Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Blogerka iDNES.cz vaří kompletní Sandtnerovou. Už má 180 receptů

aktualizováno 
Studentka Anna Grosmanová se rozhodla prozkoumat, jak se vaří klasická česká kuchyně. Inspirací jí byl film Julie a Julia s Meryl Streepovou a Amy Adamsovou.

Anna Grosmanová | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

V americkém filmu chce nezkušená spisovatelka Julie Powellová (Amy Adamsová) během pouhých 365 dnů uvařit všech 534 receptů podle knihy receptů Julie Childové (Meryl Streepová), a zasvětit tak celou novou generaci do kouzel francouzské kuchyně. Anna Grosmanová na svém blogu používá podobný postup.

"Potřebovala jsem něco českého, klasického, zkrátka poctivého a tradičního. Co bych to byla za kuchařku, kdybych neuměla vařit svojí vlastní národní kuchyni? Něco tradičního a poctivého mi sice nabízela kuchařka paní Rettigové, ale po prolistování knihy bylo jasné, že by to byl úkol zcela nemožný. Sandtnerka proto byla jasná volba," říká blogerka. Ráda by uvařila všech zhruba 1 500 receptů, které proslavená kuchařka obsahuje.

Film Julie a Julia byl impulzem, proč začít s projektem Santnerová.

Grosmanová se ve svém věku (právě odmaturovala) ale nepovažuje za úplnou začátečnici. "Bavilo mě v kuchyni experimentovat, i když dříve to byla spíše italská kuchyně. Knedlíky nebo třeba hovězí pečeni jsem tehdy nikdy nedělala," popisuje.

Přiznává, že se setkání s klasickou českou kuchyní neobešlo vždy bez zádrhelů. Naštěstí se má v nouzi s kým poradit. "Spoustu problémů mi například nadělal ocet při nakládání srnčího ragú. Naštěstí ale přijela babička a mojí kyselou katastrofu zachránila několika lžícemi marmelády, ředěním a opětným zahušťováním," vzpomíná na začátky.

Projekt Sandtnerová

Podívejte se na blog Anny Grosmanové.

Recepty nebere jeden za druhým tak, jak jsou v knize, vybírá si podle toho, co je doma v lednici, nebo na co narazí u řezníka. "A taky podle příležitosti. Když jsem si dala za úkol nakrmit celou školu, nevsadila jsem na nadívaná holoubátka, ale upekla jsem ve velkém vdolky," připomíná i ekonomickou stránku věci.

A to je na jejím blogu zajímavé. Každou část série rámuje do příběhu či situace. Poučné pro kuchařskou praxi jsou i její poznámky a komentáře, které mohou pomoci při "čtení" jednotlivých receptů případným následovníkům.

Podle Anny Grosmanové je kuchařka Sandtnerové hodně zatížená dobovými surovinami, když měla sehnat například brzlík, hodně se naběhala. "Odhaduji, že z polévek uvaříte bez problémů i dnes kolem 75 procent receptů, u masa a moučníků tak polovinu. Strašně to záleží na tom, jak moc je daná domácí kuchařka zdatná a taky jaké má finance, nedá se to generalizovat," vysvětluje.

"Rodina mě naštěstí podporuje, babička občas pokyvuje hlavou nad mými (Sandtnerčinými) podivnými postupy, ale jinak musím říci, že dokud kamarádům a rodině zacpáváte krky, tak si nestěžují. Tedy pokud jim nepředložíte účet za králíka v hodnotě pětistovky," směje se.

Autor:




Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich o grilování. Sezona je tu.
Bez utěrky za pasem ani ránu. To platí i pro grilování, říká Pohlreich

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.