Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Americký bankéř se vykašlal na byznys. V bytě teď chová ryby na obživu

  10:17
Bývalí bankovní úředníci z New Yorku se rozhodli změnit život a v bytě si založili stanici na chov ryb. V rámci svého ekologického hospodářství také pěstují žampiony a chovají včely. To vše v obyčejném činžáku.

Malá "popelnicová" tilápie z Christopherovy sádky | foto: Vifarms.com

Christopher Toole a Anya Pozdeevová, kteří založili Společnost pro akvaponické hodnoty a vzdělávání (SAVE) zdůrazňují, že jim jde o víc než jen ekologii. Chtěli vytvořit uzavřený koloběh, kde se využijí veškeré odpady, napsala agentura AFP.

Podle devětatřicetileté Anyi je akvaponie velmi stará technika. Spočívá v tom, že se rybky určené pro konzumaci chovají v akváriu. Použitá voda se využívá k zalévání rostlin. Trus rybek vyživuje rostliny, které zase čistí akvárium.

Akvaponie

Akvaponie je udržitelná forma produkce potravin, která kombinuje tradiční akvakulturu (chov převážně ryb) a hydroponii (pěstování rostlin v živném roztoku namísto hlíny). Akvaponický systém kombinuje obě tyto formy produkce potravin do symbiotického celku, ve kterém jsou odpady vzájemně využívány jako zdroj živin.

Tento miniaturní ekosystém umožňuje vyrábět vlastní biopotraviny v bytě a bez zvláštního zařízení, ujišťují Anya a Christopher. "Vyrobili jsme si svůj systém z popelnic na smetí," vysvětluje Anya, která sem před 20 lety přišla z rodné Sibiře.

Ještě nedávno tento pozoruhodný párek ekologů pracoval ve finančním sektoru, v mrakodrapu na Manhattanu. Dnes se usadili ve zcela jiném prostředí, v Bronxu.

Po finanční krizi z roku 2008 Christopher, tehdy viceprezident Sovereign Bank, zjistil, že má problémy se stresem. Oba byli zklamáni svou kariérou v prostředí, "kde vás vyždímají až do poslední kapky, a pak odvrhnou," vysvětluje Anya.

Oba se tedy rozhodli přesedlat na chov rybek. Toole měl zkušenosti s vodou díky svému otci, u něhož trávil dovolenou v centru pro mořský výzkum Woods Hole na severovýchodě Spojených států.

Christopher chová několik druhů ryb, ale největší úspěchy má s tilápií. Tyto ryby potřebují jen 35 litrů vody a za devět měsíců jsou tak velké, že jsou vhodné k jídlu.

Tilápie nilská

Pochází původně z Afriky. Vzhledem k nízkým nárokům na chov a velké oblibě se s ní ovšem můžeme setkat na všech kontinentech od Japonska až po americké státy.

Tilápie dorůstají až 60 cm a samci bývají zbarvení podstatně výrazněji než samice. Tilápie patří mezi méně tučné ryby, filety jsou bez kůže a kostí, a proto velmi vhodné i pro nejmenší strávníky.

Anya navíc začala pěstovat žampiony na kartonu, když zjistila, že jim vyhovuje teplé a vlhké prostředí, stejně jako tilápiím. Christopher se rovněž pustil do chovu včel. "V našem obýváku nyní máme 10 000 včel. Nespím jen s rybami, ale také se včelami," říká.

Mají vůbec právo chovat všechnu tuto havěť v New Yorku, který je známý přísnými předpisy pro chov domácích zvířat? "V podstatě ano, zvířata nesmějí dělat hluk," říká Anya. "To je výhoda ryb," dodává.

Společnost SAVE existuje teprve rok, ale její zakladatelé pevně věří v její budoucnost. Christopher chce spolupracovat s restauracemi či dalšími chovateli ryb ve městě. Anya a Toole vyučují akvaponii asi 80 dětí na jihu Bronxu, jedné z nejchudších čtvrtí ve Spojených státech.

Oba Newyorčané kromě práce s dětmi rovněž prodávají tilápie prostřednictvím svých internetových stránek.

Autoři: ,

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna
BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna

Brněnský BRuNO family park nabízí více než 40 atrakcí pro děti i rodiče. V moderním areálu najdete autíčka, lodičky, tobogany, skluzavky, bludiště,...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025