Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyhrajte knížku o kaprařině a zkuste si domácí výrobu boilies

aktualizováno 
Boilies patří už řadu let k velice oblíbeným nástrahám pro lov kaprů. Vyrábí se v nejrůznějších vůních a chutích. Můžeme na něj ulovit řadu kaprovitých ryb, například kapry, amury či jelce. Odpovězte na dvě otázky a vyhrajte novou knížku o základech kaprařiny.

Na podzim se osvědčují masové chuti. | foto: Viktor Krus

Boilies je uvařená nebo usušená nástraha skládající se z určitého těsta. Toto těsto může být na ovocné (jahoda, švestka) či masové (oliheň, krab) bázi. Existuje boilies "potápivé" nebo plovoucí (tzv. Pop Up). Výhodou Pop Up je větší atraktivita pro ryby. Nevýhodou je jeho vysoká cena a praktická nemožnost s tímto boilies vnadit, protože jednoduše řečeno, při zavnadění by nám pouze vyplavalo na hladinu.

Při výběru boilies máte dvě možnosti. Ta první je, že si zakoupíte hotové kuličky od kaprařských firem, kterých je u nás habaděj. Druhou možností je zhotovit si boilies doma.

Domácí výroba boilies

Při samostatné výrobě máme možnost si vybrat ze dvou možností. První je, že si boilies vyrobíme z koupené hotové směsi.

Fotogalerie

Výhodou těchto hotovek je, že začátečníci zprvu nevědí, co ve směsi má být a v jakém množství. Tudíž jim v tomhle pomůžou profesionálové z kaprařských firem, které směsi vyrábějí. Ovšem velkou nevýhodou je ta skutečnost, že nevíme, co ve směsi je.

Druhou možností je si směs vyrobit dle vlastních požadavků. V tomto ohledu je nespornou výhodou naprostá svoboda úsudku. Zkušenější kapraři si své směsi pro výrobu boilies povětšinou vyrábějí sami. Skládají si je dle vlastních představ a požadavků.

Základ úspěchu
Každé boilies, a je jedno, jestli komerční či domácí, tvoří určité suroviny. Mezi tři nejzákladnější směsi pro výrobu boilies patří rybí a masové moučky, ptačí zoby a mléčné proteiny.

Soutěžte o knížku

Přebal knížky, kterou můžete vyhrát.

Přebal knížky, kterou můžete vyhrát.

Připravili jsme pro vás soutěž o pět výtisků knihy Základy moderní kaprařiny Jiřího a Viktora Krusových. Tato encyklopedie je podrobným průvodcem pro každého začínajícího kapraře. V knize je uvedena spousta informací o biologii kapra a jeho chování, o jeho lovu pomocí nejmodernějších technik či o revíru, který je vyhlášený kapitálními jedinci. Kniha je doplněna velkým množstvím fotografií a ilustrací. Abyste ji dostali, musíte správně odpovědět na otázky, jejichž odpovědi naleznete ve výňatku z knihy, o kterou se soutěží.

Rybí a masové pochází z různých živočichů. Nejčastěji se tyto moučky vyrábějí z mořských živočichů a ryb. Těchto živočišných mouček je neuvěřitelné množství, mezi nejznámější například patří olihňová, halibutová, krevetová či huňáčková moučka.

Ptačí zoby jsou nejčastěji vyrobené z různých druhů semen či rostlin, které jsou mechanicky upravené (rozemleté...). Není žádnou výjimkou obohacení různým kořením včetně dochucovadla pálivého charakteru (chilli, česnek).

Mléčné proteiny jsou sušené produkty z mléka či jeho výtažky. Je nepsaným pravidlem, že tyto suroviny se kombinují s ovocnými příchutěmi a vůněmi.

Při výrobě boilies je možno moučky, ptačí zoby a mléčné produkty vzájemně kombinovat.

Pro domácí výrobu nesmíme zapomenout zmínit se o velmi důležité, leč docela obyčejné, surovině: slepičím vejci. Vejce je základní pojivo našeho těsta a je velmi důležitou složkou pro domácí výrobu.

O level výše

Pro zatraktivnění základní směsi je nutné ji obohatit dalšími složkami, mezi které například patří esence, tekuté potravy, oleje a atraktory.

Esence a sladidla ovlivňují vůni a chuť nástrahy. Esence se dají rozdělit na dvě skupiny: "páchnoucí" tedy ty, které jsou povětšinou založeny na masové bázi. Sem například patří esence typu krab či oliheň. Druhá skupina esencí je "voňavá", mezi ně nejčastěji řadíme vůně ovocných plodů (jahoda, švestka).

Tekuté potravy (aminokomplexy) obohacují nástrahy pro ryby o zdraví prospěšné látky. Tyto složky prospívají rybímu zdraví, jelikož obsahují aminokyseliny, cukry, vitaminy a minerály. Zmíněné látky jsou důležité pro fungování rybího organismu a dá se říci, že rybám prospívají. Aminokomplexy jsou v tekuté formě a i zde se rozdělují na "páchnoucí" a "voňavé".

Oleje jsou koncentrované tekuté roztoky, které vznikají lisováním určitých složek. Rozdělují se na rostlinné, kam řadíme například olivový či řepkový olej, nebo živočišné, kam patří lososový či halibutový olej. Existují i takzvané esenciální oleje, které nesou velmi koncentrovanou a nápadnou vůni (například anýz, skořice atd.).

Atraktory jsou především sypké přísady, které mají za úkol zatraktivnit nástrahu. Jedná se o velmi koncentrované přísady, tudíž je dávkujeme v poměrně malém množství, pouze v řádech několika gramů. Mezi nejznámější patří mořská řasa, robin red, betain.

Autoři:




Nejčtenější

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Další z rubriky

V pověstných za pět minut dvanáct lovcům konečně zabrala ryba.
VIDEO: Jakub Vágner na přívlač dostal krásného okouna

Jakub Vágner s kamarádem Antonínem Beckem lovili na přívlač. K tomu, aby si zmapovali pískovnu Ostrá, si vzali jeden z posledních hitů pro moderní rybáře,...  celý článek

Toto boilie ve vodě vypadá jako chomáč patentek  a červů.
Na velké kapry si pořiďte ostrá boilies, to milují nejvíce, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách si Jakub Vágner „posvítil“ na fenomén dnešního rybaření a hlavně kapraření - na boilies. Chutí, velikostí i strukturou...  celý článek

Mirek Vojtek v akci při brodění
Blíží se sezona lovu dravých ryb. 10 tipů před zahájením rybářských hodů

Sezona lovu dravců startuje již 16. 6. Je načase překontrolovat nářadí, přebrousit háčky, doplnit zásoby, dokoupit novinky a třeba se přiučit i pár nových...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.