Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bílá vana usnadní opravy prasklin ve sklepě, samospasitelná však není

aktualizováno 
Podsklepení domu přináší vyšší náklady na stavbu a komplikovanější technické řešení. Jenže jsou situace, kdy to bez sklepa nejde. V dlouhodobém horizontu se ukazuje jako výhodnější použít místo komplikovaných izolací vodonepropustný beton, takzvanou bílou vanu.

Domy se podsklepují hlavně ve svažitém terénu. | foto: Českomoravský beton

V současné době se staví jinak, než bylo dříve zvykem. Od sklepů se upouští, protože se počítá každá koruna utopená ve stavbě, ale také se změnil způsob používání domu. Existuje snížená potřeba sklepa jako takového. Dříve lidé pěstovali zeleninu a ovoce a chovali domácí zvířectvo, zásoby bylo potřeba uskladnit. Mrazáky nebyly, a tak se používaly chladné sklepy. Dnes to lidé nepotřebuj – mrazáky jsou, zdánlivě není třeba nic skladovat. Vše si bez problémů koupíte v supermarketu.

Existují však situace, kde si dům o podsklepení říká, například ve svažitém terénu, případně na malých pozemcích, kde se počítá s využitím podzemního podlaží jako garáže.

Fotogalerie

V posledních letech se ukazuje, že celkově ekonomicky výhodnější může být stavba ze speciálního betonu, který nepropouští vodu. "Prakticky jde o to, že bílá vana je méně náchylná na poruchy (průsak vodou) a dá se opravit," popisuje Vladimír Veselý ze skupiny Českomoravský beton.

Název bílá vana vznikl tak, že původně se vybudoval sklep a zvenku se odizoloval živičnou izolací (tavné pásy typu sklobit, IPA apod.), která je černá (tedy černá vana). Když se tato izolace nemusí použít, je sklep (vana) bez černé izolace, vznikne tedy bílá vana.

"Tato technologie nepředstavuje žádnou novinku, ale nepoužívá se plošně vzhledem k vyšším okamžitým pořizovacím nákladům. Nikdo totiž neuvažuje s náklady na sklep po celou dobu životnosti, jenže po 50 letech vyjde bílá vana levněji než černá," vypočítává.

Mezi zastánci klasických povlakových izolací a monolitických voděodolných konstrukcí existuje rivalita, ale podle některých odborníků není jednoznačně možné rozsoudit, co je nakonec výhodnější.

I bílá vana je citlivá na provedení pracovních spár v betonu. Nehodí se pro zakládání staveb pod úrovní spodní vody, v těchto případech je třeba ji doplňovat fólií. Rizikovým místem mohou být i prostupy kabelů, potrubí a inženýrských sítí.

Při sedání stavby se může izolační schopnost porušit prasknutím betonu, to však platí i pro porušení izolace v případě povlakové izolace. Navíc bílou vanu lze poměrně snadno opravit pomocí takzvaných krystalizačních ucpávek.

Možnost stavět bez klasických izolací je budoucnost lákavá, nehodí se však moc pro stavbu svépomocí. Stavebník si bílou vanu sám neudělá, potřebuje firmu. Potřebuje projektanta, statika a zručnou stavební firmu a dodavatele toho správného betonu, nejlépe někoho, kdo s podobnou technologií umí pracovat.

"Já projektuji bílou vanu docela rád, protože jako hlavní výhodu považuji, že když dojde po letech k nějaké poruše, tak to ve sklepě poznáte. Když začne voda prosakovat nějakou prasklinkou, tak to v té stěně vidíte a můžete to opravit. Když teče tam, kde praskla povlaková izolace, tak si voda najde cestičku a nevíte, kde opravovat," shrnuje výhody Stanislav Šembera z projekční kanceláře SPS projekt.

Jako nevýhodu vidí nutnost beton víc vyztužit a používat speciální prvky pro napojení stěn a dilatačních spár. "To teoreticky stavbu zdražuje, ale najdou se i firmy, které to udělají za srovnatelnou cenu," upozorňuje.

Stavěli byste dům bez podsklepení, anebo se sklepem?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 3. června 2014. Anketa je uzavřena.

Jedině se sklepem, určitě bych ho využil 1290
Sklep už dnes považuji za zbytečnost 310
Autor:




Nejčtenější

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Další z rubriky

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.