Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Nejlepší pizzu v Praze dělají v Grossetu, rozhodla anketa

aktualizováno 
Přes tři tisíce lidí se zúčastnilo ankety o nejlepší pizzu mezi pražskými podniky. To je víc lidí, než kolik se účastní předvolebních průzkumů. Měla by tedy mít dobrou vypovídací schopnost.

Anketa probíhala od 27. ledna do 27. března letošního roku. Zápolení se zúčastnilo 70 restaurací, pro které hlasovalo přes 3 000 lidí. Vyhrálo pražské Grosseto, na druhém místě se umístila Pizza Nuova řetězce Ambiente, třetí je Pizzerie Kmotra. Hlasování proběhlo na stránkách Nejvpraze.cz, kde teď najdete i celkové pořadí.

Za projektem ankety o nejlepší pizzu stojí Expats.cz, který je velkým portálem pro cizince v Praze. Pomáhá jim zorientovat se v místním prostředí, s ubytováním, prací a také dává tipy, kde se dobře najíst. Anketa je pokračováním předešlých ročníků, které soutěžily o nejlepší hamburger.

Fotogalerie

"Udělat nejlepší pizzu je snadné, stačí používat kvalitní ingredience a dodržovat původní recepturu," odpověděl šéf pizzař Robert Štrba na otázku, v čem tví tajemství dobré pizzy.

V pizzerii na Brumlovce jsme ho zastihli během roztápění pece. Právě vytahoval chleba. "Ten se peče při 220 °C, takže to musíme dělat před otvírací dobou. V jedenáct už musí mít pec 400 stupňů," popisuje.

Podle něj v zájmu vede ta nejobyčejnější (a nejlevnější) pizza margherita. "Děláme ji tak, že dáváme trošku víc rajčatové omáčky. Plátky mozzarelly se během těch dvou minutek nestačí roztéct, ale jen se povolí. Až na hotovou nakrájenou pizzu se dává bazalka. Ta se nedoporučuje krájet ale trhat, neboť by při krájení nožem začala černat," radí.

Kvalitu pizzy určuje těsto. "Napřed se nechá kynout v pokojové teplotě a pak ještě zrát přes noc v lednici ve 3 °C. Pokud najdete v pizzerii okraje jakoby s puchýřky, je to známka, že těsto nenechali vyzrát," popisuje Štrba.

S těstem obecně jsou trable i kvůli mouce. České mlýny často nedrží kvalitu hladké mouky. "V marketu někdy koupíte dvounulku, ale když ji promnete mezi prsty, zjistíte, že je nahrubo umletá. A množství lepku je druhá kapitola. Aby těsto drželo pohromadě, musí mít hodně lepku. Dobré mlýny sledují obilí už od doby vzrůstu, nechávají si dělat vzorky. Jenže ani tady nemáte žádnou záruku, kvalita často kolísá. Že neuděláte pořádné těsto, zjistíte, až tu mouku nakoupíte," stěžuje si Štrba a popisuje problémy, které trápí i pekaře.

Důležitá jsou i rajčata. "Nejlepší rajčata na pizzu jsou z odrůdy San Marzano. Jsou masitá a sladká. Nemusí se doslazovat, omáčku stačí jen trochu přisolit," tvrdí pizzař a hlavně zdůrazňuje, že je nesmysl omáčku jakkoliv kořenit, protože se tím zabíjejí chutě, které má pizze dát vlastní obložení.

Na projektu se podílel i rozvozový portál DameJidlo.cz, který je také hlavní kurýrní službou vítězné restaurace, a rezervační systém Restu.cz.

Autor:


Témata: Praha, Vaření


Nejčtenější

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Další z rubriky

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Využití šablony je na každém. V tomto případě byla originálně využita jen její...
S šablonou vytvoříte vzor na stěně či dlažbě, dekorovat lze i nábytek

Přenést vybraný vzor na stěnu pomocí šablony není nic složitého, stačí si to párkrát vyzkoušet. Navíc nemusíte zůstat jen u stěny, stejný či podobný motiv lze...  celý článek

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.