Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

aktualizováno 
Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost hořčici. Podívejte se i na další zajímavé výsledky z našeho průzkumu chutí.

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice | foto: Marek Burza

Ankety se podle součtu IP adres zúčastnilo skoro tisíc čtenářů, to vlastně odpovídá i renomovaným průzkumům například předvolebních výsledků, takže i my si můžeme myslet, že je to docela pěkný vzorek populace. I když si čtenář samozřejmě může myslet, že takhle on sám by takto nikdy nehlasoval.

Hořčice 6 200, kečup 1 700

Největší rozdíl se objevil u volby, zda máte raději kečup, nebo hořčici. Je bez debat, že sladký kečup chutná hlavně dětem, které se ke specifické chuti hořčice teprve budou „muset projíst“.

Běžně se uvádí, že u dětí je nutné nové jídlo uvařit klidně i desetkrát, než jsou ochotné jej akceptovat. O to je těžší práce nás rodičů, pokud se snažíme o jakoukoliv změnu jídelníčku. Ale i kečup můžete uvařit sami a mít pod kontrolou, co do něj dáváte (jak ho připravit najdete ZDE).

Tmavá kůrka 6 000, světlá 1 600

V předchozím článku o tom, jak pečou chleba v pekárně restaurace ESKA (více zde), se objevilo hodně komentářů, že tak tmavý chleba nemusí. Právě proto jsme tuto otázku zařadili do ankety. A ukázalo se, že tyto ohlasy se ukázaly jako osamocené. V anketě vyšlo, že zatímco pro světlou kůrku se sešlo jen 1 600 kliků, na možnosti pro tmavší kůrku se zobrazilo přes 6 000 hlasů.

Kdo se zřejmě jednou zakousl do tradičního chleba podle klasických receptur, průmyslově vyráběný chléb už nekoupí. Chybí mu to křupnutí, chuť kůrky, která tvoří kontrast k bílé střídce.

Vepřový 4 350, kuřecí 3 600

A třetím výrazným kontrastem ve výsledcích se ukázal jev, který popírá nabídku restaurací. Zatímco milovníci vepřového řízku zhruba o pětinu porazili kuřecí variantu, v restauraci se nabízí většinově kuřecí řízek.

Pro kompletní výsledky klikněte.

Pro kompletní výsledky klikněte.

Přitom vepřový řízek je výraznější chuťově, jenže bývá trochu obtížnější udělat jej, aby byl křehký a dal se dobře krájet. Zatímco kuchař u vepřového masa musí trochu složitěji vybírat druh masa, ze kterého jej usmaží, u kuřecího prsa je to jednoduché.

Další výsledky se daly čekat. Ke kachně většina lidí zvolila červení zelí a bramborové knedlíky, případně kombinaci knedlíků. A ke smaženému jídlu si drtivá většina lidí raději dává brambory nebo kaši místo hranolek. To je apel, aby se restaurace nespoléhaly jen na fritézu.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Renault Kadjar 1.6dCi 96KW  ZEN     ČR...
Renault Kadjar 1.6dCi 96KW ZEN ČR...

r.v. 2016, naj. 24 748 km, diesel, 1. majitel
485 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.