Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Brněnský Bronx si žádá solidní oběd do stovky, pochopil Pohlreich

aktualizováno 
Hospoda U Vlka, vedená ve stylu jídelny s obědy, to uprostřed specifické brněnské čtvrti nemá jednoduché. Žijí tu především Romové a jak Zdeněk Pohlreich v dalším díle Ano, šéfe! zjistí, těm plně vyhovuje jak vietnamské bistro, tak již zavedená jídelna. Oblíbená je i místní masna, kde mají snad všechno.

Pan Wolf provozuje restauraci U Vlka, která nabízí pouze obědy a kam musíte projít přes závoru a vrátnici do areálu jakési fabriky. A přesto by celkem pochopitelně rád přitáhl místní strávníky na oběd právě k sobě, navíc chce vařit zdravě a z čerstvých surovin. Skloubit toto všechno dohromady není jednoduché, takže si vyžádal pomoc šéfa.

Toho neurazí třeba sekaná s bramborovou kaší. Ale levná kolínka s vepřovými kostkami po cikánsku, která šéfovi neblaze připomenou vojnu, nebo smažená ryba s podivným zelným a zeleninovým salátem nejsou jídla, kvůli kterým by se vláčel přes závoru do fabrického areálu a ještě do prvního patra.

Fotogalerie

Kuchyně tedy šéfa moc nepřesvědčila, i když se mladý kuchař Robin podle svých slov opravdu snaží a vaření ho baví. K šéfově překvapení vytáhne ze šuplíku tradiční kuchařku ze Slovácka, kterou sepsala jeho babička Maruška.

„Musíte vařit pořádný domácí jídlo. S kecama o domácí kuchyni a o tom, jak tam nedáváte žádnej glutamát a málo soli, se vydrží jen do doby, než se odestele,“ nešetří Pohlreich majitele. Ale už má celkem jasný plán, jak pomoci, a vrhne se do práce.

Zajede za babičkou Maruškou, a ta je dokonce ochotná přijet na Cejl osobně a svými recepty ke změně jídelního lístku U Vlka přispět: třeba slováckými báleši, chlupatým knedlíky či koblížky s kousky jablek. Ale její i šéfova snaha tak nějak vyšumí do ztracena, jídelníček to nijak zvlášť nezmění. Následný zátěžový test s plnou hospodou strávníků tu jako příležitost neuměli využít.

Cejl je víceméně romská čtvrť, takže Romové přišli restauraci vyzkoušet i během zátěžového testu. Ale nebyli jediní, koho zdejší kuchyně moc nepřesvědčila.
U místních Romů Zdeněk Pohlreich ochutnal plněné zelné listy. A byl nadšen.
Plněné zelné listy šéfa nadchly.

U místních Romů Zdeněk Pohlreich ochutnal plněné zelné listy. A byl nadšen.

Ani místní Romy návštěva hospody U Vlka nepřesvědčí, jídlo jim tu prostě nezachutnalo. Tak pozvali Pohlreicha na oběd k sobě domů, na poctivé halušky a zelné listy plněné mletým masem a rýží. Byly připravené dobře a skvěle ochucené, takže šéf musel smeknout. Kdyby prý na této úrovni vařili U Vlka vařili, „Rómáci by mu tam chodili,“ myslí si hlava romské rodiny.

Snad má podnik šanci jako jídelna

Při pohledu do zákulisí není moc divu, že kuchyně nefunguje, jak by si majitel představoval. Ukáže se, že kuchař Robin je pod tlakem nejen proto, že údajně dostal příkaz šetřit na surovinách. Nemá ani slibovanou pracovní smlouvu, tak si chodí ještě přivydělávat jinam, což je dlouhodobě neúnosné.

Nejen šéfovi to nemůže nepřipomenout legendární díl Ano, šéfe! s brněnskou Bohémou, kde kvůli jednání majitelů poprvé odmítl pořad dotočit.

Podívejte se, jak Pohlreich natáčel v Bohémě (2011):

„Tam jsem taky byl a neměl jsem ji,“ vypustí unaveně Robin. „Žádný, vole, Slovácko. Tohle je folklór,“ komentuje to šéf stroze a celkem s pochopením pro kuchaře, který se nemá jak bránit. Protože toto už v Brně zažil (více zde).

Brněnský Cejl má silnou novodobou historii

„Ta zdánlivá bezútěšnost místa spočívá v tom, že se tady několikrát během krátké doby vyměnilo obyvatelstvo,“ vysvětlil šéfovi během procházky historik Michal Konečný. Před válkou tu stály textilní fabriky židovských majitelů a z 11 tisíc židovských obyvatel byla většina deportována do vyhlazovacích táborů. Jejich byty obsadili Němci, pak sem komunisté v rámci společenských experimentů dosídlili Romy z východního Slovenska. Rodinné kořeny a pevný vztah k místu tu nikdo moc nemá.

Ale brněnský Cejl v aktuálním dílu Ano, šéfe! nemůže nezaujmout. Po procházce s průvodci, kteří znají místní poměry, šéf pochopil, že ti, co tu žijí, prostě nechtějí nic víc než solidní porci normálně chutnajícího jídla k obědu za dostupný peníz. O večerní nabídku jídla v restauraci tu nikdo nestojí.

Zda a jak se od loňského léta změnila kuchyně podniku U Vlka ve čtvrti označované jako brněnský Bronx, to vědí jen místní. Třeba Pohlreichova loňská mise přece jen jejímu jídelníčku alespoň v něčem pomohla.

Autor:




Nejčtenější

Krajta si pochutnala na tenisovém míčku, na veterinární klinice ho z ní opatrně...
VIDEO: Krajta si omylem pochutnala na tenisáku, pomohli jí s ním ven

Nikdo už nezjistí, jestli šlo o nešťastnou náhodu, nebo jasný úmysl. Krajta, která se zatoulala na zahradu rezidence v australském Queenslandu, si každopádně...  celý článek

S kým si lépe porozumíte? Se psem, anebo s kočkou?
Kočka, nebo pes? Na co myslet při výběru nového člena rodiny

Plánujete si pořídit zvíře, ale nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit kočku, nebo psa? Je do malého bytu vhodnější štěně? Je opravdu kočka samostatnější a má s...  celý článek

Nejsložitější je údržba ploch z dýhy a masivu.
Jak správně doma udržovat dřevěný nábytek: přehledný návod

Nábytku se netýkají kampaně připomínající jarní nebo předvánoční úklid. Měl by se udržovat průběžně. Nejvíce práce budete mít s dýhou a masivem.  celý článek

Přívlačová aréna byla velice úspěšnou novinkou.
Letošní For Fishing byl zatím nejlepší v historii, tvrdí návštěvníci

Z ohlasů mnohých z 31 073 návštěvníků, kteří letos navštívili rybářský veletrh, vychází, že to zatím byl nejpovedenější rybářský veletrh, jaký kdy byl v Česku...  celý článek

Živý plot z cypřišovců Leylandových je krásně sytě zelený. Ale je náročný na...
Bez častého střihu vám živý plot z „lejlanďáků“ přeroste přes hlavu

Téma sousedských vztahů a živých plotů by vydalo na román, přerostlé větve často zasahují na vedlejší pozemek, prorůstají kořeny a podobně. Zvlášť když jde o...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!




Sevruga s. r. o. Lehká kuchyně - Zdeněk PohlreichSevruga s. r. o. Lehká kuchyně - Zdeněk Pohlreich

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.