Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Mýdlo s jelenem mi vystačí na celou domácnost, tvrdí blogerka

aktualizováno 
Ekologie je módní, ale platíte za ni jak mourovatí, tvrdí blogerka iDNES.cz Béatrice Radosa. Sleduje proto cestu našich babiček a na většinu domácnosti jí stačí mýdlo s jelenem, ocet a soda.

Mýdlo s jelenem začal v roce 1848 vyrábět ústecký průmyslník Johann Schicht. | foto: MF DNES

Téma ekologického života rozbouřilo u příspěvku blogerky diskusi, do které se zapojilo víc než dvě stě čtenářů. Většina z nás si je totiž vědoma toho, že slova jako bio a eko často slouží jen jako záminka výrobců pro zvýšení ceny.

"Dneska si lidé myslí, že bez všech ekologických preparátů, do kterých dávají majlant, nelze být ekologický. Ono ale lze, a to daleko levněji, než žít i neekologicky," tvrdí Béatrice Radosa.

Ve své domácnosti používá tři základní věci, kterými čistí a pere. Jsou to ocet (stojí asi 10 Kč), soda (asi 40 Kč 1 kg) a mýdlo s jelenem (do 15 Kč). "Stejně poslouží i jádrové mýdlo za desetikorunu, stejně stojí i palmové mýdlo, všechny čistí velice dobře. Za měsíc spotřebuji asi tak čtyři tato mýdla," odhaluje své tajemství dokonalé a šetrné domácnosti. A hned prozrazuje, jak s přípravky zacházet.

Z blogů

"Naše prababičky neměly o nic horší domácnost než my dnes a přitom žily ekologicky."

Mýdlo používá na nádobí, podlahu i na praní. Pro pračku si vyrábí "sliz". "Do kýblu si nastrouhám mýdlo, dám tam sodu, kterou kupuji v kilovém balení a která mi stačí tak na dva až tři měsíce. Vše zaliji horkou vodou a nechám vychladnout. Z této směsi se vytvoří sliz, který přelévám do lahví," popisuje pracovní postup.

Během diskuse v redakci vyšlo najevo, že mýdlo s jelenem používá na praní i jedna redakční kolegyně. Jelen nebo jádrové mýdlo jsou podle ní k nezaplacení na jakousi předpírku límečků pánských košil či zašpiněných kolen a fleků od jídla na dětském oblečení. "Inkriminovaná místa pod tekoucí vlažnou vodou namočím, vydatně namydlím a strčím do pračky spolu s ostatním prádlem, ke kterému přidávám běžné prací prostředky," radí, jak mít vypráno dočista.   

Ne vše ale blogerka dělá správně. Když se zmínila, že všechno sterilizuje octem, vysloužila si i technickou poznámku. Diskutující totiž napadli její postup při mytí podlahy. Do kbelíku autorka nastrouhá trochu mýdla, zalije horkou vodou a přidává ocet. "Jaký smysl má nalejvat do kýble mejdlo s octem? Mejdlo je zásadité, s octem se zneutralizuje a efekt má být kde?" rozčiluje se diskutující s nickem Fai Rodis. Další jí radí, aby vyčistila podlahu mýdlovou vodou a pak zvlášť dezifinkovala octovou vodou.

Podívejte se na starou reklamu na mýdlo s jelenem.

Když autorka popisovala, že myje "jelenem" i nádobí, vyvolala další diskusní bouři. Na jeden z příspěvků odpovídá: "Já jsem jednou jelena na nádobí zkusila na chalupě, protože jar došel a nic jinýho nebylo. Zjistila jsem, že fakt super myje a odmašťuje... pak jsem se koukla na složení ekojaru, který jsem měla doma, a zjistila jsem, že je na mýdlové bázi vyrobený, takže jsem si řekla, že jelen to jistí..."

Diskuse u drobného článečku autorky rozhodně stojí za přečtení, najdete tam celé spektrum názorů pro i proti smyslu ekologického domácího hospodaření. Od analýzy nákladů na praní dětských látkových plen v porovnání s jednorázovými až po vysvětlování, co se stane s rozpuštěnými tuky z jádrového mýdla v čističce odpadních vod.

Kupujete ekovýrobky?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 28. března 2011. Anketa je uzavřena.

Ne 3113
Ano 1473
Autor:




Nejčtenější

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Další z rubriky

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.