Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bedla červenající (Macrolepiota rhacodes)

  10:46aktualizováno  10:46

Bedla červenající | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiBedly jsou takřka nezaměnitelné s jedovatými houbami a pochoutka v podobě jejich osmažených plodnic přiláká v létě a na podzim tisíce lidí, kteří potom zase rok do lesa nevkročí.

Klobouk je 5 – 12 cm široký, v mládí vejčitý a ve stáří téměř plochý, s jakoby chundelatým povrchem. Šupiny na povrchu nejsou tak zřetelné jako u bedly vysoké, takže má dosti vláknitý vzhled. Třeň je 10 – 15 cm dlouhý, bělavý, s růžově hnědým povrchem. Lupeny jsou v mládí bílé, stářím růžoví. Bělavá dužnina poraněním červená, což je hlavním určovacím znakem této houby a vlastně jí dal i jméno. Vůně je aromatická. Výtrusný prach je bílý.

Kde a kdy roste

Bedla červenající roste velmi hojně v létě a na podzim (červen až listopad) v lesích listnatých i jehličnatých, ale též v parcích, zahradách apod., často houfně.

Bedla červenající se velmi dobře suší – stačí odříznout třeň a rozkrájet. Je výborná v polévkách, k dušenému masu nebo ve směsi s jinými houbami. S kuchyňskou přípravou je tomu podobně jako u bedly vysoké. Klobouky můžete smažit jak v trojobalu, tak bez něj na kmíně. Mladé zavité klobouky jsou vynikající nadívané. Mohou ale citlivým jedincům způsobit žaludeční potíže. To mějte na paměti, když ji budete podávat hostům.

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté


Nejčtenější

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.