Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nizozemští vědci vymysleli beton, který se opraví sám. Jen co zaprší

aktualizováno 
Dva nizozemští vědci přišli s objevem, že trhliny v betonu mohou opravit speciální bakterie. Stačí, když na ně zaprší. Na vlhkost totiž reagují tím, že vylučují vápenec. Použití takového betonu v praxi by přineslo nesmírné úspory.

Praskání betonu vlivem povětrnostních vlivů patří mezi největší potíže s použitím tohoto materiálu. | foto: Profimedia.cz

Trhliny jsou největším nebezpečím pro stavby z betonu. Vlivem počasí se mikrotrhlinami do betonu dostává voda, která během zimy zmrzne a led trhlinu zvětší. Celý tento proces se během mrazových cyklů opakuje tolikrát, až se betonový blok může během pár let úplně rozpadnout.

Přimícháním speciální směsi do betonu se odstraní vady přímo v místě, kde je to nejvíc potřeba. Jakmile vznikne trhlina a dostane se do ní voda, probudí se bakterie a vada se sama zacelí. Celý proces by měl trvat asi tři týdny. Metodu objevili Henk Jonkers, mikrobiolog z technické univerzity v Delftu, a Eric Schlagen, zabývající se technologií betonu.

„Zázračná“ bakterie patří do rodu Bacillus a produkuje vápenec, kterým díry zaslepí. Jako výživa pro bakterii slouží mléčnan vápenatý, který je do směsi taktéž přimíchán. Bakterie zůstávají nečinné, dokud je neprobudí dešťová voda. Následně začne sžírat svoji potravu a kyslík a oxid uhličitý a produkovat vápenec, kterým zaslepí vzniklé díry a ochrání beton před dalším poškozením.

„Bakterie žije v přírodě obvykle v kamenech. Odolává teplu i zimě,“ popisuje Henk Jonkers. Obvykle se nachází v blízkosti aktivních sopek, a poblíž sodných jezer, jako ty v blízkosti Wádí Natrun v Egyptě

Může se hodit

Sháníte betnon nebo cokoli ze stavebnictví? Jednoduše si zadejte na AAApoptávka.cz poptávku a ušetřete až 30 % nákladů.

Nizozemští vynálezci přivedli tuto metodu na okraj praktického využití, zkoušeli ji na větších trhlinách přes 0,8 mm i na tenčích, kde se muselo použít řídké konzistence, aby se bakterie podařilo vpravit dovnitř trhliny. 

Vědecký tým se dostal do finále European Inventor Award. Jejich vynález by totiž mohl ušetřit miliardy eur a vyřešil by jeden z hlavních problémů betonového stavitelství, kde se do sanace betonových staveb investují obrovské částky.

Celkové úspory by měly výrazně převýšit prvotní náklady. Přimícháním směsi by beton samotný měl zdražit zhruba o 50 %, v rámci průměrných celkových nákladů by to měla být jen 1–2 procenta. Tento odhad je samozřejmě jen orientační, procento se liší podle množství ošetřeného betonu použitého ve stavbě.

Jonkers se svým týmem postavil experimentální samoopravovací stanici a výsledky zatím vypadají slibně. Počítá se s tím, že když vše půjde podle plánů, dočkáme se na stavbách nové směsi do čtyř let.

Autor:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.