Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Američané ochutnávali norské speciality. Vyděsil je sleď i ovčí hlava

aktualizováno 
Podívejte se, jak to vypadá, když Američané zkoušejí tradiční norské vánoční pokrmy. Šok se dostavil ihned, jakmile se na talíři objevilo cokoliv jiného, co neodpovídalo mezinárodní normalizované kuchyni.

Norská kuchyně vychází celkem logicky z darů přírody, která je jí blízká. Z toho vyplývá, že se Norové vždycky při tvorbě jídelníčku soustředili víc na výsledky rybolovu než zemědělství.

Fotogalerie

Z okopanin se v Norsku pěstují hlavně brambory, z obilnin ječmen a oves. Živočišná výroba se soustřeďuje hlavně na chov ovcí a dobytka, kozy a vepři se chovají v menší míře. Vzhledem k nepříznivým klimatickým podmínkám je v současné době výhodnější většinu potravin pro výživu obyvatelstva přivézt.

Na videu můžete vidět, jaká tradiční norská jídla servírovala americká ambasáda v Oslu svým krajanům. Aspik mezi vánočními specialitami jedlíky příliš nepřekvapil, avšak u sledě v hořčičné omáčce se začalo hromadit zdvižené obočí. „To bych si asi neobjednal. To je kuřecí?“ Další specialita: „Nakládaná ryba? O tom jsem slyšel, vlastně mě varovali, abych to nejedl,“ říká dobře oblečený muž.

Obrovským překvapením je bramborový knedlík. „To by mohl být kočičí mozek,“ odhaduje jeden muž. „Chutná to jako lepidlo na tapety,“ pokračuje druhý. A když na závěr naservírují ovčí hlavu, většina strávníků u stolu dlouho nevydrží. „Vypadáš smutně, ale jsi mrtvá.“ A když pokrm zapíjí aquavitem, shodnou se, že je silný a chutná jako pašovaná kořalka.

Pozor, až budete mít na návštěvě nějakého Američana. Než mu začnete servírovat české speciality jako třeba jitrnici nebo výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem, radši mu předem udělejte přednášku o tradiční české kuchyni.

Autor:




Nejčtenější

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Další z rubriky

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.