Bez hroznatý

Bez hroznatý - Plody bezu tvoří bohaté červené hrozny. | foto: Profimedia.cz

Bez hroznatý (Sambucus racemosa)

Bez hroznatý někdy nazývaný i jako bez červený. Upoutá hned na první pohled velkými červenými hrozny plné malých červených plodů.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:


Víte, že...


Listy bezu obsahují
obranné látky tzv. lectiny (skupina bílkovin), ty po promnutí vydávají odpuzující vůni, která je toxická jak pro člověka, tak i pro hmyz. Při užití se v trávicím traktu lepí na střevní stěnu a mění trávicí metabolizmus.

Popis rostliny: Bez hroznatý z čeledi zimolezovité, je asi čtyři metry vysoký keř s šedou až načervenalou borkou, ze které vyrůstají četné lentičely (drobný bradavičnatý útvar, vyrůstající na povrchu rostlinného orgánu. Umožňuje tak průnik vzduchu k vnitřním pletivům). Svrchu tmavozelené listy jsou lichozpeřené, na konci zašpičatělé a složené z pěti kopinatých lístků. Na spodní straně jsou světlé a chlupaté. Květy jsou oboupohlavné, žlutavé, vyrůstají souběžně s listy a tvoří kuželovité laty. V období května až července se začínají vytvářet plody, které v polovině července dozrají na šarlatově červené kulaté peckovice ( uvnitř až s pěti semeny), uskupené v bohaté hrozny (odsud je druhotný název hroznatý). Ty poté roznáší ptactvo a to zejména červenka a rehek.

Stanoviště: Bez nalezneme často vedle známějšího druhu Sambucus bezu černého, především v lesích, většinou listnatých a smíšených a podél okrajů lesů. Dále v horách, na pasekách, v křovinách, roklích, na zbořeništích a prosluněných stráních. Roste na půdách vlhčích, humózních, písčitých až kamenitých.

Výskyt: Roste převážně ve střední Evropě, na severu jižní a ve východní Evropě. V ČR převážně na horském území. Vyskytuje se nejčastěji v mírném a subtropickém pásmu. V Africe zcela chybí.

Období květu: Květ se objevuje od dubna do května.

Využití: Semena obsahují amygdalový glykosid, jed který způsobuje u některých jedinců otravu. Avšak plody s vysokým obsahem vitamínu C jsou po převaření a pečlivém vyndání semen poživatelné. Je vhodný například k výrobě marmelády.

Ohrožení: Není ohrožený.