Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

  9:00aktualizováno  9:00

Bazalka pravá | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. POZOR!

Kvůli vysokému obsahu estragonu v silici nesmějí být listy používány během těhotenství a kojení, ani podávány novorozencům a malým dětem. 

Popis rostliny: Rostlina je jednoletá, bohatě větvená. Na správném místě může dorůstat výšky až 50 cm. Na její hranaté lodyze vyrůstají podlouhlé oválné listy, bohaté na silice neboli éterické oleje. U nesklízené bazalky lze v období léta pozorovat bělavá nebo růžová květenství. Její černohnědý plod obsahuje 4 malá vejčitá semena. Celá rostlina bývá chlupatá a má osobité aroma.

Stanoviště: Pokud je bazalka umístěna na teplém a slunném místě, v dobře propustné, humózní půdě, pak se může plně rozvinout.

Období květu: Kvete od června do září.gal

Použitelné části: Od léta do podzimu se sbírají listy a kvetoucí vrcholky, poté se suší a vyloupou.

Léčivé účinky: Nálev z listů se používá na léčbu nechutenství a špatného trávení. Je oblíbený i při léčbě nadýmání a plynatosti. Její lihový roztok se přidává do hojivých mastí používaných na odřeniny a drobné ranky.

Bylinková kuchyně: Bazalka je nepostradatelným dochucovadlem středozemní kuchyně. Saláty, marinády, zálivky těstovin, masitá jídla a pokrmy z ryb – to vše dělá bazalka jedinečným.

. Těstoviny s bazalkovým pestem

PRO 4 OSOBY gal

Příprava: 25-30 minut


* 400 g těstovin (špaget, makaronů, nudlí)
* sůl
* 400-500 brokolice
* 1 lžíce olivového oleje nebo 1 lžička másla
* 200-250 ml smetany 33%
* 4 lžíce bazalkového pesta, asi 100 g
* 4 stroužky česneku, prolisovaného
* mletý pepř
* 20 g strouhaného parmazánu
* hrst lístků čerstvé bazalky

1. Těstoviny uvaříme ve větším hrnci podle návodu na obalu takzvaně na skus. Brokolici omyjeme, rozebereme na menší růžičky a přisypeme k těstovinám asi 3 minuty před jejich dovařením. Společně dovaříme, slijeme a promícháme s lžící olivového oleje nebo lžičkou másla.

2. Mezitím v kastrůlku uvedeme k varu smetanu, přidáme pesto a prolisovaný česnek a za stálého míchání chvíli povaříme na mírném ohni, stačí tak 2 minuty, dokud omáčka mírně nezhoustne, a stáhneme z ohně.

3. Dochutíme mletým pepřem, solí a promícháme se slitými těstovinami s brokolicí. Rozdělíme na talíře a podáváme sypané strouhaným parmazánem a lístky bazalky.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Tykev obecná (cucurbita pepe). Tykev roste především na polích a v zahradách,
Tykev obecná (Cucurbita pepo)

Tykev obecná má mnoho variet. A to jsou cukety, kapačky, patisony a dýně olejné.   celý článek

Hluchavka objímavá (Lamium amplexicaule).  Rostlina má purpurově zbarvené
Hluchavka objímavá (Lamium amplexicaule)

Rozšířený jednoletý plevelný druh.  celý článek

Cicimek pravý (Zizyphus jujuba). Plodem je oranžová až červenohnědá, oválná
Cicimek pravý (Zizyphus jujuba)

Zyziphus neboli jujuba patří mezi velmi odolné keře.   celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.