Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Automaty nabídnou místo „rozředěného latexu“ pravé mléko

aktualizováno 
Desítky českých farmářů plánují prodávat čerstvě nadojené mléko prostřednictvím speciálních automatů přímo spotřebitelům. Malí farmáři v tom vidí způsob, jak si zvýšit výkupní cenu. A zákazníci se po "rozředěném latexu", jak se přezdívá odstředěnému krabicovému mléku, mohou těšit na návrat pravého domácího mléka.

Běžná italská realita | foto: TOKO

Zejména menším producentům by mohl prodej za cenu výrazně vyšší, než jim platí mlékárny, pomoci při zvládání krize způsobené nízkými výkupními cenami mléka. Vyplývá to z ankety mezi zemědělci a výrobci automatů, kterou uspořádala ČTK. V uplynulých měsících byla řada podobných automatů úspěšně spuštěna na Slovensku a v Maďarsku. Již řadu let jsou rozšířené také v Itálii, Rakousku či Švýcarsku.

Umožňuje to letošní vyhláška

Prodej čerstvého mléka i mimo farmy umožnila vyhláška platná od letošního jara, do té doby mohli farmáři prodávat čerstvě nadojené mléko pouze přímo ze dvora. V době, kdy mlékárny platí chovatelům za litr mléka v průměru kolem šesti korun, v některých případech dokonce méně než pět korun, náklady na jeho výrobu přitom přesahují osm korun, roste o přímý prodej výrazně zájem.

Automaty nejsou ve světě žádnou novinkou

První automaty umístěné v obchodech by se do měsíce měly objevit například na Vysočině, konkrétně v Pelhřimově a Humpolci. Jejich další rozvoj bude záviset na zájmu zákazníků, shodli se tamní farmáři. Cena litru automatem nabízeného mléka by se měla pohybovat mezi 13 a 15 korunami. Přestože mléko z automatů budou před konzumací lidé muset převařit, bude prý díky přítomnosti smetany a dalších složek chutnější a výživově hodnotnější než balené mléko z obchodu.

O koupi automatu uvažují také zemědělci v dalších regionech, například Středočeském a Libereckém kraji. S automaty se lidé setkají nejspíše nejen v obchodech či nákupních střediscích, ale možná i v centrech měst, jako je tomu v zahraničí.

Zájem mají menší chovatelé

Zájem o automaty mají především menší chovatelé, kteří by jejich prostřednictvím mohli prodat významnější část své produkce. Velkochovatelé, kteří v Česku převládají, jsou k přístrojům skeptičtější.

"Nese to tolik problémů, je nutné zajistit rozvoz mléka. Co s neprodaným mlékem? Lidé na to nejsou zvyklí. Nejmenší automat stojí 200 000 korun. My denně produkujeme 13 000 litrů mléka, to bychom obsadili celé Pardubice," tvrdí Vladimír Řehounek, jehož podnik chová kolem 500 krav.

Jak to funguje v praxi

Ředitel svitavské Agrární komory Josef Gracias považuje automaty na mléko za jednu z cest, jak řešit krizi s výkupními cenami mléka: "Zajímají se o ně hlavně naši malochovatelé krav. Myslím ale, že nejsou všespasitelné, prodej jejich prostřednictvím bude doplňkem ke klasickému výkupu."

Podle Aleny Zmrzlé ze společnosti Thermotechnika Bohemia, která na trhu mléčné automaty začíná prodávat, projevilo předběžný zájem o koupi automatu přes 60 zemědělců, jedenáct jich má přístroj objednáno a do čtrnácti dnů by měl být spuštěn první stroj. Zájem o automat začal podle Zmrzlé růst poté, co jej firma představila na agrosalonu Země živitelka na konci srpna.

Podobné zkušenosti má i Tomáš Kořínek ze společnosti Toko Agro. "Hlavně poté, co legislativa umožnila umisťovat automaty i mimo objekt farmy, je zájem den ode dne stále větší," tvrdí.

Automatů maďarské výroby funguje v zemi svého vzniku kolem třiceti, na Slovensku asi pět. Automat umístěný na hlavní třídě maďarského města Komárom prý prodává kolem 2000 litrů nápoje denně, uvedla Zmrzlá. Podobný automat jako Thermotechnika nabízí na tuzemském trhu například také společnost Agromont Vimperk.

Dostanou dvojnásobek

Načepovat si čerstvě nadojené mléko z automatu mají již od června možnost obyvatelé a návštěvníci Čeladné na Frýdecko-Místecku. Majitel firmy Gajďák, Josef Kovalík zde prodává mléko za více než 12 korun, částku více než dvojnásobnou oproti podle něj likvidační výkupní ceně, pohybující se již pod šesti korunami za litr.

Strojové dojení

V současnosti takto prodává desetinu své produkce, do budoucna by však chtěl toto množství zvýšit na polovinu. "Musím prodávat přes automaty alespoň 500 litrů, jinak dobytek začne odcházet na jatka. Za šest korun se mléko dělat nedá, když voda v plastu stojí mnohdy osm a více korun," uvedl Kovalík.

Téměř deset let již má automat na mléko soukromý zemědělec Jaroslav Koukal z Osvětiman na Uherskohradišťsku. Věnuje se i jejich výrobě. "Pustil jsme se do toho, protože situace v zemědělství je čím dál horší. Kdyby se s tím (provozem a výrobou automatů) nedalo uživit, tak bych to nedělal," řekl Koukal. Denně prodá 60 litrů mléka, během sezóny je to až třikrát více. Litr plnotučného mléka prodává za 16 Kč.

Autoři:




Nejčtenější

Včelka si čistí tykadla.
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.