Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Americký bankéř se vykašlal na byznys. V bytě teď chová ryby na obživu

  10:17aktualizováno  10:17
Bývalí bankovní úředníci z New Yorku se rozhodli změnit život a v bytě si založili stanici na chov ryb. V rámci svého ekologického hospodářství také pěstují žampiony a chovají včely. To vše v obyčejném činžáku.

Malá "popelnicová" tilápie z Christopherovy sádky | foto: Vifarms.com

Christopher Toole a Anya Pozdeevová, kteří založili Společnost pro akvaponické hodnoty a vzdělávání (SAVE) zdůrazňují, že jim jde o víc než jen ekologii. Chtěli vytvořit uzavřený koloběh, kde se využijí veškeré odpady, napsala agentura AFP.

Podle devětatřicetileté Anyi je akvaponie velmi stará technika. Spočívá v tom, že se rybky určené pro konzumaci chovají v akváriu. Použitá voda se využívá k zalévání rostlin. Trus rybek vyživuje rostliny, které zase čistí akvárium.

Akvaponie

Akvaponie je udržitelná forma produkce potravin, která kombinuje tradiční akvakulturu (chov převážně ryb) a hydroponii (pěstování rostlin v živném roztoku namísto hlíny). Akvaponický systém kombinuje obě tyto formy produkce potravin do symbiotického celku, ve kterém jsou odpady vzájemně využívány jako zdroj živin.

Tento miniaturní ekosystém umožňuje vyrábět vlastní biopotraviny v bytě a bez zvláštního zařízení, ujišťují Anya a Christopher. "Vyrobili jsme si svůj systém z popelnic na smetí," vysvětluje Anya, která sem před 20 lety přišla z rodné Sibiře.

Ještě nedávno tento pozoruhodný párek ekologů pracoval ve finančním sektoru, v mrakodrapu na Manhattanu. Dnes se usadili ve zcela jiném prostředí, v Bronxu.

Po finanční krizi z roku 2008 Christopher, tehdy viceprezident Sovereign Bank, zjistil, že má problémy se stresem. Oba byli zklamáni svou kariérou v prostředí, "kde vás vyždímají až do poslední kapky, a pak odvrhnou," vysvětluje Anya.

Oba se tedy rozhodli přesedlat na chov rybek. Toole měl zkušenosti s vodou díky svému otci, u něhož trávil dovolenou v centru pro mořský výzkum Woods Hole na severovýchodě Spojených států.

Christopher chová několik druhů ryb, ale největší úspěchy má s tilápií. Tyto ryby potřebují jen 35 litrů vody a za devět měsíců jsou tak velké, že jsou vhodné k jídlu.

Tilápie nilská

Pochází původně z Afriky. Vzhledem k nízkým nárokům na chov a velké oblibě se s ní ovšem můžeme setkat na všech kontinentech od Japonska až po americké státy.

Tilápie dorůstají až 60 cm a samci bývají zbarvení podstatně výrazněji než samice. Tilápie patří mezi méně tučné ryby, filety jsou bez kůže a kostí, a proto velmi vhodné i pro nejmenší strávníky.

Anya navíc začala pěstovat žampiony na kartonu, když zjistila, že jim vyhovuje teplé a vlhké prostředí, stejně jako tilápiím. Christopher se rovněž pustil do chovu včel. "V našem obýváku nyní máme 10 000 včel. Nespím jen s rybami, ale také se včelami," říká.

Mají vůbec právo chovat všechnu tuto havěť v New Yorku, který je známý přísnými předpisy pro chov domácích zvířat? "V podstatě ano, zvířata nesmějí dělat hluk," říká Anya. "To je výhoda ryb," dodává.

Společnost SAVE existuje teprve rok, ale její zakladatelé pevně věří v její budoucnost. Christopher chce spolupracovat s restauracemi či dalšími chovateli ryb ve městě. Anya a Toole vyučují akvaponii asi 80 dětí na jihu Bronxu, jedné z nejchudších čtvrtí ve Spojených státech.

Oba Newyorčané kromě práce s dětmi rovněž prodávají tilápie prostřednictvím svých internetových stránek.

Autoři: ,




Nejčtenější

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Solární panely integrované do žaluzií
Nemáte na solární střechu? Ušetřete levnými solárními žaluziemi

Yevgen Erik z Kalifornie vymyslel systém pro všechny, kteří si nemohou na svou střechu namontovat solární panely. Nainstaloval je do žaluzií, které se neustále...  celý článek

Kompresor s digitálním ovládáním, který se vypne po dosažení nastaveného tlaku.
Kompresor do auta se hodí nejen na pneumatiky, ale i na míče či matrace

Malý dvanáctivoltový kompresor do auta stojí pár stokorun a nezabere v kufru místo. V létě, kdy se během prázdnin více cestuje, může zajistit první pomoc v...  celý článek

Další z rubriky

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.