Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Podívejte se, jak se sází a sklízí japonský topol na biomasu

aktualizováno 
Plochy určené k produkci rychle rostoucích dřevin na biomasu se stále zvětšují. Podle odhadu by jich mělo být už více než 1 200 hektarů.

"Podle údajů dostupných na ministerstvu zemědělství to loni v květnu bylo asi 1 270 hektarů. Pozná se to podle žádostí o dotace. Tam však nejsou započítaní takzvaní samozásobitelé, tedy ti, kdo pěstují na ploše menší než jeden hektar," říká Jan Saglena ze společnosti Topol Bečkov, která hospodaří na sedmi hektarech.

"U nás většinou nesklízíme na biomasu, ale pěstujeme topol na řízky, které pak dodáváme dál," vysvětluje. V roce 2011 putovaly na 275 míst po celé republice (viz mapa níže).

Topoly se pěstují ve dvou- nebo pětiletém cyklu. Dvouleté stromky se sklízejí na biomasu, která by měla mít vyšší výhřevnost než hnědé uhlí. "Malí samozásobitelé pak často kácejí až po pěti letech a kulatinu používají na topení," vysvětluje Saglena.

Plantáž po 19 měsících od výsadby

Plantáž po 19 měsících od výsadby

Řízky z Bečkova putují do 275 míst po celé republice.

Řízky z Bečkova putují do 275 míst po celé republice.

Na svých internetových stránkách vysvětluje, že nebezpečí vpádu invazivní rostliny do české přírody by nemělo hrozit. "Japonský topol je dvoudomá rostlina samičího pohlaví. Řízkování je jediná možnost rozmnožování z matečnice. Dřevina dospívá mezi 8. až 10. rokem svého růstu. Pokud obmýtáme každý čtvrtý až šestý rok, není možné, aby dřevina vykvetla a množila se semeny," tvrdí (o nebezpečí invazních dřevin pro přírodu více zde).

Problém by ovšem mohl nastat v případě, kdyby některý pěstitel nechal plantáž zpustnout a nestaral se o ni. "Pole" topolů je třeba likvidovat, protože po běžné sklizni kmínky v zemi zase obrostou. Takže pokud někdo chce s pěstováním skončit, musí pařezy zničit buď chemicky, nebo pomocí frézy, která rozemele kořeny až do hloubky 40–60 centimetrů.

Podívejte se na video, jak vypadá mechanizace pro sázení a sklizeň biomasy.

Autor:




Nejčtenější

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Další z rubriky

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.