Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Američané věří mutantovi. Schválí chov geneticky upraveného lososa

aktualizováno 
Geneticky modifikovaný losos roste dvakrát rychleji než obyčejný. Jeho odpůrci mu říkají Frankenstein nebo zrůda, zastánci tvrdí, že je lidem neškodný. Pokud Americký úřad pro regulaci potravin schválí jeho chov, bude to zřejmě znamenat konec tradičního chovu lososů.

Obyčejný a geneticky upravený losos. Oba jsou stejně staří | foto: www.aquabounty.com

Rybu AquAdvantage vyšlechtila americká společnost AquaBounty z Massachusetts..Atlantský losos vypadá stejně jako jeho přírodní verze, jen roste rychleji a váží víc. Je to díky tomu, že jeho geny byly obohaceny o DNA dvou jiných ryb, tichomořského lososa čavyča (Oncorhynchus tshawytscha) a další ryby připomínající úhoře (Zoarces americanus). "Tito lososi vypadají kromě velikosti navlas stejně jako ti přírodní, a pokud jde o chuť, nezaznamenali jsme žádný rozdíl," tvrdí Ronald Stotish, ředitel Aqua Bounty.

Podle vyjádření Amerického úřadu pro regulaci potravin pro britský list The Independent lze očekávat, že v nejbližších měsících bude schválen prodej modifikované ryby. "Nemáme přesně danou časovou osu, ale rozhodnutí lze očekávat v řádů týdnů nebo měsíců," řekli novinám představitelé úřadu, kteří souhlasí s názorem AquaBounty, že modifikovaný losos nijak neškodí lidskému zdraví.

Vadí vám geneticky upravené potraviny?

celkem hlasů: 10809

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 21. října 2010. Anketa je uzavřena.

Myslím, že úplně v pořádku to není, ale lidstvu nic jiného nezbývá 4502
Děláte z toho zbytečný problém, jedl bych bez obav 3640
Nikdy bych to nevzal do úst 2667

Hlavním argumentem pro schválení je jednak úbytek volně žijících lososů, jednak možnost snížit náklady na chov. Podle AquaBounty by bylo možné chovat ho v tancích poblíž zpracovatelských center, ušetřily by se tím i náklady na přepravu.

Proti předpokládanému souhlasu se zvedl velký odpor. Vzhledem k tomu, že geneticky upravený losos dorůstá do konzumační váhy už za 18 měsíců oproti běžným druhům, kde to trvá tři roky, cítí se ohroženi běžní chovatelé, kteří by tak přišli o byznys.

Protestují i tradiční odpůrci jakýchkoliv genových modifikací. Podle jejich názoru existuje velké riziko, že budeme konzumovat ryby, u nichž není skutečně dlouhodobě otestováno, jaký vliv bude mít konzumace upravených potravin na lidský organismus. Přidávají také argument, že může dojít k úniku "zmutovaných" lososů do moří a řek, a hrozí tak nekontrolovatelné křížení normálních a GMO lososů, nikdo podle nich neví, co se pak může stát.

Šéf AquaBounty Stotish však tvrdí, že to není ani teoreticky možné. "I kdyby ryba utekla, nebude se křížit s volně žijícími lososy, protože vejce byla navržena tak, aby se vyvinula do sterilních samiček," říká.

V současné době se s napětím očekává, zda v případě schválení prodeje vznikne povinnost označovat modifikované ryby. "Je důležité, aby geneticky modifikovaná zvířata byla označena," protestuje Michael Hansen, vedoucí vědecký pracovník americké Unie spotřebitelů. Nesouhlasí totiž s názorem Amerického úřadu pro regulaci potravin, že genetické inženýrství nepředstavuje zásadní rozdíl mezi rybami GMO a jejich divokými protějšky.

Autor:




Nejčtenější

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.