Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Pistáciově zelený velikonoční beránek se svěží citronovou chutí

aktualizováno 
Svěží zelená barva k Velikonocům patří, tak proč ji nedodat i na velikonoční stůl. Zvládnete to se samými dobrými ingrediencemi, na umělá barviva zapomeňte. Zelený je totiž i práškový čaj matcha, který kromě barvy dodá beránkovi spolu s citronovou šťávou a kůrou i příjemně nasládlou až jemně oříškovou osvěžující chuť.

Neobejdete se samozřejmě bez formy, což by neměl být problém. Ta klasická keramická se najde téměř v každé rodině, případně u prarodičů. 

Ani není problém ji koupit, ať už keramickou, plechovou s nepřilnavým povrchem nebo silikonovou. Jen si musíte u každého vychytat ideální dobu pečení.   

Jak použít vanilkový lusk

Chcete-li, aby beránek opravdu voněl po vanilce, rozřízněte podélně vanilkový lusk, z obou půlek seškrábněte špičkou nože černá semínka a promíchejte je s cukrem v míse. Zbytek lusku vložte do sklenice s moučkovým cukrem. Budete mít vanilkový cukr na příští pečení a na umělé ochucovadlo (ethylvanilin) můžete zapomenout.

Zelený velikonoční beránek krok za krokem

Semínka z rozpůleného lusku seškrábnete nožem a promícháte s cukrem.

Semínka z rozpůleného lusku seškrábnete nožem a promícháte s cukrem.

Potřebné ingredience pro beránka do formy o obsahu 1 litr: 300 g hladké mouky, 7 vajec, 250 g krupicového cukru, 1 vanilinový cukr (případně semínka z jednoho vanilkového lusku), čerstvá šťáva z jednoho citronu, čerstvě nastrouhaná citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu, 5 až 10 g zeleného japonského práškového čaje matcha (podle chuti), který obvykle dostanete ve specializovaných kamenných i internetových prodejnách s čajem či v obchodech s japonskými pochutinami.

Pět žloutků a dvě vejce rozklepněte do mísy.
K vajíčkům a žloutkům přidejte krupicový a vanilinový cukr, případně cukr
Cukr se žloutky ušlehejte.

Ušlehejte 5 žloutků a 2 celá vejce spolu s krupicovým a vanilinovým cukrem, případně cukrem promíchaným s vanilkovými semínky, a ušlehejte.

Přidejte citronovou šťávu.
Přidejte čerstvě nastrouhanou citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu.
Přimíchejte mouku.

Přidejte čerstvou citronovou šťávu a nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu. Poté přidejte hladkou mouku a vše opět promíchejte.

Přidejte zelený práškový čaj podle chuti.
Těsto s čajem pěčlivě promíchejte ještě předtím, než přidáte našlehaný sníh.
Do těsta vyklopte do tuha ušlehaný sníh.

Ze suchých ingrediencí přidejte úplně nakonec jednu dvě lžičky zeleného práškového čaje, podle chuti. Pečlivě promíchejte ještě předtím, než přidáte do tuha ušlehaný sníh z 5 bílků.

Do těsta lehce vmíchejte do tuha ušlehaný sníh.
Keramickou formu dobře vymažte máslem a vysypejte moukou.
Těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy.

Ten pak velmi lehce vmíchejte do těsta a těsto vlijte do formy vymazané máslem a vysypané moukou. Beránka přiklopte zadní částí formy (pokud ji má) a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.

Beránka strčte do trouby vyhřáté na 180 °C.
Zhruba po 40 minutách pečení vyzkoušejte s pomocí špejle. zda je těsto pečené,
Upečeného beránka i s formou zabalte do vlhké utěrky a nechte pomalu chladnout,

Beránka pečte zhruba 50 minut, poté špejlí vyzkoušejte, zda je propečený (těsto by se na špejli nemělo nalepit). Těsto s obsahem zeleného práškového čaje se chová jinak než obvykle: je míň nadýchané, proto se peče o malinko déle.

Zároveň ho ale musíte pečlivě hlídat, abyste ho "nepřepekli". Beránek by tak mohl ztratit svou svěží zelenou barvu i správnou chuť. Po vyjmutí z trouby formu na hodinu zabalte do vlhké utěrky a nechte vychladnout.

Z keramické formy vyklápějte až úplně zchladlého beránka.
Beránka můžete i zeleně pocukrovat.
Kdo zelený čaj miluje, ten s k beránkovi určitě stylově připraví i nápoj.

Teprve poté beránka opatrně  vyklopte na tác a pocukrujte. Použít můžete i směs moučkového cukru a práškového čaje matcha smíchanou v poměru 1:1.

Autoři:




Nejčtenější

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Další z rubriky

Jednotlivé vrstvy v housce: houska, omáčka, salát, trhané vepřové maso,...
Trhané maso je hvězdou street foodu. Dokážete ho však upéct i doma

Hodí se na plnění sendvičů i hamburgerových housek. Stejně tak je trhané maso výborné jako lehké jídlo se salátem. Přitom připravit ho není žádná věda. Jde...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.