Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hořčice versus kečup, hranolky proti kaši. Vyberte, co máte nejraději

aktualizováno 
Stravovací návyky se liší člověk od člověka, rodina od rodiny. Vyberte své oblíbené jídlo, přílohu nebo dochucovadlo. Jsme zvědaví, čemu dáváte přednost.

Jedním z nejoblíbenějších jídel v restauracích je řízek. | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Ač se restaurace snaží nabídnout i zdravější varianty, stále v poledním menu vítězí klasika. Nás by v anketě zajímalo, jakými stravovacími návyky se řídíte a co vám chutná. Pokrmem, který prakticky nemůže chybět na jídelním lístku, je stále něco smaženého. Ať už jde o řízek, nebo smažený sýr.

A když už řízek, jakému dáváte přednost? Klasickému vepřovému z kýty, nebo krkovičky, anebo kuřecímu? Anebo pravému vídeňskému telecímu? Zatrhněte v anketě ve spodní části článku.

Brambory, anebo hranolky?

Když už si dáváte cokoliv smaženého, co máte nejradši jako přílohu? Vítězí u vás brambor, kaše nebo hranolky? Všimněte si, že například hranolky jako příloha ke smaženému sýru se nachází ve velké většině jídelních lístků, a to dokonce i v dětských menu.

hranolky - Na hranolky byste měli zapomenout. Ilustrační foto
Porovnání různých typů brambor podle sezony, ve které jsou k dostání

Tohle asi výživáři nevidí rádi: kombinovat dvě smažená jídla najednou. Ale bývá to často tam, kde se mimo polední menu neobtěžují s vařením brambor nebo dokonce kaše a ulehčují si práci fritézou. Čemu dáváte přednost vy? Hlasujte v anketě.

Jaké zelí

Dalším z klasických hospodských poledních hitů bývá kachna. Spor však nastává v okamžiku, kdy zvolit druh zelí.

Kuře a la kachna se zelím a bramborovým knedlíkem
K většině „omáčkových“ pokrmů se bude nabízet kombinace houskového,...

Jsou lidé, kteří přísahají na červené, které se většinou podává, ale existuje i nezanedbatelná část lidí, kterým ke kachně chutná i bílé zelí. Jak jste na tom vy?

Když jsme u té kachny se zelím, dochází ke sporům, zda zvolit bramborový, či houskový knedlík. V restauraci se dokonce můžete setkat i s nabídkou karlovarského. Je to skoro jako ve filmu Slavnosti sněženek, kde se hlavní hrdinové téměř poprali o to, zda kančí je lepší se šípkovou omáčkou, nebo se zelím. Co na to vy?

Tmavá versus světlá kůrka

Bochníky po vyndání z pece
Bochník Odkolek

Nedávno jsme přinesli reportáž z pekárny Eska, kde pečou chleba v peci na dřevo a vypékají ho do poměrně tmavé kůrky. Prostě věří, že to tak má být. V diskusi se potom objevily hlasy, že tak propečený chleba je už moc, a to přesto, že místní v Karlíně stojí na tento chléb fronty.

Co máte raději vy? Hezky křupavou tmavou kůrku, anebo světlejší chléb typu Šumavy?

Kečup versus hořčice

Žemli rozkrojíme a potřeme hořčicí a kečupem.

Žemle potřená obojí kombinací - kečupem i hořčicí

Dochucovadla jako kečup nebo hořčice patří k naší stravovací kultuře. Jsou tací, kteří nedají dopustit na nejběžnější plnotučnou hořčici a párek si bez ní neumějí představit, jiní dávají přednost kremžské. Ale existují i lidé, kteří hořčici odmítají a používají ji maximálně do vaření. A když už si dají hamburger nebo párek v rohlíku, dají přednost kečupu.

Jak jste na tom vy? Klikněte na možnosti v souhrnné anketě.

Jaké máte chutě?

celkem hlasů: 48346

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 11. ledna 2017. Anketa je uzavřena.

Dávám přednost hořčici 6220
Mám rád chleba s vypečenou kůrkou 6188
Ke kachně chci červené zelí 5598
Mám raději vepřový řízek 4343
Ke smaženému si dávám bramborovou kaši 4081
Ke kachně chci bramborové knedlíky 3768
Mám raději kuřecí řízek 3611
Ke smaženému si dávám brambory 3223
Ke kachně chci bílé zelí 2118
Ke kachně chci kombinaci 2089
Ke kachně chci houskové knedlíky 2073
Ke smaženému si dávám hranolky 1728
Dávám přednost kečupu 1698
Mám rád chleba se světlou kůrkou 1608
Autor:




Nejčtenější

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Další z rubriky

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.