Anýz vonný

Anýz vonný | foto: Profimedia.cz

Anýz vonný (Pimpinella anisum)

  • 1
Tato jednoletá bylina dorůstá do výšky 30 - 60 cm. Charakteristická je třemi rozdílnými tvary listů

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Tato jednoletá bylina dorůstá do výšky 30 - 60 cm. Charakteristická je třemi rozdílnými tvary listů; spodní jsou jednoduché, srdčitě okrouhlé a zubaté, prostřední jsou jednoduše zpeřené a horní trojčetně peřenosečné. Její bílé květy jsou uspořádané v okolíky se 7 až 15 paprsky. Plod anýzu je štětinatě brvitý, obsahuje ve velké míře silici anetol a vedle něj i tuky, bílkoviny a cukry. Celá rostlina aromaticky voní.

Stanoviště: Nejlépe dozrají plody suchém místě. Ideální je vápenitá, humózní a dobře propustná půda.

Období květu: Kvete od června do srpna.

Bylinková kuchyně: Anýz, jinak známý jako „chlebové semínko“ je nezbytnou součástí mnoha druhů vánočního pečiva. Polévkám, omáčkám a dušené zelenině dodává zvláštní sladkou příchuť. Pokud se semena těsně před použitím rozdrtí a rozemelou, zřetelně vynikne typické anýzové aroma, které vám také zajistí svěží dech.

. Anýzové lívance

PRO 3 OSOBY

Příprava: 15 min
Doba pečení: 30 min

* 1 čajová lžička anýzového prášku
* 3 vejce
* 250 g cukru
* 250 g mouky
* špetka soli

1. 250 g cukru společně se třemi vejci rozmíchejte do pěny a smíchejte s 250 g mouky, špetkou soli a 1 čajovou lžičkou anýzového prášku.

2. Z tohoto těsta vykrajujte pomocí dvou čajových lžiček malé hromádky a pokládejte je na vymaštěný nebo papírem na pečení vyložený plech.

3. Nechejte je přes noc na teplém místě odpočinout a pak je asi 30 minut pečte v troubě vyhřáté na 150 - 160°C.