Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

aktualizováno 
Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost hořčici. Podívejte se i na další zajímavé výsledky z našeho průzkumu chutí.

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice | foto: Marek Burza

Ankety se podle součtu IP adres zúčastnilo skoro tisíc čtenářů, to vlastně odpovídá i renomovaným průzkumům například předvolebních výsledků, takže i my si můžeme myslet, že je to docela pěkný vzorek populace. I když si čtenář samozřejmě může myslet, že takhle on sám by takto nikdy nehlasoval.

Hořčice 6 200, kečup 1 700

Největší rozdíl se objevil u volby, zda máte raději kečup, nebo hořčici. Je bez debat, že sladký kečup chutná hlavně dětem, které se ke specifické chuti hořčice teprve budou „muset projíst“.

Běžně se uvádí, že u dětí je nutné nové jídlo uvařit klidně i desetkrát, než jsou ochotné jej akceptovat. O to je těžší práce nás rodičů, pokud se snažíme o jakoukoliv změnu jídelníčku. Ale i kečup můžete uvařit sami a mít pod kontrolou, co do něj dáváte (jak ho připravit najdete ZDE).

Tmavá kůrka 6 000, světlá 1 600

V předchozím článku o tom, jak pečou chleba v pekárně restaurace ESKA (více zde), se objevilo hodně komentářů, že tak tmavý chleba nemusí. Právě proto jsme tuto otázku zařadili do ankety. A ukázalo se, že tyto ohlasy se ukázaly jako osamocené. V anketě vyšlo, že zatímco pro světlou kůrku se sešlo jen 1 600 kliků, na možnosti pro tmavší kůrku se zobrazilo přes 6 000 hlasů.

Kdo se zřejmě jednou zakousl do tradičního chleba podle klasických receptur, průmyslově vyráběný chléb už nekoupí. Chybí mu to křupnutí, chuť kůrky, která tvoří kontrast k bílé střídce.

Vepřový 4 350, kuřecí 3 600

A třetím výrazným kontrastem ve výsledcích se ukázal jev, který popírá nabídku restaurací. Zatímco milovníci vepřového řízku zhruba o pětinu porazili kuřecí variantu, v restauraci se nabízí většinově kuřecí řízek.

Pro kompletní výsledky klikněte.

Pro kompletní výsledky klikněte.

Přitom vepřový řízek je výraznější chuťově, jenže bývá trochu obtížnější udělat jej, aby byl křehký a dal se dobře krájet. Zatímco kuchař u vepřového masa musí trochu složitěji vybírat druh masa, ze kterého jej usmaží, u kuřecího prsa je to jednoduché.

Další výsledky se daly čekat. Ke kachně většina lidí zvolila červení zelí a bramborové knedlíky, případně kombinaci knedlíků. A ke smaženému jídlu si drtivá většina lidí raději dává brambory nebo kaši místo hranolek. To je apel, aby se restaurace nespoléhaly jen na fritézu.

Autor:


Témata: anketa, průzkum, Vaření


Nejčtenější

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Další z rubriky

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Pečená jablka plněná rozinkami a mandlemi se skořicí a vanilkou
Pečená jablka s mandlemi a rozinkami jsou nepřekonatelná tečka na závěr

Sladká tečka, kterou připravil Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! je zároveň i tečkou za letošní řadou o grilování. Upekl jablka plněná sekanými...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.