VIDEO: Když vaří Tyrolák v Hodoníně, je Pohlreich v kuchyni za učně

„Co to je za chlapa v tý kuchyni? Co to je za bouráka?“ honí se v hlavě Zdeňku Pohlreichovi, když na pozvání dorazí se štábem Ano, šéfe! do hodonínské restaurace Westy a ochutnává. Na první pohled kulaťoučký dobromyslný „strejda“ od Kitzbühelu má poctivou domácí tyrolskou kuchyni evidentně v malíčku.

Není divu, vařit se Ludwig naučil od maminky v chalupě na horách a profesionálně se v kuchyni pohybuje čtyřicet let. Za vrchol své kariéry považuje, když vařil několik let pro firmu Swarovski na jachtě v Monaku.

V Rakousku prý byla jeho kuchyně vyhledávaná. Pohlreichovi prozradí, co od něj měl nejraději Hugh Grant, Arnold Schwarzenegger či Niki Lauda. Detaily si nechává pro sebe, fotky nemá. „Každý správný kuchař má hájit soukromí svých hostů,“ souhlasí šéf, který před kolegou smeká profesně i lidsky.

Tento mistr svého oboru byl totiž ochoten veškeré svoje zázemí v Rakousku opustit a svůj podnik prodat, když jej moravská rodina jeho ženy Jany potřebovala doma. Janin táta totiž vážně onemocněl a maminka situaci sama nezvládala.

Tatínek na podzim zemřel, ale Jana je ráda, že může být mamince oporou a s manželem by ji nenechali samotnou. A Ludwig? Ten si pochvaluje maminčiny domácí buchty s povidly.

Dobrá a poctivá domácí kuchyně se totiž pozná všude na světě, takže není důvod, aby si nenašla svoje hosty i ta rakouská u nás, myslí si šéf. Dost dobře nechápe, proč by Ludwigova kuchyně neměla chutnat lidem v Hodoníně.

Westy si svoje hosty určitě najde, ale jednoduché to mít nebude

Tato šéfova mise do Hodonína, kterou Prima odvysílala v pondělí večer, byla velmi atypická. Pohlreich totiž potkal kolegu, od kterého se mohl učit.

Malá rodinná restaurace, ve které je manžel pánem v kuchyni, manželka na place, a k ruce mají jen dvě pomocnice, jen potřebovala pomoci s orientací v novém prostředí, rozdílném od toho rakouského. Restaurací vyloženě rodinného typu s domáckým prostředím je u nás zatím pomálu. A chtělo to trochu reklamy, kterou Pohlreich zařídil v místních médiích i na radnici.

Domácí kuchyně, domácí prostředí. Za vším si majitelé stojí.
Ludwig Westermaier chystá jídla, která si šéf objednal při své první návštěvě.
Šéfovi ve Westy chutná už při první návštěvě, v kuchyni nemá moc co radit.
Zdeněk Pohlreich a majitelé podniku Westy

Svůj podnik zvaný Westy si Jana a Ludwig totiž otevřeli v provozovně, kde bývala studentská hospůdka, a oni nabízejí domácí kuchyni. A většinou jen přes oběd. Jídelní lístek, ve kterém původně byla na prvním místě němčina a teprve pod ní kolikrát ne úplně správný český překlad, místní asi také hned nenadchl. Nicméně to majitelé na šéfovo upozornění hned napravili.

Oba jsou evidentně bojovníci a jen tak se nevzdávají, za svou kuchyní i konceptem si stojí. Jde jen o to, aby si je našli hosté, kterým to tak vyhovuje. Stejně jako chuť tyrolských knedlíků či jiné úpravy tradičních polévek, masa i omáček. A že hosté srovnávají a nikdo se nikdy nezavděčí každému, je evidentní i z diskuze na profilu jejich podniku Westy.

Tyroláka nepředěláš, což je jedině dobře

Ludwig pro svoji ženu udělá cokoliv, nicméně Hodoníňák z něj nikdy nebude, takže souhlasí, aby podniku šéfovala. „Tyrolák, to je mentalita, rozumíte? Je to moje vlast, i když jsem teď doma tady. Ale pořád budu Tyrolák,“ vysvětluje Pohlreichovi s odzbrojujícím srdečným úsměvem. A pokud vám během vysílání pořadu neunikne, jaké umí řízky, vůbec mu to nebudete mít za zlé.

Šéf se učí vídeňské trhance. Moc mu to napoprvé nejde.

Podobně je Pohlreich přesvědčen, že „když stvořitel vymýšlel, jak má vypadat knedlík, tak to vypadalo takhle“. A má na mysli lehký knedlík, jaký se naučil během natáčení právě od Ludwiga. Podobně jako lehké trhance.

„Všude dělám chytrýho, každýmu nadávám, že to dělá blbě, a tady si to nedovolím,“ říká šéf, který dává Ludwiga za příklad tradiční kuchyně, jejíž mistři u nás vymřeli, aniž by své umění předali dál. Prostě za šéfa je takhle autentická domácí kuchyně na tři hvězdy. A rád by ji sám uměl.

Autor:
  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...