Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mýdlo s jelenem mi vystačí na celou domácnost, tvrdí blogerka

Ekologie je módní, ale platíte za ni jak mourovatí, tvrdí blogerka iDNES.cz Béatrice Radosa. Sleduje proto cestu našich babiček a na většinu domácnosti jí stačí mýdlo s jelenem, ocet a soda.

Mýdlo s jelenem začal v roce 1848 vyrábět ústecký průmyslník Johann Schicht. | foto: MF DNES

Téma ekologického života rozbouřilo u příspěvku blogerky diskusi, do které se zapojilo víc než dvě stě čtenářů. Většina z nás si je totiž vědoma toho, že slova jako bio a eko často slouží jen jako záminka výrobců pro zvýšení ceny.

"Dneska si lidé myslí, že bez všech ekologických preparátů, do kterých dávají majlant, nelze být ekologický. Ono ale lze, a to daleko levněji, než žít i neekologicky," tvrdí Béatrice Radosa.

Ve své domácnosti používá tři základní věci, kterými čistí a pere. Jsou to ocet (stojí asi 10 Kč), soda (asi 40 Kč 1 kg) a mýdlo s jelenem (do 15 Kč). "Stejně poslouží i jádrové mýdlo za desetikorunu, stejně stojí i palmové mýdlo, všechny čistí velice dobře. Za měsíc spotřebuji asi tak čtyři tato mýdla," odhaluje své tajemství dokonalé a šetrné domácnosti. A hned prozrazuje, jak s přípravky zacházet.

Z blogů

"Naše prababičky neměly o nic horší domácnost než my dnes a přitom žily ekologicky."

Mýdlo používá na nádobí, podlahu i na praní. Pro pračku si vyrábí "sliz". "Do kýblu si nastrouhám mýdlo, dám tam sodu, kterou kupuji v kilovém balení a která mi stačí tak na dva až tři měsíce. Vše zaliji horkou vodou a nechám vychladnout. Z této směsi se vytvoří sliz, který přelévám do lahví," popisuje pracovní postup.

Během diskuse v redakci vyšlo najevo, že mýdlo s jelenem používá na praní i jedna redakční kolegyně. Jelen nebo jádrové mýdlo jsou podle ní k nezaplacení na jakousi předpírku límečků pánských košil či zašpiněných kolen a fleků od jídla na dětském oblečení. "Inkriminovaná místa pod tekoucí vlažnou vodou namočím, vydatně namydlím a strčím do pračky spolu s ostatním prádlem, ke kterému přidávám běžné prací prostředky," radí, jak mít vypráno dočista.   

Ne vše ale blogerka dělá správně. Když se zmínila, že všechno sterilizuje octem, vysloužila si i technickou poznámku. Diskutující totiž napadli její postup při mytí podlahy. Do kbelíku autorka nastrouhá trochu mýdla, zalije horkou vodou a přidává ocet. "Jaký smysl má nalejvat do kýble mejdlo s octem? Mejdlo je zásadité, s octem se zneutralizuje a efekt má být kde?" rozčiluje se diskutující s nickem Fai Rodis. Další jí radí, aby vyčistila podlahu mýdlovou vodou a pak zvlášť dezifinkovala octovou vodou.

Podívejte se na starou reklamu na mýdlo s jelenem.

Když autorka popisovala, že myje "jelenem" i nádobí, vyvolala další diskusní bouři. Na jeden z příspěvků odpovídá: "Já jsem jednou jelena na nádobí zkusila na chalupě, protože jar došel a nic jinýho nebylo. Zjistila jsem, že fakt super myje a odmašťuje... pak jsem se koukla na složení ekojaru, který jsem měla doma, a zjistila jsem, že je na mýdlové bázi vyrobený, takže jsem si řekla, že jelen to jistí..."

Diskuse u drobného článečku autorky rozhodně stojí za přečtení, najdete tam celé spektrum názorů pro i proti smyslu ekologického domácího hospodaření. Od analýzy nákladů na praní dětských látkových plen v porovnání s jednorázovými až po vysvětlování, co se stane s rozpuštěnými tuky z jádrového mýdla v čističce odpadních vod.

Kupujete ekovýrobky?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 28. března 2011. Anketa je uzavřena.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025