Recept na bažanta s bylinkovou nádivkou. Tradice, která nakrmí rodinu

Bažanta připravíte na sto způsobů. S nádivkou patří mezi typické recepty, které s málem masa nasytí celou rodinu.

Zvěřina a slanina. To jsou chutě, které se nejen pojí dohromady, slanina navíc znemožní ztratit masu šťávu, není pak suché.

Průměrný bažant mívá do kila, cena se pohybuje mírně nad stokorunu za kilogram. To dáte dnes za trochu lepší kuře. Vzhledem k váze slepičky už naši předkové museli vymyslet způsob, jak jídlo levně "nastavit", vymysleli proto nádivku. Tedy něco jako přílohu s chutí hlavního pokrmu. Vyzkoušejte tu dnešní variantu s bylinkami.

Budete potřebovat:

1 bažant, vykuchaný, stažený, 400 g nakrájeného toustového chleba na kostky, 4 žloutky, bílky ze 4 vajec, 100 g šunky, 4–6 plátků libové slaniny, 1/2 dl smetany, 100 g másla, sůl, tymián, 200 g růžičkové kapusty rozdělené na lístky, mletý pepř

Postup:

Očištěného bažanta mírně osolíme. Kostky z toustového chleba namočíme do smetany, předtím je ale v troubě trošku vysušíme, aby se ve smetaně úplně nerozpustily a zachovaly si strukturu.

Přidáme žloutky, nakrájenou šunku, sůl, pepř, majoránku, tymián a trochu rozpuštěného másla a nakonec ušlehaný sníh. Opatrně promícháme.

Kdyby vám postup připomínal karlovarský knedlík, tak jste správně v obraze. Princip je až na drobnosti ve složení ingrediencí velmi podobný.

Nádivkou naplníme bažanta, ptáka zabalíme do plátků slaniny a převážeme provázkem. Ze zbytku nádivky připravíme válečky, které stáhneme do potravinářské fólie (vaříme v páře, cca 20 minut).

Bažanta vložíme do pekáčku s máslem a zvolna pečeme doměkka. Můžeme taky zvolit variantu, kdy na dno pekáčku vložíme pečicí papír, maso se pak nebude přichytávat. "Já bažanta dávám do trouby tak na čtvrt hodinky na 160 °C a pak na 40 minut na 120 °C," doporučuje Marek Svoboda z kulinářského studia Bidvest, které se specializuje na přípravu zvěřiny. Během pečení podléváme vlastní šťávou.

Vzhledem k nádivce může být příloha lehoučká. Svoboda doporučuje listy růžičkové kapusty. Spaříme je, rychle ochladíme v ledové vodě a pak orestujeme na másle. Dochutíme solí a pepřem.

Marek Svoboda ovšem připravuje variantu, která není určená pro dietáře. Na kostičky nakrájí anglickou slaninu, až pustí tuk, přidá nadrobno nakrájenou šalotku. Až zesklovatí, rychle na tomto základu osmahne lístky kapusty. Tyto varianta se perfektně pojí s bažantem i nádivkou, které jsou už tak vůní slaniny "nasáklé".

Autor:
  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...