Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Atlas hub

a b c d e f g h ch i j k l m n o p q r s t u v x y z

Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.

Abecedně od s

Smrž kuželovitý (Morchella conica)

16.5.2011  0:00
I tento zástupce smržů patří k jedlým houbám.  celý článek

Síťkovec dubový (Daedalea quercina)

20.12.2010  0:01
Úchvatné lupenité póry této dřevokazné houby tvoří složitý labyrint.  celý článek

Strmělka kyjonohá (Clitocybe clavipes)

5.4.2010  0:00
Strmělku kyjovitou poznáte podle bachratého třeně, díky kterému někdy vypadá houba nevyváženě.  celý článek

Strmělka listomilná (Clitocybe phyllophila)

1.12.2009  0:00
Strmělka listomilná tvoří ve skupinách záhadné obrazce. Často roste na stejných místech, houbaři si ale na ní nepochutnají.  celý článek

Smrž pražský (Morchella pragensis)

3.10.2008  20:08
Výtečná jedlá houba s širokou škálou kuchyňského využití.  celý článek

Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus)

1.8.2008  9:10
Sírovec žlutooranžový je jedlá houba, ale u některých osob může vyvolat alergickou reakci.  celý článek

Stroček trubkovitý (Craterellus cornucopioides)

12.5.2008  12:45
Je jedlý, význačný kořennou chutí a vůní. Stroček se hodí k uchovávání všemi způsoby.  celý článek

Strmělka mlženka (Clitocybe nebularis)

12.5.2008  12:44
Strmělka mlženka je jednou z nejhojnějších podzimních hub. Najdeme ji ve všech typech lesů.  celý článek

Strmělka anýzka (Clitocybe odora)

12.5.2008  12:42
Při sběru bychom si měli dávat pozor zejména na záměnu s její kolegyní límcovku měděnkovou.  celý článek

Smrž vysoký (Morchella ellata)

12.5.2008  12:30
Od roku 1966, byla v USA patentována metoda pěstování smržů, zájem o ně mnohonásobně vzrostl.  celý článek

Smrž polovolný (Morchella hybrida)

12.5.2008  12:29
Výtečná jedlá houba, ale málo vydatná, vhodná k plnění masovými směsmi.   celý článek

Smrž obecný (Morchella esculenta)

12.5.2008  12:28
Z kulinářského hlediska to jsou výjimečně výtečné houby, nutné je, je předtím povařit.  celý článek

Sluka svraskalá (Rozites caperatus)

12.5.2008  12:27
Cenná houba, která je všestranně upotřebitelná. Vhodně upravená připomíná chuť hovězího masa.  celý článek

Slizečka porcelánová (Oudemansiella mucida)

12.5.2008  12:23
Po odstranění slizu jsou klobouky jedlé, třeň nikoli kvůli své tuhosti.   celý článek

Slizák růžový (Gomphidius roseus)

12.5.2008  12:22
Roste nehojně až vzácně od července do listopadu v jehličnatých a smíšených lesích.  celý článek

Slizák mazlavý (Gomphidius glutinosus)

12.5.2008  12:19
Slizák mazlavý svým vzhledem příliš neláká, ale je to vynikající jedla houba.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.