Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Baristou roku se stal Adam Neubauer. V létě pojede závodit do Ameriky

  11:03aktualizováno  11:03
Mistrem republiky se v nedělním finále stal už podruhé, prvně v roce 2012. Jako vítěz bude reprezentovat Českou republiku na 2015 World Barista Championship v americkém Seattlu, který se bude konat 9. - 12. dubna 2015.

Adam Neubauer se stal Baristou roku 2015. | foto: Jaknakavu.eu

Adam Neubauer na oslavování neměl moc času. Pracuje v kavárně EMA espresso bar v Praze na Florenci a zastihli jsme ho v pracovním procesu svěžího už po ránu. „V uvozovkách lze říct, že barista se nemusí připravovat, protože jeho přípravou je celoroční běžná práce. Ale ve skutečnosti se na takovou soutěž musíte připravit, soutěž má svá přesná pravidla,“ tvrdí čerstvý vítěz.

Fotogalerie

Většinu svých konkurentů zná Neubauer osobně, nebo z konkurenčních kaváren. „V té finálové šestici je to už obvykle o prsa, všichni jsou na vysoké úrovni. Záleží na tom, jaký máte den, vyhrát může prakticky každý. Stejně jako když bývá vyrovnaná špička u sportovců,“ uvažuje.

V praxi to znamená, že bodové rozdíly mezi finalisty bývají minimální. „Pamatuji ročníky, kdy rozhodoval bod, nebo půl bodu, letos tam byly rozdíly větší, mezi prvním a druhým bylo kolem 40 bodů,“ říká Neubauer, který se už těší na „svěťák“.

Světové mistrovství je náročnou a vzrušující podívanou, které se účastní zhruba 50 vítězů národních kol. Mají 15 minut, aby připravili 4 espressa, 4 kapučína a 4 nápoje podle vlastního nápadu. A to v souladu s hudbou. Hodnotí se čistota, chuť a invence. Ze základního kola postoupí 12 semifinalistů, do finále půjde šest a z nich vzejde World Barista Champion. Loni jim byl Japonec Hidenori Izaki.

Podívejte se na vyhlášení vítězů očima fanoušků z Jaknakavu.eu

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Další z rubriky

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.