Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bezdrátová sonda vám pošle hlášku na mobil, když je maso upečené

aktualizováno 
Sondy jsou různé. Obyčejné mechanické stojí dvě stovky, digitální jen o trochu víc. Sonda Meater by sice měla stát asi čtrnáct stovek, přesto na Kickstarteru nebývalým způsobem oslovila mladé lidi, kteří rádi vaří. Novinka totiž spojuje obyčejnou sondu s chytrým mobilem.

Vnitřní teplota je důležitá, aby maso nebylo vysušené a tvrdé. | foto: Kickstarter

Fanoušci poslali na účet tvůrců bezdrátové sondy už jeden a čtvrt milionu dolarů, to znamená 12,5násobek cílové částky, která byla podmínkou k tomu, aby se mohla začít vyrábět.

Fotogalerie

Jen pro zobecnění: když použijete při pečení klasický mechanický teploměr, čeká vás stálé sledování, otevírání trouby, zda maso už při pečení dosáhlo správné teploty.

Druhou možností je moderní trouba, která má teplotní sondu jako součást příslušenství. Takže žádnou další už nepotřebujete.

A pak je tu třetí možnost. Sonda je spojená opancéřovaným kabelem s krabičkou, kterou pomocí magnetu „přilepíte“ na plášť trouby, nastavíte teplotu a čekáte na zvukové znamení, které ohlásí nastavenou teplotu.

Sonda Meater na to jde jinak. Před začátkem pečení sondu zapíchnete do nejsilnější části masa a teplotu pečení sledujete na mobilu. Jakmile je proces dokončený, sonda pošle notifikaci, že je čas pokrm vytáhnout z trouby.

Teplotu je samozřejmě možné sledovat i průběžně. Sonda má dvě čidla: jedno sleduje vnitřní teplotu masa, druhé vnější teplotu, tedy teplotu v troubě. Aplikace, která slouží k řízení sondy, je samozřejmě programovaná tak, abyste nemuseli mít znalosti o optimálních teplotách pečení. Jen zvolíte druh masa, sílu plátku a aplikace sama nabídne teplotu a dobu pečení.

Klasické analogové teploměry

Klasické analogové teploměry

Místo klasických teploměrů

Digitální drátová sonda

Sonda by měla pomoci všem, kdo chtějí dobře uvařit, ale zároveň nehodlají trávit hodiny u trouby. Někdy se také stane, že se zabýváte jinou prací a signál z trouby prostě neslyšíte. Takto se klidně můžete věnovat práci nebo třeba přátelům na návštěvě a upozorní vás mobil, který dnes většina lidí nosí u sebe. Stejně tak můžete na zahradě péct maso v grilu a nemáte pořád čas běhat ho kontrolovat.

Sonda se bude nabízet v jednoduché kombinaci jen jeden kus s nabíječkou. Pak funguje ve vaší domácí wi-fi síti. Pak bude v kombinaci s Meater Blockem, který působí zároveň i jako wi-fi extender. Ten je výhodný pro lidi, kteří grilují dál na zahradě, kde je wi-fi signál už slabý. Těmto uživatelům pak výrobci slibují i možnost cloudu, aby mohli sledovat teploty pečení odkudkoliv, kde je mobilní nebo wi-fi signál.

K tomu se přidávají i různé kombinace více sond, které můžete kontrolovat v mobilu najednou. To se zase líbí profesionálním kuchařům, kterým jedna pečínka určitě nestačí. Jako obyčejně tu platí, že nejdražší je jeden sólo kus (59 dolarů - asi 1400 Kč), z dvojici je to 99 dolarů. Meater Block s dvěma sondami stojí 150 dolarů atd.

Bezdrátová sonda by měla přijít na trh v lednu 2016. Součástí držáku je i nabíječka s jednou AA baterií, která by měla stačit na sto pečení.

Autor:




Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.