Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Skelet z bažanta nevyhazujte, dostanete z něj famózní vývar

aktualizováno 
Když už si dáte práci se sháněním bažanta, vyplatí se zužitkovat ho do posledního kousku. Po oddělení prsíček a stehen zbude skelet a křídla, ze kterých se udělá výborný vývar.

Kuchař Marek Svoboda je ve společnosti Bidvest specialistou na úpravu zvěříny, pořádá školení profesionálních kuchařů, kteří náhodou ve škole nedávali pozor a uspořádat zvěřinové dny ve vlastní restauraci by jim dělalo problémy.

K bažantovi můžete přijít snadno: možná se ocitnete na bále a vyhrajete ho v tombole, možná zapracuje někdo z příbuzných, který se zúčastní honu. Anebo si na internetu najdete nejbližší prodejnu zvěřiny a můžete ho mít celoročně, nejen v sezoně lovů.

Jako každý racionálně uvažující hospodář radí Svoboda využít vše, co bažant nabízí. A není toho málo. Mimo "jinou" vůni a chuť masa se jeho maso cení pro nízký obsah tuku, je tedy ceněnou surovinou pro labužníky s nařízenou dietou.

Začněte jako s kuřecím vývarem

Příprava vývaru je podobná jako při práci s kuřetem. Kosti s masem se vkládají do studené vody, přidejte rovnou i divoké koření. Navíc ke klasické kombinaci nového koření, pepře a bobkového listu se přidává i jalovec.

Fotogalerie

"Takovou směs koření si můžete koupit v sáčku nebo použít jednoduché uzavíratelné sítko, které pak vyndáte z hrnce, abyste nemuseli lovit jednotlivé kuličky koření z hrnce ven," radí kuchař. Tady to není tak důležité, polévka se bude nakonec cedit.

Svoboda si následně připravil do vývaru játrové knedlíčky, vysvětlovat jejich přípravu považoval za zbytečné, ale přece jen: využijete suroviny, které máte po ruce, tedy bažantí játra, jinak postupujete podle klasické receptury. Tedy rozemelete 200 gramů jater, k tomu namačkáte pět stroužků česneku, přidáte pepř, vejce, trošku strouhanky a majoránku. Necháte odležet, aby se strouhanka vsákla a zavaříte 2-3 minuty, dokud knedlíčky nevyplavou, nakonec se zchladí studenou vodou.

Když se začnou skelety vařit, začnete sbírat pěnu a necháte táhnout zhruba hodinku. Přidáte nahrubo nakrájenou zeleninu. Svoboda používá řapíkatý celer, karotku, celer a listovou petržel. Vývar pak necháte vařit další zhruba tři čtvrtě hodinu.

Servírujeme s noblesou

Aby vývar nevypadal na talíři "chudě", můžete si před podáváním orestovat na másle jemně nastrouhanou kořenovou zeleninu jako vložku do polévky.

A můžeme servírovat. Do talíře vložte játrové knedlíčky, maso obrané ze skeletů a lžíci orestované zeleniny. Nakonec maso přelijte naběračkou vývaru. A když ho budete servírovat frajersky přes lžíci, jako Marek Svoboda, zapíšete se u svých spolustolovníků jako mistr kuchyně.

Autor:


Témata: Bidvest, Zelenina


Nejčtenější

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.