Atlas hub
Zde najdete nejznámější houby, se kterými se můžete setkat v našich lesích. Ve spolupráci s časopisem Houbař přinášíme i užitečné rady a zajímavosti.
Pro inspiraci:
Recepty z hub
Články o houbách
Rady zkušených houbařů
KVÍZ: Jak se vyznáte v houbách?
Hledaný výraz: liška
Články
nalezeno 14 článkůLiška Friesova (Cantharellus friesii)
Liška Friesova nese název podle švédského mykologa Fries, který ji popsal. Na rozdíl od lišky...
Liška ametystová (Cantharellus amethysteus)
Vzácná, ale o to zajímavější houba. Žádný klobouk lišky ametystové není stejný.
Liška obecná (Cantharellus cibarius)
Chutná výborně a je všestranně použitelná samotná, ve směsi hub, anebo s masem a rybami.
Liška nálevkovitá (Cantharellus infundibuliformis)
Velmi dobře se suší, může však být uchovávána i v čistém panenském olivovém oleji nebo v octě.
Lištička pomerančová (Hygrophoropsis aurantiaca)
Lištička pomerančová sice není s liškami příbuzná, nicméně podobnost s nimi jí dala roztomilé jméno.
Lošák zprohýbaný (Hydnum repandum)
Tuto jedlou houbu spolehlivě poznáte podle typických ostnů, mladší plodnice si lze splést s liškami.
Krásnopórka žemlička (Albatrellus confluens)
Najdete ji v Jižních Čechách v místech s nejčistším vzduchem.
Holubinka nazelenalá (Russula virescens)
Holubinka nazelenalá roste v listnatých lesích. Nejčastěji ji najdeme pod vysokými stromy.
Lišák zprohýbaný (Hydnum repandum)
Všestranně použitelný druh, který se dobře hodí k rybám a masu.
Kornice otrubičnatá (Encoelia furfuracea)
Vyrůstá z prasklé kůry stromů ve skupinkách.
Hadovka smrdutá (Phallus impudicus)
Když roste, pak její „vůně“ dokáže zamořit několik desítek čtverečních metrů.
Kozák habrový (Leccinum carpini)
Kozák habrový je jedlá a velmi dobrá tržní houba. Na vzduchu i v jídle intenzivně voní.