Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Česko má nového Biba, restauraci, kde se výborně najíte za dobrou cenu

  12:05aktualizováno  12:05
Nálepkou z produkce michelinského průvodce se nově může pochlubit restaurace Na Kopci v Praze. Restaurace, o níž se mezi pražskou kuchařskou elitou šušká, že už by si to opravdu zasloužila.

Mediálním guru restaurace je Titus Eliáš, který ji v roce 2008 založil. „Pozor, toto ocenění je však práce mého kamaráda a kolegy Petra Vlka, který už dva roky restauraci šéfuje, já se starám o naši druhou restauraci Na Konci,“ vysvětluje Titus Eliáš, jak je to vlastně se zásluhami o restauraci. I když je pravda, že je stále zakladatelem a vlastníkem a určil restauraci směr.

Fotogalerie

„V loňském roce se nám povedlo, že jsme byli prvně zařazeni do michelinského průvodce. Už to je velký úspěch,“ popisuje Petr Vlk. Je to první krůček k mezinárodní proslulosti a k tomu, že mnoho hostů se staví už jenom proto, aby ochutnali. A že se jim v restauraci dobře jí, dokládají i čtyři a půl hvězdy z pěti v mezinárodním průvodci Tripadvisor, kterým se řídí v podstatě každý cizinec, který se chystá navštívit Prahu.

Šest Bibů v ČR

Bib Gourmand označuje restaurace, kde se výborně najíte za cenu do 850 Kč za menu.

Bib v Česku

Aromi (Riccardo Lucque a Miroslav Grusz), Aureole (Jiří Král), Divinis (Zdeněk Pohlreich), Sansho (Paul Day), Sasazu (Shahaf Shabtay), Na Kopci (Petr Vlk a Titus Eliáš). 

„Co to znamená pro mě? Určitě největší ocenění v kariéře. I když je mi jasné, že je to zásluha celé naší party, nejen kuchařů, ale celého personálu, který je součástí servisu pro zákazníky,“ těší se Vlk, kterému kamarádi přezdívají Vlčák.

Obědová menu to dostanete za velmi slušných 120 korun, vyhlášenou specialitou restaurace Na Kopci je speciální tatarák s kapary a koktejlovou omáčkou, za ten zaplatíte 290 korun. Nemohli jsme tedy odolat, aby šéfkuchař ukázal, jak jej připravuje.


Do namletého hovězího masa z válečku se přidají drobné hoblinky parmazánu, nasekaná hladkolistá petržel. Sekané kapary a corničonky (malé pikantní francouzské okurky), šalotka, olivový olej. Spojíme dvěma lžícemi koktejlové omáčky, dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí.

Pak vezmete vidličku a pořádně promícháte a přes tvořítko můžete servírovat. Na talíři dozdobíte zeleným, bylinkou a hoblinkou parmezánu a můžete podávat.

Na Kopci tatarák servírují s hranolky, které si můžete namáčet do koktejlové omáčky, jež trůní ve skořápce usazená na „válci“ tataráku.

Koktejlová omáčka:

Majonéza, kečup, worchester, dijonská hořčice, sůl a pepř.

Autor:




Nejčtenější

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Další z rubriky

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.