Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Motorest, kde je majitelka v depresi, kuchař rapl a na dohled hora Říp

  0:16aktualizováno  0:16
O motorestu Tereza si někteří místní přistěhovalci údajně mysleli, že je to nevěstinec, a ti, kdo přece jen riskli posezení, odcházeli načichlí kouřem. Majitelka to roky neřešila, bála se svého otce, svých hostů a asi i sama sebe. Po čtyřicítce se otci postavila a zůstala na vše sama, jen se svérázným jednookým kuchařem.

Po čtyřech letech pokusů o zázrak, v zoufalosti největší, že bude muset zavřít svůj vlastní motorest, který dostala před šestnácti lety k narozeninám od svého despotického otce, viděla Soňa Helísková spásu v návštěvě Zdeňka Pohlreicha.

Tomu bylo jasné hned při prvním okouknutí kdysi nejznámějšího motorestu na trase z Prahy do Německa, jemuž se ale nová dálnice vyhnula obloukem, že tohle tedy bude oříšek.

Šéfkuchař psychologem na plný úvazek

Tentokrát přinese čtvrteční večerní premiéra dalšího dílu Ano, šéfe! lidsky poměrně dramatickou story. Dokáže šéfova návštěva nakopnout submisivní ženu, která teprve po čtyřicítce našla sílu poslat svého otce do patřičných mezí? A která pláče, kdykoliv si na něj v nějaké souvislosti vzpomene?

Fotogalerie

Navíc jde o motorest s velmi bizarním prostředím. Nechybí podivně červená rádoby jásavá fasáda, hromady starých cedulí, jelení parohy a vycpaní ptáci na stěně, hrací automat ani cigaretový kouř nasáklý do ubrusů i záclon. Ovšem nenašli byste nic, co by si tam za šestnáct let dala paní Lída sama. I interiérová designérka, kterou si šéf přiveze s sebou, tak musí chtě nechtě zafungovat i jako psycholožka.

Koneckonců, i kuchaře Milana, motorkáře, kterému místní přezdívají kvůli skleněnému oku Kyklop, vlastně paní Soňa zdědila z doby, kdy jejímu motorestu zhruba před čtyřmi lety stále ještě velel tatínek. Ten šéfovi klidně naservíruje tuhou roštěnku. A když ji posléze sám ochutná, s naprostým klidem pouze svérázně konstatuje, že je opravdu tužší jako „ze starýho vola“, ale někdo mladší by to určitě rozkousal. Zdaleka nejen za to si označení „rapl“ od šéfa zaslouží.

Kdo přes Postřižín s Řípem na dohled jezdíte, tak už možná víte, jak šéfova zachraňovací návštěva dopadla. A jestli vůbec měla smysl, nebo jestli to bylo příliš velké sousto i pro ostříleného pražského šéfkuchaře. Takhle sonda do života jedné utiskované a současně nesmírně statečné ženy, která se snaží udržet upadající podnik za cenu toho, že sama spí v kanceláři, ale za zkouknutí stojí.

Nemusíte se obávat, že by to nebylo o jídle. Je, dokonce o české kuchyni. O tom, že kdo chce vařit českou klasiku, musí ji dnes zvládat nadstandardně dobře.

Autor:




Nejčtenější

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Další z rubriky

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.