Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Recept na bažanta s bylinkovou nádivkou. Tradice, která nakrmí rodinu

aktualizováno 
Bažanta připravíte na sto způsobů. S nádivkou patří mezi typické recepty, které s málem masa nasytí celou rodinu.

Zvěřina a slanina. To jsou chutě, které se nejen pojí dohromady, slanina navíc znemožní ztratit masu šťávu, není pak suché.

Průměrný bažant mívá do kila, cena se pohybuje mírně nad stokorunu za kilogram. To dáte dnes za trochu lepší kuře. Vzhledem k váze slepičky už naši předkové museli vymyslet způsob, jak jídlo levně "nastavit", vymysleli proto nádivku. Tedy něco jako přílohu s chutí hlavního pokrmu. Vyzkoušejte tu dnešní variantu s bylinkami.

Budete potřebovat:

1 bažant, vykuchaný, stažený, 400 g nakrájeného toustového chleba na kostky, 4 žloutky, bílky ze 4 vajec, 100 g šunky, 4–6 plátků libové slaniny, 1/2 dl smetany, 100 g másla, sůl, tymián, 200 g růžičkové kapusty rozdělené na lístky, mletý pepř

Postup:

Očištěného bažanta mírně osolíme. Kostky z toustového chleba namočíme do smetany, předtím je ale v troubě trošku vysušíme, aby se ve smetaně úplně nerozpustily a zachovaly si strukturu.

Fotogalerie

Přidáme žloutky, nakrájenou šunku, sůl, pepř, majoránku, tymián a trochu rozpuštěného másla a nakonec ušlehaný sníh. Opatrně promícháme.

Kdyby vám postup připomínal karlovarský knedlík, tak jste správně v obraze. Princip je až na drobnosti ve složení ingrediencí velmi podobný.

Nádivkou naplníme bažanta, ptáka zabalíme do plátků slaniny a převážeme provázkem. Ze zbytku nádivky připravíme válečky, které stáhneme do potravinářské fólie (vaříme v páře, cca 20 minut).

Bažanta vložíme do pekáčku s máslem a zvolna pečeme doměkka. Můžeme taky zvolit variantu, kdy na dno pekáčku vložíme pečicí papír, maso se pak nebude přichytávat. "Já bažanta dávám do trouby tak na čtvrt hodinky na 160 °C a pak na 40 minut na 120 °C," doporučuje Marek Svoboda z kulinářského studia Bidvest, které se specializuje na přípravu zvěřiny. Během pečení podléváme vlastní šťávou.

Vzhledem k nádivce může být příloha lehoučká. Svoboda doporučuje listy růžičkové kapusty. Spaříme je, rychle ochladíme v ledové vodě a pak orestujeme na másle. Dochutíme solí a pepřem.

Marek Svoboda ovšem připravuje variantu, která není určená pro dietáře. Na kostičky nakrájí anglickou slaninu, až pustí tuk, přidá nadrobno nakrájenou šalotku. Až zesklovatí, rychle na tomto základu osmahne lístky kapusty. Tyto varianta se perfektně pojí s bažantem i nádivkou, které jsou už tak vůní slaniny "nasáklé".

Autor:


Témata: Bidvest, Bylinky, Vaření


Nejčtenější

Mrazicí médium ze sady Handy
Oprava radiátoru za plného provozu. Nejlepší je zmrazit trubky

Opravy a výměna radiátorů se většinou dělají mimo sezonu, ale jsou situace, kdy je potřeba zasáhnout i během zimy. V rodinném domku to nemusí být problém, ale...  celý článek

V Zahradnictví Tmaň už několikátým rokem nabízejí před vánoci kupujícím možnost...
Odpovězte na otázku a vyhrajte jeden z deseti vánočních stromků

Pokud kupujete stromek dopředu, je důležité postarat se o něj tak, aby neopadal dříve, než ho vůbec začnete zdobit. A když správně odpovíte na otázku, můžete...  celý článek

Ví, jak chutná, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí...
Hmyzí příběhy zblízka: kobylka pijící z louže nebo kopulující mouchy

Fotograf Jiří Anderle ví, jaké to je, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí ocenit i dříče čmeláka z Pošumaví s nákladem pylu či berušku...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.