Motorest, kde je majitelka v depresi, kuchař rapl a na dohled hora Říp

  • 46
O motorestu Tereza si někteří místní přistěhovalci údajně mysleli, že je to nevěstinec, a ti, kdo přece jen riskli posezení, odcházeli načichlí kouřem. Majitelka to roky neřešila, bála se svého otce, svých hostů a asi i sama sebe. Po čtyřicítce se otci postavila a zůstala na vše sama, jen se svérázným jednookým kuchařem.

Po čtyřech letech pokusů o zázrak, v zoufalosti největší, že bude muset zavřít svůj vlastní motorest, který dostala před šestnácti lety k narozeninám od svého despotického otce, viděla Soňa Helísková spásu v návštěvě Zdeňka Pohlreicha.

Tomu bylo jasné hned při prvním okouknutí kdysi nejznámějšího motorestu na trase z Prahy do Německa, jemuž se ale nová dálnice vyhnula obloukem, že tohle tedy bude oříšek.

Šéfkuchař psychologem na plný úvazek

Tentokrát přinese čtvrteční večerní premiéra dalšího dílu Ano, šéfe! lidsky poměrně dramatickou story. Dokáže šéfova návštěva nakopnout submisivní ženu, která teprve po čtyřicítce našla sílu poslat svého otce do patřičných mezí? A která pláče, kdykoliv si na něj v nějaké souvislosti vzpomene?

Navíc jde o motorest s velmi bizarním prostředím. Nechybí podivně červená rádoby jásavá fasáda, hromady starých cedulí, jelení parohy a vycpaní ptáci na stěně, hrací automat ani cigaretový kouř nasáklý do ubrusů i záclon. Ovšem nenašli byste nic, co by si tam za šestnáct let dala paní Lída sama. I interiérová designérka, kterou si šéf přiveze s sebou, tak musí chtě nechtě zafungovat i jako psycholožka.

Koneckonců, i kuchaře Milana, motorkáře, kterému místní přezdívají kvůli skleněnému oku Kyklop, vlastně paní Soňa zdědila z doby, kdy jejímu motorestu zhruba před čtyřmi lety stále ještě velel tatínek. Ten šéfovi klidně naservíruje tuhou roštěnku. A když ji posléze sám ochutná, s naprostým klidem pouze svérázně konstatuje, že je opravdu tužší jako „ze starýho vola“, ale někdo mladší by to určitě rozkousal. Zdaleka nejen za to si označení „rapl“ od šéfa zaslouží.

Kdo přes Postřižín s Řípem na dohled jezdíte, tak už možná víte, jak šéfova zachraňovací návštěva dopadla. A jestli vůbec měla smysl, nebo jestli to bylo příliš velké sousto i pro ostříleného pražského šéfkuchaře. Takhle sonda do života jedné utiskované a současně nesmírně statečné ženy, která se snaží udržet upadající podnik za cenu toho, že sama spí v kanceláři, ale za zkouknutí stojí.

Nemusíte se obávat, že by to nebylo o jídle. Je, dokonce o české kuchyni. O tom, že kdo chce vařit českou klasiku, musí ji dnes zvládat nadstandardně dobře.