Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Americký kokršpaněl

aktualizováno 

Americký kokršpaněl | foto: Hobby.cz

Země původu:

USA

Zařazení:

FCI sk.VIII - slídiči, retrieveři a vodní psi

Standard č. 167

Historie:  

V 18. odcházelo hodně lidí z Evropy za prací do Ameriky. Doprovázeli je i jejich psi. A tak se z Británie dostal poměrně velký počet anglických kokršpanělů do USA. Jejich obliba byla stejně velká, jako pracovní schopnosti. Z pohledu amerických osadníků ale měli jednu vadu. Byli na jejich vkus trochu moc velcí, protože místní lovce doprovázel pes nejen pěšky, ale i jako spolujezdec na koni. A tak se hledali pro chov drobnější jedinci. Postupně tak vzniklo nové plemeno, které se od původního anglického kokršpaněla lišilo velikostí, délkou srsti a utvářením hlavy. Plemeno bylo po nějaké době nazváno americký kokršpaněl. Po 2. světové válce se dostalo i do Evropy a rychle získalo vekou oblibu.

Povaha a chování:  

Vyrovnaná povaha bez náznaku bázlivosti.

Vzhled:

Americký kokršpaněl je menší kompaktní pes, na kterém na první pohled zaujmou tři věci. Je to krásná hlava s moudrýma a takřka lidskýma očima a dlouhýma ušima, bohatá srst a elegantní pohyb. Americký kokršpaněl se vyskytuje v barvě černé, hnědé a zlaté a ve stejných barvách doplněných o pálení. Velké popularitě se těší i tzv. vícebarevní psi, u kterých je základní barvou bílá.

Průměrný věk:

13 - 14 let

Péče:

Americký kokršpaněl je pes nenáročný z hlediska výchovy i výživy. Každodenní péči a občasnou úpravu vyžaduje ale jeho půvabná srst.

Chovatelský klub:

American cocker club

Autoři:




Nejčtenější

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.