Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Student postavil biomilíř, se kterým může vytápět skleník celý rok

aktualizováno 
Proč nevyužít tepla, které vzniká při kompostování? To bylo to první, co napadlo studenta Jakub Stejskal z vyšší odborné školy v Bystřici pod Pernštejnem. Na konci procesu byl biomilíř, tedy hromada kompostu o průměru sedm metrů a výšce tři metry.

Biomilíř je v podstatě hromada 80 m3 pečlivě namíchané hmoty, základem je dřevní štěpka. | foto: Technické služby Moravské Třebová

Na první pohled to vypadá snadně, ale samotnou výrobu provázelo hodně pokusů. „Francouzský agronom Jean Pain začal u zbytků větví, které se snažil využít v kompostu. Zjistil jsem, že u nás nikdo podobné pokusy neprováděl, tak jsem poslední tři nebo čtyři roky zkoušel zkoumat, jak proces detailně vypadá. Jaký má být poměr surového materiálu, jaká velikost biomilíře, jak správně energii využít. Zkoušel jsem, jak dosáhnout optimálního poměru surovin,“ popisoval Stejskal.

Fotogalerie

Jako student neoplýval prostředky, proto byl rád, když se mu podařilo získat jako partnera Technické služby z Moravské Třebové, které otevřely novou kompostárnu a na svém pozemku mu umožnily milíř postavit. „Jenže ta hromada představuje 80 m³ materiálu a z toho tvoří 80 % dřevní štěpka, kterou jsem musel ručně připravit,“ popisoval.

Další problémy nastaly, když vymýšlel výměník. V milíři fungoval vodní i vzduchový výměník, aby student mohl na základě pokusu vyhodnotit, který z nich bude vhodnější.

To vše se odehrálo zhruba před rokem a půl. Dnes je čas začít hodnotit. „Počítalo se s tím, že biomilíř vydrží dávat dávat energii 12 měsíců, nakonec z toho byl rok a půl,“ popisuje ředitelka Technických služeb Moravské Třebové Gabriela Hořčíková. Během té doby došlo jen k jedné nehodě, z vodního výměníku se začala ztrácet kapalina. Hromadu bylo třeba rozebrat a výměník opravit. Pak se už bohužel nepodařilo „nastartovat“ procesy v milíři, takže už nedodávala slíbených 50 °C.

Technické služby s autorem, který mezitím už školu absolvoval, spolupráci nepřerušily. Na základě nabytých zkušeností se chystají pro vlastní potřebu vybudovat vlastní milíř a Jakub Stejskal bude stavět ve svém bydlišti další, tentokrát už jako zdroj vytápění pro obytnou budovu. S teplovodním výměníkem, který se pro toto použití osvědčil jako nejlepší a nejúčinnější.

Svůj zlepšovák by chtěl uplatnit nejen jako zdroj vytápění pro nízkoenergetické budovy, ale i tak, aby se skloubila výroba tepla s výrobou kompostu, který by mohl fungovat jako hnojivo pro zlepšení vlastností dnes poničené zemědělské půdy.

Navíc se se svým projektem přihlásil do některých soutěží, v současné době se umístil v krajském kole soutěže Enersol 2016 a postupuje do celostátního kola. Mimo to přednáší o obnovitelných energiích.

Autor:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Další z rubriky

V téhle zahradě bude hodně práce.
Sedm kroků od zarostlé houštiny k upravené zahrádce. Jaké stroje to usnadní

Představte se, že jste koupili chalupu. Stavba je v pořádku, ale na zahradu už léta nikdo nesáhl, takže se proměnila v neprostupnou houštinu.  celý článek

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Upravené vřetenové sekačky.
VIDEO: Radost na vlastních strojích. Sezona závodů na sekačkách zahájena

Takovou tradici v sekání trávníku jako v Británii asi nikde jinde nenajdete. A když si chlapi chtějí hrát, vymyslí si závody na sekačkách. Této zálibě se...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.