Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

  9:00aktualizováno  9:00

Bazalka pravá | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. POZOR!

Kvůli vysokému obsahu estragonu v silici nesmějí být listy používány během těhotenství a kojení, ani podávány novorozencům a malým dětem. 

Popis rostliny: Rostlina je jednoletá, bohatě větvená. Na správném místě může dorůstat výšky až 50 cm. Na její hranaté lodyze vyrůstají podlouhlé oválné listy, bohaté na silice neboli éterické oleje. U nesklízené bazalky lze v období léta pozorovat bělavá nebo růžová květenství. Její černohnědý plod obsahuje 4 malá vejčitá semena. Celá rostlina bývá chlupatá a má osobité aroma.

Stanoviště: Pokud je bazalka umístěna na teplém a slunném místě, v dobře propustné, humózní půdě, pak se může plně rozvinout.

Období květu: Kvete od června do září.gal

Použitelné části: Od léta do podzimu se sbírají listy a kvetoucí vrcholky, poté se suší a vyloupou.

Léčivé účinky: Nálev z listů se používá na léčbu nechutenství a špatného trávení. Je oblíbený i při léčbě nadýmání a plynatosti. Její lihový roztok se přidává do hojivých mastí používaných na odřeniny a drobné ranky.

Bylinková kuchyně: Bazalka je nepostradatelným dochucovadlem středozemní kuchyně. Saláty, marinády, zálivky těstovin, masitá jídla a pokrmy z ryb – to vše dělá bazalka jedinečným.

. Těstoviny s bazalkovým pestem

PRO 4 OSOBY gal

Příprava: 25-30 minut


* 400 g těstovin (špaget, makaronů, nudlí)
* sůl
* 400-500 brokolice
* 1 lžíce olivového oleje nebo 1 lžička másla
* 200-250 ml smetany 33%
* 4 lžíce bazalkového pesta, asi 100 g
* 4 stroužky česneku, prolisovaného
* mletý pepř
* 20 g strouhaného parmazánu
* hrst lístků čerstvé bazalky

1. Těstoviny uvaříme ve větším hrnci podle návodu na obalu takzvaně na skus. Brokolici omyjeme, rozebereme na menší růžičky a přisypeme k těstovinám asi 3 minuty před jejich dovařením. Společně dovaříme, slijeme a promícháme s lžící olivového oleje nebo lžičkou másla.

2. Mezitím v kastrůlku uvedeme k varu smetanu, přidáme pesto a prolisovaný česnek a za stálého míchání chvíli povaříme na mírném ohni, stačí tak 2 minuty, dokud omáčka mírně nezhoustne, a stáhneme z ohně.

3. Dochutíme mletým pepřem, solí a promícháme se slitými těstovinami s brokolicí. Rozdělíme na talíře a podáváme sypané strouhaným parmazánem a lístky bazalky.

Autoři:




Nejčtenější

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Další z rubriky

Prha horská (Arnica montana). Vytrvalá rostlina rostoucí především v horském
Prha horská (Arnica montana)

Nazývána také jako prha arnica.   celý článek

Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa). Lodyha je rozvětvená a zakončená
Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa)

V Severní Americe nazýván jako black cohosh.   celý článek

Dub letní (Quercus robur). Žalud je lesklý oválný plod s dřevnatou čepičkou,
Dub letní (Quercus robur)

Jsou známy dva nejrozšířenější druhy dubu - dub letní a dub zimní. Dub letní má o poznání delší stopky u žaludů a krátké řapíky u listů.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.