Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich žasne nad tristní wellness kuchyní pro důchodce ve Hnačově

aktualizováno 
Takzvané wellness pobyty pro seniorskou klientelu nabízejí v Hnačově, kam byste dojeli cestou z Klatov do Horažďovic. Počet strávníků restaurace rodinného podniku se v podstatě rovná počtu ubytovaných klientů, za letní sezonu tu uvaří jen pár desítek jídel pro další hosty. Majitelé netuší, kde může být chyba.

Když si pan Adolf Hanousek pozval minulé léto do rodinného podniku Zdeňka Pohlreicha se štábem Ano, šéfe!, byl si naprosto jistý, že je přímočarý šéfkuchař nemá na čem nachytat. A při troše štěstí se mu podaří odhalit, proč do jejich rodinné restaurace, kde si pečou i vlastní chleba, vlastně nikdo nechodí.

Podle šéfa je ovšem tristní už okolí takzvaného „wellness relax centra“. Nedaleký autokemp s nádherným, ovšem smrdutým koupacím rybníčkem se zákazem koupání, příšerně vymalovaná fasáda vlastního podniku olepená nápisy a samolepkami, vstup se závěsy plnými prachu. Není tu podle něj nic, co by lákalo k návštěvě, natož k návratu, přitom jde o nádherné místo se Šumavou za zády.

Ano, šéfe! v Hnačově

Hanouskovi se třemi dětmi si toho na sebe nevzali zrovna málo, a ani jim se evidentně nevyhnula profesní slepota, kvůli které nejsou schopni se na svůj podnik podívat jinýma očima. Na druhou stranu - syn už je dospělý a ač pracuje jako policista, rodičům je v rámci možností ochotný pomoci, patnáctiletá dcera už se do rodinného kolotoče také zapojila.

Zpětnou vazbu od ubytovaných důchodců moc očekávat nemohou, to jsou lidé, kteří jsou většinou zvyklí nereptat a sníst, co se před ně na talíři postaví. „Aspoň vím, co mě jednou čeká,“ konstatuje šéf, kterého zajímá i program pro seniory a chvílemi si sledování cvrkotu kolem seniorů a komunikaci s nimi opravdu užívá.

Wellness nemusí být dietní, ale poctivé a chutné

Jinak je ale podle šéfa nakonec nejlépe venku na čerstvém vzduchu, uvnitř má pocit, že ze všech koutů zaprášené restaurace i slabé kuchyně leze lenost a výmluvy. Může ho vzít čert, když vidí, že důchodcům do polévky nenasekají ani pár snítek petrželky, která jim roste na záhonu jen pár kroků od kuchyně.

Maso na roštěnou omývají vodou, pak se diví, že je tvrdé, řízky solí rovnou z pixly a sypou na ně grilovací směs, přípravy šidí, jak jen mohou, přitom omílají, že se snaží. Nezbývá než nalít Hanouskovým čistého vína.

Hosté k nim nechodí ne proto, že jim nechtějí nechat vydělat. Prostě není důvod, ukáže nekompromisně další čtvrteční premiérový díl Ano, šéfe! na Primě. Je jen otázka, jestli s tím každodenní rutinou znavená rodina dokázala něco udělat.

Autor:




Nejčtenější

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Další z rubriky

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.