Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Anglický sběratel si z domu udělal muzeum, má už 10 000 lahví od mléka

aktualizováno 
Dvaatřicetiletý Paul Luke získal své první lahve od mléka, když jako mladík pomáhal v mlékárně. Svou sbírkou pak ve svém domě vytvořil tematické minimuzeum.

Paul Luke se svojí sbírkou | foto: Profimedia.cz

"Své lahve od mléka bych nevyměnil ani za nic," říká Paul Luke, který pro svoji sbírku vyčlenil celou halu svého domu v Rose Valley Crescent. "Asi nemají velkou cenu, pokud se jejich hodnota přepočítává na peníze, jenže mě fascinují nálepky, které dokumentují dobu, kdy měl každý svého mlékaře," povzdechne s tím, že tyto doby už jsou zřejmě s nástupem supermarketů definitivně pryč.

Paul Luke se svojí sbírkou

Paulova žena mu fandí. "Manželka mi to toleruje, myslím, že mám štěstí, každému se jen tak nestane, aby mu partnerka nejenže nebránila provozovat koníčka, ale i pomáhala," pochvaluje si Paul. Jeho žena Lisa je mu nápomocná i s provozováním internetových stránek (http://www.milkbottle.org.uk).

S lahvemi od mléka přišel Paul do styku jako mladíček. "Vypomáhal jsem místnímu mlékaři a hrozně se mi líbily nálepky na lahvích. To mě uchvátilo tak, že jsem pak nějakou dobu taky pracoval jako mlékař. A tehdy mě napadlo, že bych lahve mohl sbírat. Rozumějte, ta nádhera, co lahev, to jiná, originální nálepka a reklama, desítky různých tvarů a firem z celého světa," popisuje.

Paul Luke se svojí sbírkou

Svoji sbírku neustále rozšiřuje a spoléhá i na dary od neznámých lidí. "Pokud najdete doma starou lahev od mléka, určitě mě kontaktujte na mých internetových stránkách, bylo by škoda ji vyhodit. Takto můžeme společně zachovat a připomenout si kouzlo starých časů, kdy platilo, že co lahev, to originální skvost dnes už zapomenutého výrobce," vyzývá.

Autoři:




Nejčtenější

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte na houby, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Další z rubriky

Využití šablony je na každém. V tomto případě byla originálně využita jen její...
S šablonou vytvoříte vzor na stěně či dlažbě, dekorovat lze i nábytek

Přenést vybraný vzor na stěnu pomocí šablony není nic složitého, stačí si to párkrát vyzkoušet. Navíc nemusíte zůstat jen u stěny, stejný či podobný motiv lze...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.