Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Podívejte se, jak se sází a sklízí japonský topol na biomasu

aktualizováno 
Plochy určené k produkci rychle rostoucích dřevin na biomasu se stále zvětšují. Podle odhadu by jich mělo být už více než 1 200 hektarů.

"Podle údajů dostupných na ministerstvu zemědělství to loni v květnu bylo asi 1 270 hektarů. Pozná se to podle žádostí o dotace. Tam však nejsou započítaní takzvaní samozásobitelé, tedy ti, kdo pěstují na ploše menší než jeden hektar," říká Jan Saglena ze společnosti Topol Bečkov, která hospodaří na sedmi hektarech.

"U nás většinou nesklízíme na biomasu, ale pěstujeme topol na řízky, které pak dodáváme dál," vysvětluje. V roce 2011 putovaly na 275 míst po celé republice (viz mapa níže).

Topoly se pěstují ve dvou- nebo pětiletém cyklu. Dvouleté stromky se sklízejí na biomasu, která by měla mít vyšší výhřevnost než hnědé uhlí. "Malí samozásobitelé pak často kácejí až po pěti letech a kulatinu používají na topení," vysvětluje Saglena.

Plantáž po 19 měsících od výsadby

Plantáž po 19 měsících od výsadby

Řízky z Bečkova putují do 275 míst po celé republice.

Řízky z Bečkova putují do 275 míst po celé republice.

Na svých internetových stránkách vysvětluje, že nebezpečí vpádu invazivní rostliny do české přírody by nemělo hrozit. "Japonský topol je dvoudomá rostlina samičího pohlaví. Řízkování je jediná možnost rozmnožování z matečnice. Dřevina dospívá mezi 8. až 10. rokem svého růstu. Pokud obmýtáme každý čtvrtý až šestý rok, není možné, aby dřevina vykvetla a množila se semeny," tvrdí (o nebezpečí invazních dřevin pro přírodu více zde).

Problém by ovšem mohl nastat v případě, kdyby některý pěstitel nechal plantáž zpustnout a nestaral se o ni. "Pole" topolů je třeba likvidovat, protože po běžné sklizni kmínky v zemi zase obrostou. Takže pokud někdo chce s pěstováním skončit, musí pařezy zničit buď chemicky, nebo pomocí frézy, která rozemele kořeny až do hloubky 40–60 centimetrů.

Podívejte se na video, jak vypadá mechanizace pro sázení a sklizeň biomasy.

Autor:




Nejčtenější

Červ hladce vyklouzl ze skořápky.
Na Filipínách našli vzácného obřího červa. Žije v ulitě hlavou dolů

Američtí vědci zkoumající vzácné mořské tvory objevili na Filipínách první živý exemplář červa dlouhého 1,5 metru o průměru až šest centimetrů. Tento červ je...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Další z rubriky

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Vyvrtat cokoliv do umakartu je vždy riziko.
PORADNA: Vrtání do umakartu je jako detektivka. Pomohou speciální hmoždinky

Přistěhoval jsem se do panelového bytu s umakartovým jádrem a chtěl bych si na něj přivrtat držák na sprchu. Jak ji upevnit do tak měkkého materiálu, aby...  celý článek

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.