toole a Anya Pozdeevová, kteří založili Společnost pro akvaponické hodnoty a vzdělávání (SAVE) zdůrazňují, že jim jde o víc než jen ekologii. Chtěli vytvořit uzavřený koloběh, kde se využijí veškeré odpady, napsala agentura AFP.

Podle devětatřicetileté Anyi je akvaponie velmi stará technika. Spočívá v tom, že se rybky určené pro konzumaci chovají v akváriu. Použitá voda se využívá k zalévání rostlin. Trus rybek vyživuje rostliny, které zase čistí akvárium.

Akvaponie

Akvaponie je udržitelná forma produkce potravin, která kombinuje tradiční akvakulturu (chov převážně ryb) a hydroponii (pěstování rostlin v živném roztoku namísto hlíny). Akvaponický systém kombinuje obě tyto formy produkce potravin do symbiotického celku, ve kterém jsou odpady vzájemně využívány jako zdroj živin.

Tento miniaturní ekosystém umožňuje vyrábět vlastní biopotraviny v bytě a bez zvláštního zařízení, ujišťují Anya a Christopher. "Vyrobili jsme si svůj systém z popelnic na smetí," vysvětluje Anya, která sem před 20 lety přišla z rodné Sibiře.

Ještě nedávno tento pozoruhodný párek ekologů pracoval ve finančním sektoru, v mrakodrapu na Manhattanu. Dnes se usadili ve zcela jiném prostředí, v Bronxu.

Po finanční krizi z roku 2008 Christopher, tehdy viceprezident Sovereign Bank, zjistil, že má problémy se stresem. Oba byli zklamáni svou kariérou v prostředí, "kde vás vyždímají až do poslední kapky, a pak odvrhnou," vysvětluje Anya.

Oba se tedy rozhodli přesedlat na chov rybek. Toole měl zkušenosti s vodou díky svému otci, u něhož trávil dovolenou v centru pro mořský výzkum Woods Hole na severovýchodě Spojených států.

Christopher chová několik druhů ryb, ale největší úspěchy má s tilápií. Tyto ryby potřebují jen 35 litrů vody a za devět měsíců jsou tak velké, že jsou vhodné k jídlu.

Tilápie nilská

Pochází původně z Afriky. Vzhledem k nízkým nárokům na chov a velké oblibě se s ní ovšem můžeme setkat na všech kontinentech od Japonska až po americké státy.

Tilápie dorůstají až 60 cm a samci bývají zbarvení podstatně výrazněji než samice. Tilápie patří mezi méně tučné ryby, filety jsou bez kůže a kostí, a proto velmi vhodné i pro nejmenší strávníky.

Anya navíc začala pěstovat žampiony na kartonu, když zjistila, že jim vyhovuje teplé a vlhké prostředí, stejně jako tilápiím. Christopher se rovněž pustil do chovu včel. "V našem obýváku nyní máme 10 000 včel. Nespím jen s rybami, ale také se včelami," říká.

Mají vůbec právo chovat všechnu tuto havěť v New Yorku, který je známý přísnými předpisy pro chov domácích zvířat? "V podstatě ano, zvířata nesmějí dělat hluk," říká Anya. "To je výhoda ryb," dodává.

Společnost SAVE existuje teprve rok, ale její zakladatelé pevně věří v její budoucnost. Christopher chce spolupracovat s restauracemi či dalšími chovateli ryb ve městě. Anya a Toole vyučují akvaponii asi 80 dětí na jihu Bronxu, jedné z nejchudších čtvrtí ve Spojených státech.

Oba Newyorčané kromě práce s dětmi rovněž prodávají tilápie prostřednictvím svých internetových stránek.

Autoři: ,




Nejčtenější

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Další z rubriky

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.