Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Česko má nového Biba, restauraci, kde se výborně najíte za dobrou cenu

  12:05aktualizováno  12:05
Nálepkou z produkce michelinského průvodce se nově může pochlubit restaurace Na Kopci v Praze. Restaurace, o níž se mezi pražskou kuchařskou elitou šušká, že už by si to opravdu zasloužila.

Mediálním guru restaurace je Titus Eliáš, který ji v roce 2008 založil. „Pozor, toto ocenění je však práce mého kamaráda a kolegy Petra Vlka, který už dva roky restauraci šéfuje, já se starám o naši druhou restauraci Na Konci,“ vysvětluje Titus Eliáš, jak je to vlastně se zásluhami o restauraci. I když je pravda, že je stále zakladatelem a vlastníkem a určil restauraci směr.

Fotogalerie

„V loňském roce se nám povedlo, že jsme byli prvně zařazeni do michelinského průvodce. Už to je velký úspěch,“ popisuje Petr Vlk. Je to první krůček k mezinárodní proslulosti a k tomu, že mnoho hostů se staví už jenom proto, aby ochutnali. A že se jim v restauraci dobře jí, dokládají i čtyři a půl hvězdy z pěti v mezinárodním průvodci Tripadvisor, kterým se řídí v podstatě každý cizinec, který se chystá navštívit Prahu.

Šest Bibů v ČR

Bib Gourmand označuje restaurace, kde se výborně najíte za cenu do 850 Kč za menu.

Bib v Česku

Aromi (Riccardo Lucque a Miroslav Grusz), Aureole (Jiří Král), Divinis (Zdeněk Pohlreich), Sansho (Paul Day), Sasazu (Shahaf Shabtay), Na Kopci (Petr Vlk a Titus Eliáš). 

„Co to znamená pro mě? Určitě největší ocenění v kariéře. I když je mi jasné, že je to zásluha celé naší party, nejen kuchařů, ale celého personálu, který je součástí servisu pro zákazníky,“ těší se Vlk, kterému kamarádi přezdívají Vlčák.

Obědová menu to dostanete za velmi slušných 120 korun, vyhlášenou specialitou restaurace Na Kopci je speciální tatarák s kapary a koktejlovou omáčkou, za ten zaplatíte 290 korun. Nemohli jsme tedy odolat, aby šéfkuchař ukázal, jak jej připravuje.


Do namletého hovězího masa z válečku se přidají drobné hoblinky parmazánu, nasekaná hladkolistá petržel. Sekané kapary a corničonky (malé pikantní francouzské okurky), šalotka, olivový olej. Spojíme dvěma lžícemi koktejlové omáčky, dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí.

Pak vezmete vidličku a pořádně promícháte a přes tvořítko můžete servírovat. Na talíři dozdobíte zeleným, bylinkou a hoblinkou parmezánu a můžete podávat.

Na Kopci tatarák servírují s hranolky, které si můžete namáčet do koktejlové omáčky, jež trůní ve skořápce usazená na „válci“ tataráku.

Koktejlová omáčka:

Majonéza, kečup, worchester, dijonská hořčice, sůl a pepř.

Autor:


Témata: Vaření


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.