Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Student postavil biomilíř, se kterým může vytápět skleník celý rok

aktualizováno 
Proč nevyužít tepla, které vzniká při kompostování? To bylo to první, co napadlo studenta Jakub Stejskal z vyšší odborné školy v Bystřici pod Pernštejnem. Na konci procesu byl biomilíř, tedy hromada kompostu o průměru sedm metrů a výšce tři metry.

Biomilíř je v podstatě hromada 80 m3 pečlivě namíchané hmoty, základem je dřevní štěpka. | foto: Technické služby Moravské Třebová

Na první pohled to vypadá snadně, ale samotnou výrobu provázelo hodně pokusů. „Francouzský agronom Jean Pain začal u zbytků větví, které se snažil využít v kompostu. Zjistil jsem, že u nás nikdo podobné pokusy neprováděl, tak jsem poslední tři nebo čtyři roky zkoušel zkoumat, jak proces detailně vypadá. Jaký má být poměr surového materiálu, jaká velikost biomilíře, jak správně energii využít. Zkoušel jsem, jak dosáhnout optimálního poměru surovin,“ popisoval Stejskal.

Fotogalerie

Jako student neoplýval prostředky, proto byl rád, když se mu podařilo získat jako partnera Technické služby z Moravské Třebové, které otevřely novou kompostárnu a na svém pozemku mu umožnily milíř postavit. „Jenže ta hromada představuje 80 m³ materiálu a z toho tvoří 80 % dřevní štěpka, kterou jsem musel ručně připravit,“ popisoval.

Další problémy nastaly, když vymýšlel výměník. V milíři fungoval vodní i vzduchový výměník, aby student mohl na základě pokusu vyhodnotit, který z nich bude vhodnější.

To vše se odehrálo zhruba před rokem a půl. Dnes je čas začít hodnotit. „Počítalo se s tím, že biomilíř vydrží dávat dávat energii 12 měsíců, nakonec z toho byl rok a půl,“ popisuje ředitelka Technických služeb Moravské Třebové Gabriela Hořčíková. Během té doby došlo jen k jedné nehodě, z vodního výměníku se začala ztrácet kapalina. Hromadu bylo třeba rozebrat a výměník opravit. Pak se už bohužel nepodařilo „nastartovat“ procesy v milíři, takže už nedodávala slíbených 50 °C.

Technické služby s autorem, který mezitím už školu absolvoval, spolupráci nepřerušily. Na základě nabytých zkušeností se chystají pro vlastní potřebu vybudovat vlastní milíř a Jakub Stejskal bude stavět ve svém bydlišti další, tentokrát už jako zdroj vytápění pro obytnou budovu. S teplovodním výměníkem, který se pro toto použití osvědčil jako nejlepší a nejúčinnější.

Svůj zlepšovák by chtěl uplatnit nejen jako zdroj vytápění pro nízkoenergetické budovy, ale i tak, aby se skloubila výroba tepla s výrobou kompostu, který by mohl fungovat jako hnojivo pro zlepšení vlastností dnes poničené zemědělské půdy.

Navíc se se svým projektem přihlásil do některých soutěží, v současné době se umístil v krajském kole soutěže Enersol 2016 a postupuje do celostátního kola. Mimo to přednáší o obnovitelných energiích.

Autor:




Nejčtenější

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Další z rubriky

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.