Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Badyáník pravý (Illicium verum)

  23:50aktualizováno  23:50
Vzhledem i vůní podobný anýzu. Užívá se k dochucování perníků, povidel, pečiva a kompotů. Ve světě se užívá především v Asijské kuchyni.

Badyáník pravý - Plod je vzhledem i vůní téměř nerozpoznatelný od anýzu. | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Víte, že...

Je snadno zaměnitelný s badyáníkem posvátným, rostoucím v Japonsku (zde nazývaný sikimi). Jeho plody jsou velmi hořké a jedovaté. Poznají se podle menšího tvaru a většího zašpičatění. Po jeho požití se dostaví silné křeče. 

Popis: Badyáník pravý je 4-5 metrů vysoký strom patřící do čeledi badyánikovitých. První zmínky pochází z Asijského kontinentu, především z Číny, Vietnamu a Indie. Stále zelený strom je pokrytý kopinatými listy a žlutobílými nebo narůžovělými květy. Plod má tvar osmicípé hvězdice, složené z jednotlivých tobolek, které tvoří souplodí. Při dozrání má tmavě hnědou barvu a obsahuje lesklé zrno.

Stanoviště: Badyáník potřebuje tropické podmínky, tedy vlhké a teplé prostředí s dostatkem slunce. 

Výskyt: Nachází se v tropických a subtropických oblastech a to v jihovýchodní Asii a v Severní Americe.

Léčivé účinky: Obsahuje mnoho léčivých složek. Ulevuje od bolesti zad, zažívacích obtíží a léčí revma. Mimo jiné se užívá pro kosmetické účely, je složkou mnoha parfémů nebo se pro výraznou chuť přidává do likérů.

Ohrožení: Není ohrožen.


Autoři:


Témata: Poradna: Bolest


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.