Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Nejlepší pizzu v Praze dělají v Grossetu, rozhodla anketa

aktualizováno 
Přes tři tisíce lidí se zúčastnilo ankety o nejlepší pizzu mezi pražskými podniky. To je víc lidí, než kolik se účastní předvolebních průzkumů. Měla by tedy mít dobrou vypovídací schopnost.

Anketa probíhala od 27. ledna do 27. března letošního roku. Zápolení se zúčastnilo 70 restaurací, pro které hlasovalo přes 3 000 lidí. Vyhrálo pražské Grosseto, na druhém místě se umístila Pizza Nuova řetězce Ambiente, třetí je Pizzerie Kmotra. Hlasování proběhlo na stránkách Nejvpraze.cz, kde teď najdete i celkové pořadí.

Za projektem ankety o nejlepší pizzu stojí Expats.cz, který je velkým portálem pro cizince v Praze. Pomáhá jim zorientovat se v místním prostředí, s ubytováním, prací a také dává tipy, kde se dobře najíst. Anketa je pokračováním předešlých ročníků, které soutěžily o nejlepší hamburger.

Fotogalerie

"Udělat nejlepší pizzu je snadné, stačí používat kvalitní ingredience a dodržovat původní recepturu," odpověděl šéf pizzař Robert Štrba na otázku, v čem tví tajemství dobré pizzy.

V pizzerii na Brumlovce jsme ho zastihli během roztápění pece. Právě vytahoval chleba. "Ten se peče při 220 °C, takže to musíme dělat před otvírací dobou. V jedenáct už musí mít pec 400 stupňů," popisuje.

Podle něj v zájmu vede ta nejobyčejnější (a nejlevnější) pizza margherita. "Děláme ji tak, že dáváme trošku víc rajčatové omáčky. Plátky mozzarelly se během těch dvou minutek nestačí roztéct, ale jen se povolí. Až na hotovou nakrájenou pizzu se dává bazalka. Ta se nedoporučuje krájet ale trhat, neboť by při krájení nožem začala černat," radí.

Kvalitu pizzy určuje těsto. "Napřed se nechá kynout v pokojové teplotě a pak ještě zrát přes noc v lednici ve 3 °C. Pokud najdete v pizzerii okraje jakoby s puchýřky, je to známka, že těsto nenechali vyzrát," popisuje Štrba.

S těstem obecně jsou trable i kvůli mouce. České mlýny často nedrží kvalitu hladké mouky. "V marketu někdy koupíte dvounulku, ale když ji promnete mezi prsty, zjistíte, že je nahrubo umletá. A množství lepku je druhá kapitola. Aby těsto drželo pohromadě, musí mít hodně lepku. Dobré mlýny sledují obilí už od doby vzrůstu, nechávají si dělat vzorky. Jenže ani tady nemáte žádnou záruku, kvalita často kolísá. Že neuděláte pořádné těsto, zjistíte, až tu mouku nakoupíte," stěžuje si Štrba a popisuje problémy, které trápí i pekaře.

Důležitá jsou i rajčata. "Nejlepší rajčata na pizzu jsou z odrůdy San Marzano. Jsou masitá a sladká. Nemusí se doslazovat, omáčku stačí jen trochu přisolit," tvrdí pizzař a hlavně zdůrazňuje, že je nesmysl omáčku jakkoliv kořenit, protože se tím zabíjejí chutě, které má pizze dát vlastní obložení.

Na projektu se podílel i rozvozový portál DameJidlo.cz, který je také hlavní kurýrní službou vítězné restaurace, a rezervační systém Restu.cz.

Autor:


Témata: Praha, Vaření


Nejčtenější

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Červ hladce vyklouzl ze skořápky.
Na Filipínách našli vzácného obřího červa. Žije v ulitě hlavou dolů

Američtí vědci zkoumající vzácné mořské tvory objevili na Filipínách první živý exemplář červa dlouhého 1,5 metru o průměru až šest centimetrů. Tento červ je...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Další z rubriky

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

Pacientka s roztroušenou sklerózou Hana Vágnerová a adiktolog Tomáš Zábranský v...
Konopní pacienti jsou běžně udáváni okolím, řekl v Rozstřelu Zábranský

Léčba konopím je v České republice již čtyři roky legální, přesto je konopí od února v lékárnách nedostupné. Podle adiktologa a lékaře Tomáše Zábranského jde...  celý článek

JOBS.EU,s.r.o. - Gabriela Španělová
Konstruktér ve strojírenství

JOBS.EU,s.r.o. - Gabriela Španělová
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 000 - 40 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.