Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

aktualizováno 
Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost hořčici. Podívejte se i na další zajímavé výsledky z našeho průzkumu chutí.

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice | foto: Marek Burza

Ankety se podle součtu IP adres zúčastnilo skoro tisíc čtenářů, to vlastně odpovídá i renomovaným průzkumům například předvolebních výsledků, takže i my si můžeme myslet, že je to docela pěkný vzorek populace. I když si čtenář samozřejmě může myslet, že takhle on sám by takto nikdy nehlasoval.

Hořčice 6 200, kečup 1 700

Největší rozdíl se objevil u volby, zda máte raději kečup, nebo hořčici. Je bez debat, že sladký kečup chutná hlavně dětem, které se ke specifické chuti hořčice teprve budou „muset projíst“.

Běžně se uvádí, že u dětí je nutné nové jídlo uvařit klidně i desetkrát, než jsou ochotné jej akceptovat. O to je těžší práce nás rodičů, pokud se snažíme o jakoukoliv změnu jídelníčku. Ale i kečup můžete uvařit sami a mít pod kontrolou, co do něj dáváte (jak ho připravit najdete ZDE).

Tmavá kůrka 6 000, světlá 1 600

V předchozím článku o tom, jak pečou chleba v pekárně restaurace ESKA (více zde), se objevilo hodně komentářů, že tak tmavý chleba nemusí. Právě proto jsme tuto otázku zařadili do ankety. A ukázalo se, že tyto ohlasy se ukázaly jako osamocené. V anketě vyšlo, že zatímco pro světlou kůrku se sešlo jen 1 600 kliků, na možnosti pro tmavší kůrku se zobrazilo přes 6 000 hlasů.

Kdo se zřejmě jednou zakousl do tradičního chleba podle klasických receptur, průmyslově vyráběný chléb už nekoupí. Chybí mu to křupnutí, chuť kůrky, která tvoří kontrast k bílé střídce.

Vepřový 4 350, kuřecí 3 600

A třetím výrazným kontrastem ve výsledcích se ukázal jev, který popírá nabídku restaurací. Zatímco milovníci vepřového řízku zhruba o pětinu porazili kuřecí variantu, v restauraci se nabízí většinově kuřecí řízek.

Pro kompletní výsledky klikněte.

Pro kompletní výsledky klikněte.

Přitom vepřový řízek je výraznější chuťově, jenže bývá trochu obtížnější udělat jej, aby byl křehký a dal se dobře krájet. Zatímco kuchař u vepřového masa musí trochu složitěji vybírat druh masa, ze kterého jej usmaží, u kuřecího prsa je to jednoduché.

Další výsledky se daly čekat. Ke kachně většina lidí zvolila červení zelí a bramborové knedlíky, případně kombinaci knedlíků. A ke smaženému jídlu si drtivá většina lidí raději dává brambory nebo kaši místo hranolek. To je apel, aby se restaurace nespoléhaly jen na fritézu.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Červ hladce vyklouzl ze skořápky.
Na Filipínách našli vzácného obřího červa. Žije v ulitě hlavou dolů

Američtí vědci zkoumající vzácné mořské tvory objevili na Filipínách první živý exemplář červa dlouhého 1,5 metru o průměru až šest centimetrů. Tento červ je...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Další z rubriky

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Vyvrtat cokoliv do umakartu je vždy riziko.
PORADNA: Vrtání do umakartu je jako detektivka. Pomohou speciální hmoždinky

Přistěhoval jsem se do panelového bytu s umakartovým jádrem a chtěl bych si na něj přivrtat držák na sprchu. Jak ji upevnit do tak měkkého materiálu, aby...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.