Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Nejlepší pizzu v Praze dělají v Grossetu, rozhodla anketa

aktualizováno 
Přes tři tisíce lidí se zúčastnilo ankety o nejlepší pizzu mezi pražskými podniky. To je víc lidí, než kolik se účastní předvolebních průzkumů. Měla by tedy mít dobrou vypovídací schopnost.

Anketa probíhala od 27. ledna do 27. března letošního roku. Zápolení se zúčastnilo 70 restaurací, pro které hlasovalo přes 3 000 lidí. Vyhrálo pražské Grosseto, na druhém místě se umístila Pizza Nuova řetězce Ambiente, třetí je Pizzerie Kmotra. Hlasování proběhlo na stránkách Nejvpraze.cz, kde teď najdete i celkové pořadí.

Za projektem ankety o nejlepší pizzu stojí Expats.cz, který je velkým portálem pro cizince v Praze. Pomáhá jim zorientovat se v místním prostředí, s ubytováním, prací a také dává tipy, kde se dobře najíst. Anketa je pokračováním předešlých ročníků, které soutěžily o nejlepší hamburger.

Fotogalerie

"Udělat nejlepší pizzu je snadné, stačí používat kvalitní ingredience a dodržovat původní recepturu," odpověděl šéf pizzař Robert Štrba na otázku, v čem tví tajemství dobré pizzy.

V pizzerii na Brumlovce jsme ho zastihli během roztápění pece. Právě vytahoval chleba. "Ten se peče při 220 °C, takže to musíme dělat před otvírací dobou. V jedenáct už musí mít pec 400 stupňů," popisuje.

Podle něj v zájmu vede ta nejobyčejnější (a nejlevnější) pizza margherita. "Děláme ji tak, že dáváme trošku víc rajčatové omáčky. Plátky mozzarelly se během těch dvou minutek nestačí roztéct, ale jen se povolí. Až na hotovou nakrájenou pizzu se dává bazalka. Ta se nedoporučuje krájet ale trhat, neboť by při krájení nožem začala černat," radí.

Kvalitu pizzy určuje těsto. "Napřed se nechá kynout v pokojové teplotě a pak ještě zrát přes noc v lednici ve 3 °C. Pokud najdete v pizzerii okraje jakoby s puchýřky, je to známka, že těsto nenechali vyzrát," popisuje Štrba.

S těstem obecně jsou trable i kvůli mouce. České mlýny často nedrží kvalitu hladké mouky. "V marketu někdy koupíte dvounulku, ale když ji promnete mezi prsty, zjistíte, že je nahrubo umletá. A množství lepku je druhá kapitola. Aby těsto drželo pohromadě, musí mít hodně lepku. Dobré mlýny sledují obilí už od doby vzrůstu, nechávají si dělat vzorky. Jenže ani tady nemáte žádnou záruku, kvalita často kolísá. Že neuděláte pořádné těsto, zjistíte, až tu mouku nakoupíte," stěžuje si Štrba a popisuje problémy, které trápí i pekaře.

Důležitá jsou i rajčata. "Nejlepší rajčata na pizzu jsou z odrůdy San Marzano. Jsou masitá a sladká. Nemusí se doslazovat, omáčku stačí jen trochu přisolit," tvrdí pizzař a hlavně zdůrazňuje, že je nesmysl omáčku jakkoliv kořenit, protože se tím zabíjejí chutě, které má pizze dát vlastní obložení.

Na projektu se podílel i rozvozový portál DameJidlo.cz, který je také hlavní kurýrní službou vítězné restaurace, a rezervační systém Restu.cz.

Autor:




Nejčtenější

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Nejroztomilejší jsou podle redakce Playtvak.cz štěňata argentinské dogy. A...
Sedm nejroztomilejších štěňat, od bígla přes bernardýna po retrívry

Přestože je už z fyziognomie štěňat zřejmé, zda z nich vyrostou drobci, nebo obři, dokážou současně klamat tělem. Jen tak může někomu připadat nejroztomilejší...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Další z rubriky

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.