Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyhrajte knížku o kaprařině a zkuste si domácí výrobu boilies

Boilies patří už řadu let k velice oblíbeným nástrahám pro lov kaprů. Vyrábí se v nejrůznějších vůních a chutích. Můžeme na něj ulovit řadu kaprovitých ryb, například kapry, amury či jelce. Odpovězte na dvě otázky a vyhrajte novou knížku o základech kaprařiny.
Na podzim se osvědčují masové chuti.

Na podzim se osvědčují masové chuti. | foto: Viktor Krus

Boilies je uvařená nebo usušená nástraha skládající se z určitého těsta. Toto těsto může být na ovocné (jahoda, švestka) či masové (oliheň, krab) bázi. Existuje boilies "potápivé" nebo plovoucí (tzv. Pop Up). Výhodou Pop Up je větší atraktivita pro ryby. Nevýhodou je jeho vysoká cena a praktická nemožnost s tímto boilies vnadit, protože jednoduše řečeno, při zavnadění by nám pouze vyplavalo na hladinu.

Při výběru boilies máte dvě možnosti. Ta první je, že si zakoupíte hotové kuličky od kaprařských firem, kterých je u nás habaděj. Druhou možností je zhotovit si boilies doma.

Domácí výroba boilies

Při samostatné výrobě máme možnost si vybrat ze dvou možností. První je, že si boilies vyrobíme z koupené hotové směsi.

Výhodou těchto hotovek je, že začátečníci zprvu nevědí, co ve směsi má být a v jakém množství. Tudíž jim v tomhle pomůžou profesionálové z kaprařských firem, které směsi vyrábějí. Ovšem velkou nevýhodou je ta skutečnost, že nevíme, co ve směsi je.

Druhou možností je si směs vyrobit dle vlastních požadavků. V tomto ohledu je nespornou výhodou naprostá svoboda úsudku. Zkušenější kapraři si své směsi pro výrobu boilies povětšinou vyrábějí sami. Skládají si je dle vlastních představ a požadavků.

Základ úspěchu
Každé boilies, a je jedno, jestli komerční či domácí, tvoří určité suroviny. Mezi tři nejzákladnější směsi pro výrobu boilies patří rybí a masové moučky, ptačí zoby a mléčné proteiny.

Soutěžte o knížku

Přebal knížky, kterou můžete vyhrát.

Připravili jsme pro vás soutěž o pět výtisků knihy Základy moderní kaprařiny Jiřího a Viktora Krusových. Tato encyklopedie je podrobným průvodcem pro každého začínajícího kapraře. V knize je uvedena spousta informací o biologii kapra a jeho chování, o jeho lovu pomocí nejmodernějších technik či o revíru, který je vyhlášený kapitálními jedinci. Kniha je doplněna velkým množstvím fotografií a ilustrací. Abyste ji dostali, musíte správně odpovědět na otázky, jejichž odpovědi naleznete ve výňatku z knihy, o kterou se soutěží.

Rybí a masové pochází z různých živočichů. Nejčastěji se tyto moučky vyrábějí z mořských živočichů a ryb. Těchto živočišných mouček je neuvěřitelné množství, mezi nejznámější například patří olihňová, halibutová, krevetová či huňáčková moučka.

Ptačí zoby jsou nejčastěji vyrobené z různých druhů semen či rostlin, které jsou mechanicky upravené (rozemleté...). Není žádnou výjimkou obohacení různým kořením včetně dochucovadla pálivého charakteru (chilli, česnek).

Mléčné proteiny jsou sušené produkty z mléka či jeho výtažky. Je nepsaným pravidlem, že tyto suroviny se kombinují s ovocnými příchutěmi a vůněmi.

Při výrobě boilies je možno moučky, ptačí zoby a mléčné produkty vzájemně kombinovat.

Pro domácí výrobu nesmíme zapomenout zmínit se o velmi důležité, leč docela obyčejné, surovině: slepičím vejci. Vejce je základní pojivo našeho těsta a je velmi důležitou složkou pro domácí výrobu.

O level výše

Pro zatraktivnění základní směsi je nutné ji obohatit dalšími složkami, mezi které například patří esence, tekuté potravy, oleje a atraktory.

Esence a sladidla ovlivňují vůni a chuť nástrahy. Esence se dají rozdělit na dvě skupiny: "páchnoucí" tedy ty, které jsou povětšinou založeny na masové bázi. Sem například patří esence typu krab či oliheň. Druhá skupina esencí je "voňavá", mezi ně nejčastěji řadíme vůně ovocných plodů (jahoda, švestka).

Tekuté potravy (aminokomplexy) obohacují nástrahy pro ryby o zdraví prospěšné látky. Tyto složky prospívají rybímu zdraví, jelikož obsahují aminokyseliny, cukry, vitaminy a minerály. Zmíněné látky jsou důležité pro fungování rybího organismu a dá se říci, že rybám prospívají. Aminokomplexy jsou v tekuté formě a i zde se rozdělují na "páchnoucí" a "voňavé".

Oleje jsou koncentrované tekuté roztoky, které vznikají lisováním určitých složek. Rozdělují se na rostlinné, kam řadíme například olivový či řepkový olej, nebo živočišné, kam patří lososový či halibutový olej. Existují i takzvané esenciální oleje, které nesou velmi koncentrovanou a nápadnou vůni (například anýz, skořice atd.).

Atraktory jsou především sypké přísady, které mají za úkol zatraktivnit nástrahu. Jedná se o velmi koncentrované přísady, tudíž je dávkujeme v poměrně malém množství, pouze v řádech několika gramů. Mezi nejznámější patří mořská řasa, robin red, betain.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025