Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Blogerka iDNES.cz vaří kompletní Sandtnerovou. Už má 180 receptů

aktualizováno 
Studentka Anna Grosmanová se rozhodla prozkoumat, jak se vaří klasická česká kuchyně. Inspirací jí byl film Julie a Julia s Meryl Streepovou a Amy Adamsovou.

Anna Grosmanová | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

V americkém filmu chce nezkušená spisovatelka Julie Powellová (Amy Adamsová) během pouhých 365 dnů uvařit všech 534 receptů podle knihy receptů Julie Childové (Meryl Streepová), a zasvětit tak celou novou generaci do kouzel francouzské kuchyně. Anna Grosmanová na svém blogu používá podobný postup.

"Potřebovala jsem něco českého, klasického, zkrátka poctivého a tradičního. Co bych to byla za kuchařku, kdybych neuměla vařit svojí vlastní národní kuchyni? Něco tradičního a poctivého mi sice nabízela kuchařka paní Rettigové, ale po prolistování knihy bylo jasné, že by to byl úkol zcela nemožný. Sandtnerka proto byla jasná volba," říká blogerka. Ráda by uvařila všech zhruba 1 500 receptů, které proslavená kuchařka obsahuje.

Film Julie a Julia byl impulzem, proč začít s projektem Santnerová.

Grosmanová se ve svém věku (právě odmaturovala) ale nepovažuje za úplnou začátečnici. "Bavilo mě v kuchyni experimentovat, i když dříve to byla spíše italská kuchyně. Knedlíky nebo třeba hovězí pečeni jsem tehdy nikdy nedělala," popisuje.

Přiznává, že se setkání s klasickou českou kuchyní neobešlo vždy bez zádrhelů. Naštěstí se má v nouzi s kým poradit. "Spoustu problémů mi například nadělal ocet při nakládání srnčího ragú. Naštěstí ale přijela babička a mojí kyselou katastrofu zachránila několika lžícemi marmelády, ředěním a opětným zahušťováním," vzpomíná na začátky.

Projekt Sandtnerová

Podívejte se na blog Anny Grosmanové.

Recepty nebere jeden za druhým tak, jak jsou v knize, vybírá si podle toho, co je doma v lednici, nebo na co narazí u řezníka. "A taky podle příležitosti. Když jsem si dala za úkol nakrmit celou školu, nevsadila jsem na nadívaná holoubátka, ale upekla jsem ve velkém vdolky," připomíná i ekonomickou stránku věci.

A to je na jejím blogu zajímavé. Každou část série rámuje do příběhu či situace. Poučné pro kuchařskou praxi jsou i její poznámky a komentáře, které mohou pomoci při "čtení" jednotlivých receptů případným následovníkům.

Podle Anny Grosmanové je kuchařka Sandtnerové hodně zatížená dobovými surovinami, když měla sehnat například brzlík, hodně se naběhala. "Odhaduji, že z polévek uvaříte bez problémů i dnes kolem 75 procent receptů, u masa a moučníků tak polovinu. Strašně to záleží na tom, jak moc je daná domácí kuchařka zdatná a taky jaké má finance, nedá se to generalizovat," vysvětluje.

"Rodina mě naštěstí podporuje, babička občas pokyvuje hlavou nad mými (Sandtnerčinými) podivnými postupy, ale jinak musím říci, že dokud kamarádům a rodině zacpáváte krky, tak si nestěžují. Tedy pokud jim nepředložíte účet za králíka v hodnotě pětistovky," směje se.

Autor:




Nejčtenější

Obojky se prodávají i ve verzi pro více psů s jedním ovládáním.
Elektrické obojky pomohou výcviku psů, ale v rukou laika mohou uškodit

Není pravda, že by elektrický obojek psa fyzicky týral. Jenže pokud se používá bez odborného přístupu, může zničit jeho povahu a duši. Výsledkem je pak...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.