Atlas hub
Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.
Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?
Abecedně od h
Hřib sametový (Xerocomus pruinatus)
V kuchyni s ním můžete nakládat dle libosti. Hodí se k sušení, k nakládání do octa.
Hřib plavý (Boletus impolitus)
Je jedlý, po tepelné úpravě nepoživatelný. Hřib plavý roste nehojně až vzácně od čevrvence.
Hřib peprný (Boletus piperatus)
Na užití v kuchyni dejte pozor. Větším množství dokáže zkazit celý pokrm.
Hřib nachovýtrusný
V kuchyni je nejlepší hřib nachovýtrusný usušit. Lze ho použít také do směsí a omáček.
Hřib medotrpký (Boletus radicans)
Hřib medotrpký je pro svou odporně hořkou chuť nejedlý.
Hřib kříšť (Boletus calopus)
Hřib kříšť láká svým vzhledem ke sběru, ale pro svoji hořkost je v kuchyni nepoužitelný.
Hřib královský (Boletus regius)
Hřib královský roste velmi vzácně. Je jedlý, ale nesmí se sbírat.
Hřib koloděj (Boletus luridus)
Hřib koloděj se nejvíce podobá po tepelné úpravě rovněž jedlému hřibu kováři.
Hřib kaštanový (Gyroporus castaneus)
Pro svoji vzácnost by si spíš zasloužil ochranu, nechávám jej volně růst.
Hřib hnědý (Boletus badius/Xerocomus badius)
Mladé plodnice můžeme uchovávat v panenském olivovém oleji nebo naložené ve víně.
Hřib Fechtnerův (Boletus fechtneri)
Hřib Fechtnerův je jedlá, zároveň ale také zákonem chráněná.
Hřib dubový (Boletus reticulatus/Boletus aestivalis)
Jeho chuť je vynikající. Z kulinářského hlediska se nejvíce doporučuje smažit hřiby jako řízky.
Hřib borový (Boletus pinophilus)
Je jedlý. Z kulinářského hlediska ho můžete naložit zcela dle libosti do omáček apod.
Holubinka vrhavka (Russula emetica)
Vyhněte se ochutnávání syrových červených holubinek, neboť má ostrou palčivou chuť´.
Holubinka trávozelená (Russula aeruginea)
Po důkladném tepelném zpracování zmizí štiplavost lupenů a houba se dá použít do různých směsí.
Holubinka namodralá (Russula cyanoxantha)
K jídlu je vhodná čerstvá i sušená a houbovému pokrmu dodá zajímavou chuť i konzistenci.
Holubinka mandlová (Russula vesca)
Holubinka mandlová roste celkem hojně v létě a na podzim v lesích listnatých a smíšených.
Hnojník obecný (Coprinus comatus)
Vzhledem k neobyčejné rychlosti růstu plodnic je nezbytný sběr dvakrát denně.
Hnojník inkoustový (Coprinus atramentarius)
Svůj název dostal proto, že byl v minulosti používán mnichy k získání jemného inkoustu na psaní.
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)
Hlíva ústřičná může být uchovávána všemi možnými způsoby.
Hlíva plicní (Pleurotus pulmonarius)
Z kulinářského hlediska je hlíva plicní všestranně využitelná. Při sbírání stačí otřít klobouky
Hadovka smrdutá (Phallus impudicus)
Když roste, pak její „vůně“ dokáže zamořit několik desítek čtverečních metrů.
předchozí | 1 2 | další |