Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Student postavil biomilíř, se kterým může vytápět skleník celý rok

aktualizováno 
Proč nevyužít tepla, které vzniká při kompostování? To bylo to první, co napadlo studenta Jakub Stejskal z vyšší odborné školy v Bystřici pod Pernštejnem. Na konci procesu byl biomilíř, tedy hromada kompostu o průměru sedm metrů a výšce tři metry.

Biomilíř je v podstatě hromada 80 m3 pečlivě namíchané hmoty, základem je dřevní štěpka. | foto: Technické služby Moravské Třebová

Na první pohled to vypadá snadně, ale samotnou výrobu provázelo hodně pokusů. „Francouzský agronom Jean Pain začal u zbytků větví, které se snažil využít v kompostu. Zjistil jsem, že u nás nikdo podobné pokusy neprováděl, tak jsem poslední tři nebo čtyři roky zkoušel zkoumat, jak proces detailně vypadá. Jaký má být poměr surového materiálu, jaká velikost biomilíře, jak správně energii využít. Zkoušel jsem, jak dosáhnout optimálního poměru surovin,“ popisoval Stejskal.

Fotogalerie

Jako student neoplýval prostředky, proto byl rád, když se mu podařilo získat jako partnera Technické služby z Moravské Třebové, které otevřely novou kompostárnu a na svém pozemku mu umožnily milíř postavit. „Jenže ta hromada představuje 80 m³ materiálu a z toho tvoří 80 % dřevní štěpka, kterou jsem musel ručně připravit,“ popisoval.

Další problémy nastaly, když vymýšlel výměník. V milíři fungoval vodní i vzduchový výměník, aby student mohl na základě pokusu vyhodnotit, který z nich bude vhodnější.

To vše se odehrálo zhruba před rokem a půl. Dnes je čas začít hodnotit. „Počítalo se s tím, že biomilíř vydrží dávat dávat energii 12 měsíců, nakonec z toho byl rok a půl,“ popisuje ředitelka Technických služeb Moravské Třebové Gabriela Hořčíková. Během té doby došlo jen k jedné nehodě, z vodního výměníku se začala ztrácet kapalina. Hromadu bylo třeba rozebrat a výměník opravit. Pak se už bohužel nepodařilo „nastartovat“ procesy v milíři, takže už nedodávala slíbených 50 °C.

Technické služby s autorem, který mezitím už školu absolvoval, spolupráci nepřerušily. Na základě nabytých zkušeností se chystají pro vlastní potřebu vybudovat vlastní milíř a Jakub Stejskal bude stavět ve svém bydlišti další, tentokrát už jako zdroj vytápění pro obytnou budovu. S teplovodním výměníkem, který se pro toto použití osvědčil jako nejlepší a nejúčinnější.

Svůj zlepšovák by chtěl uplatnit nejen jako zdroj vytápění pro nízkoenergetické budovy, ale i tak, aby se skloubila výroba tepla s výrobou kompostu, který by mohl fungovat jako hnojivo pro zlepšení vlastností dnes poničené zemědělské půdy.

Navíc se se svým projektem přihlásil do některých soutěží, v současné době se umístil v krajském kole soutěže Enersol 2016 a postupuje do celostátního kola. Mimo to přednáší o obnovitelných energiích.

Autor:




Nejčtenější

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.