Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Podívejte se, jak se sází a sklízí japonský topol na biomasu

aktualizováno 
Plochy určené k produkci rychle rostoucích dřevin na biomasu se stále zvětšují. Podle odhadu by jich mělo být už více než 1 200 hektarů.

"Podle údajů dostupných na ministerstvu zemědělství to loni v květnu bylo asi 1 270 hektarů. Pozná se to podle žádostí o dotace. Tam však nejsou započítaní takzvaní samozásobitelé, tedy ti, kdo pěstují na ploše menší než jeden hektar," říká Jan Saglena ze společnosti Topol Bečkov, která hospodaří na sedmi hektarech.

"U nás většinou nesklízíme na biomasu, ale pěstujeme topol na řízky, které pak dodáváme dál," vysvětluje. V roce 2011 putovaly na 275 míst po celé republice (viz mapa níže).

Topoly se pěstují ve dvou- nebo pětiletém cyklu. Dvouleté stromky se sklízejí na biomasu, která by měla mít vyšší výhřevnost než hnědé uhlí. "Malí samozásobitelé pak často kácejí až po pěti letech a kulatinu používají na topení," vysvětluje Saglena.

Plantáž po 19 měsících od výsadby

Plantáž po 19 měsících od výsadby

Řízky z Bečkova putují do 275 míst po celé republice.

Řízky z Bečkova putují do 275 míst po celé republice.

Na svých internetových stránkách vysvětluje, že nebezpečí vpádu invazivní rostliny do české přírody by nemělo hrozit. "Japonský topol je dvoudomá rostlina samičího pohlaví. Řízkování je jediná možnost rozmnožování z matečnice. Dřevina dospívá mezi 8. až 10. rokem svého růstu. Pokud obmýtáme každý čtvrtý až šestý rok, není možné, aby dřevina vykvetla a množila se semeny," tvrdí (o nebezpečí invazních dřevin pro přírodu více zde).

Problém by ovšem mohl nastat v případě, kdyby některý pěstitel nechal plantáž zpustnout a nestaral se o ni. "Pole" topolů je třeba likvidovat, protože po běžné sklizni kmínky v zemi zase obrostou. Takže pokud někdo chce s pěstováním skončit, musí pařezy zničit buď chemicky, nebo pomocí frézy, která rozemele kořeny až do hloubky 40–60 centimetrů.

Podívejte se na video, jak vypadá mechanizace pro sázení a sklizeň biomasy.

Autor:




Nejčtenější

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Reece Wepener se svým úlovkem
Měli prázdnou ledničku, tak vypluli rybařit. Chytili 70kilového kanice

Tři kamarádi se vypravili rybařit poblíž Perthu na západě Austrálie. Místo toho, aby si jen normálně doplnili lednici běžnými rybami, chytili na háček...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Další z rubriky

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.