Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Američané ochutnávali norské speciality. Vyděsil je sleď i ovčí hlava

aktualizováno 
Podívejte se, jak to vypadá, když Američané zkoušejí tradiční norské vánoční pokrmy. Šok se dostavil ihned, jakmile se na talíři objevilo cokoliv jiného, co neodpovídalo mezinárodní normalizované kuchyni.

Norská kuchyně vychází celkem logicky z darů přírody, která je jí blízká. Z toho vyplývá, že se Norové vždycky při tvorbě jídelníčku soustředili víc na výsledky rybolovu než zemědělství.

Fotogalerie

Z okopanin se v Norsku pěstují hlavně brambory, z obilnin ječmen a oves. Živočišná výroba se soustřeďuje hlavně na chov ovcí a dobytka, kozy a vepři se chovají v menší míře. Vzhledem k nepříznivým klimatickým podmínkám je v současné době výhodnější většinu potravin pro výživu obyvatelstva přivézt.

Na videu můžete vidět, jaká tradiční norská jídla servírovala americká ambasáda v Oslu svým krajanům. Aspik mezi vánočními specialitami jedlíky příliš nepřekvapil, avšak u sledě v hořčičné omáčce se začalo hromadit zdvižené obočí. „To bych si asi neobjednal. To je kuřecí?“ Další specialita: „Nakládaná ryba? O tom jsem slyšel, vlastně mě varovali, abych to nejedl,“ říká dobře oblečený muž.

Obrovským překvapením je bramborový knedlík. „To by mohl být kočičí mozek,“ odhaduje jeden muž. „Chutná to jako lepidlo na tapety,“ pokračuje druhý. A když na závěr naservírují ovčí hlavu, většina strávníků u stolu dlouho nevydrží. „Vypadáš smutně, ale jsi mrtvá.“ A když pokrm zapíjí aquavitem, shodnou se, že je silný a chutná jako pašovaná kořalka.

Pozor, až budete mít na návštěvě nějakého Američana. Než mu začnete servírovat české speciality jako třeba jitrnici nebo výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem, radši mu předem udělejte přednášku o tradiční české kuchyni.

Autor:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Další z rubriky

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.