Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Boilie jako módní kapří návnada míří už i na sumce

aktualizováno 
Rybáři zjistili, že sumci se raději v pohodlí krmí u dna, než by plýtvali energií při honbě hbité ryby. Proto se rozhodli vyzkoušet pro jejich lov návnadu zvanou boilie, v poslední době oblíbenou mezi kapraři.

Sám by ho člověk neunesl | foto: Jan Opatřil

Lovci trofejních kusů si dávno všimli, že se na jejich kapří návnadu občas chytne i sumec. Časté to bývá hlavně v revírech, kde je sumců dostatek, například na řece Labi. Uvědomili si to i výrobci boilie a do letošní nabídky přidali varianty vonící sumcům.

Od kapřích boilií se ty pro sumce liší hlavně velikostí, většinou se označují jako XXL. Zatímco kapří boilie mívá průměr kolem dvou centimetrů, varianta pro sumce má (vzhledem k velikosti ryby) průměr až pět centimetrů.

Na sumce s pořádnou výbavou

Sumci se dokážou naučit přijímat boilie a krmit se jimi ze dna jako kapři. Veliké obliby se masovému boilii dostalo například na španělské přehradě Lake Caspe, která je proslavená úlovky trofejních fousáčů. Používají se zde masové kuličky o průměru 3-5 cm a také svazek několika pelet, které jsou složeny ze stejných surovin jako boilie, ovšem bez přidaných vajec, a které tedy mají po ponoření do vody kratší dobu rozpadu.

Speciální pěticentimetrové boilies pro sumceOpravdu velký sumec nedává rybářům používajícím slabé vlasce a pruty určené pro lov kaprů příliš velké šance na úspěch. Souboj často končí zlomeným prutem, zničeným vlascem a zklamáním. V jihofrancouzské přehradě St. Lac Cassienu se však před deseti lety podařilo na boilie ulovit sumce vážícího téměř 100 kg. A mnoho rybářů od té doby dává přednost lovu na tuto nástrahu před složitým nastražováním bójek s živými rybami.

Co je to boilie

Boilie se většinou používá k lovu velkých kaprů. Jeho selektivita je dána hlavně jeho velikostí. Velký kapr má velkou tlamu, a proto se mu do ní vejde i tvrdá kulička o průměru 2 cm, kterou menší býložravé ryby nemají šanci pozřít. Dalším důležitým aspektem této selektivity je výživná hodnota boilie, která způsobuje, že ho velcí kapři vyhledávají cíleně. Boilie o vysoké výživné hodnotě kaprům totiž velice prospívá a oni jsou si toho velmi dobře vědomi. Boilie se navíc prodávají v mnoha chuťových variantách, od jahodové, medové či čokoládové až po příchuti s vůní kraba nebo lososa. Každý rybář proto může experimentovat a zkoušet, která vůně se mu nejlépe osvědčí.

Kuličky se navazují mimo háčekBoilie je v podstatě jakékoliv těsto určené k lovu ryb, do kterého byla přidána vajíčka a jehož konečná fáze výroby spočívá v tom, že se uvaří, aby ztvrdlo. Právě v tvrdosti je hlavní rozdíl oproti klasickým nástrahám, není tedy problém čekat na velkou rybu třeba celý den s jedinou návnadou.

Dalším, neméně důležitým rozdílem je specifický způsob nastražení pomocí tzv. vlasové udice, kterou v Británii v roce 1980 vymyslel Kevin Maddocks spolu s Lennym Middletonem. Boilie se provrtá speciální jehlou, navlékne se na pletenou šňůru poblíž háčku a je zajištěno zarážkou, aby při náhozu nespadlo. Existuje nespočet návazců lišících se podle toho, jak opatrně ryby berou, jaká je průhlednost vody či jestli je na dně bahno, nebo kameny.

Boilie a jeHO vznik

Sušení podomácku vyráběné boilieBoilie je v porovnání s ostatními nástrahami velice mladé. Vzniklo v Británii, kde se používá od osmdesátých let minulého století. K nám se dostalo až v devadesátých letech a jeho masové rozšíření mezi širokou rybářskou veřejnost je v našich končinách otázkou několika posledních let.

V ČR existují desítky firem zabývající se výrobou a prodejem boilie. Suroviny pro jeho výrobu se většinou dováží ze zahraničí a jsou velmi kvalitní, což se samozřejmě odráží na jeho ceně. Kilogram kvalitních hotových kuliček stojí až 500 Kč.

Autoři:




Nejčtenější

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Další z rubriky

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Němci měli z úlovku 16,80kg kapra velikou radost.
Junioři v akci. Češi skončili druzí na evropském šampionátu v kapraření

Kaprařský juniorský šampionát plynule navázal na předchozí dva ročníky závodu World Carp Classic Junior, které se také konaly na jezeře Katlov u Kutné Hory a...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.