Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vyhrajte knížku o kaprařině a zkuste si domácí výrobu boilies

aktualizováno 
Boilies patří už řadu let k velice oblíbeným nástrahám pro lov kaprů. Vyrábí se v nejrůznějších vůních a chutích. Můžeme na něj ulovit řadu kaprovitých ryb, například kapry, amury či jelce. Odpovězte na dvě otázky a vyhrajte novou knížku o základech kaprařiny.

Na podzim se osvědčují masové chuti. | foto: Viktor Krus

Boilies je uvařená nebo usušená nástraha skládající se z určitého těsta. Toto těsto může být na ovocné (jahoda, švestka) či masové (oliheň, krab) bázi. Existuje boilies "potápivé" nebo plovoucí (tzv. Pop Up). Výhodou Pop Up je větší atraktivita pro ryby. Nevýhodou je jeho vysoká cena a praktická nemožnost s tímto boilies vnadit, protože jednoduše řečeno, při zavnadění by nám pouze vyplavalo na hladinu.

Při výběru boilies máte dvě možnosti. Ta první je, že si zakoupíte hotové kuličky od kaprařských firem, kterých je u nás habaděj. Druhou možností je zhotovit si boilies doma.

Domácí výroba boilies

Při samostatné výrobě máme možnost si vybrat ze dvou možností. První je, že si boilies vyrobíme z koupené hotové směsi.

Fotogalerie

Výhodou těchto hotovek je, že začátečníci zprvu nevědí, co ve směsi má být a v jakém množství. Tudíž jim v tomhle pomůžou profesionálové z kaprařských firem, které směsi vyrábějí. Ovšem velkou nevýhodou je ta skutečnost, že nevíme, co ve směsi je.

Druhou možností je si směs vyrobit dle vlastních požadavků. V tomto ohledu je nespornou výhodou naprostá svoboda úsudku. Zkušenější kapraři si své směsi pro výrobu boilies povětšinou vyrábějí sami. Skládají si je dle vlastních představ a požadavků.

Základ úspěchu
Každé boilies, a je jedno, jestli komerční či domácí, tvoří určité suroviny. Mezi tři nejzákladnější směsi pro výrobu boilies patří rybí a masové moučky, ptačí zoby a mléčné proteiny.

Soutěžte o knížku

Přebal knížky, kterou můžete vyhrát.

Přebal knížky, kterou můžete vyhrát.

Připravili jsme pro vás soutěž o pět výtisků knihy Základy moderní kaprařiny Jiřího a Viktora Krusových. Tato encyklopedie je podrobným průvodcem pro každého začínajícího kapraře. V knize je uvedena spousta informací o biologii kapra a jeho chování, o jeho lovu pomocí nejmodernějších technik či o revíru, který je vyhlášený kapitálními jedinci. Kniha je doplněna velkým množstvím fotografií a ilustrací. Abyste ji dostali, musíte správně odpovědět na otázky, jejichž odpovědi naleznete ve výňatku z knihy, o kterou se soutěží.

Rybí a masové pochází z různých živočichů. Nejčastěji se tyto moučky vyrábějí z mořských živočichů a ryb. Těchto živočišných mouček je neuvěřitelné množství, mezi nejznámější například patří olihňová, halibutová, krevetová či huňáčková moučka.

Ptačí zoby jsou nejčastěji vyrobené z různých druhů semen či rostlin, které jsou mechanicky upravené (rozemleté...). Není žádnou výjimkou obohacení různým kořením včetně dochucovadla pálivého charakteru (chilli, česnek).

Mléčné proteiny jsou sušené produkty z mléka či jeho výtažky. Je nepsaným pravidlem, že tyto suroviny se kombinují s ovocnými příchutěmi a vůněmi.

Při výrobě boilies je možno moučky, ptačí zoby a mléčné produkty vzájemně kombinovat.

Pro domácí výrobu nesmíme zapomenout zmínit se o velmi důležité, leč docela obyčejné, surovině: slepičím vejci. Vejce je základní pojivo našeho těsta a je velmi důležitou složkou pro domácí výrobu.

O level výše

Pro zatraktivnění základní směsi je nutné ji obohatit dalšími složkami, mezi které například patří esence, tekuté potravy, oleje a atraktory.

Esence a sladidla ovlivňují vůni a chuť nástrahy. Esence se dají rozdělit na dvě skupiny: "páchnoucí" tedy ty, které jsou povětšinou založeny na masové bázi. Sem například patří esence typu krab či oliheň. Druhá skupina esencí je "voňavá", mezi ně nejčastěji řadíme vůně ovocných plodů (jahoda, švestka).

Tekuté potravy (aminokomplexy) obohacují nástrahy pro ryby o zdraví prospěšné látky. Tyto složky prospívají rybímu zdraví, jelikož obsahují aminokyseliny, cukry, vitaminy a minerály. Zmíněné látky jsou důležité pro fungování rybího organismu a dá se říci, že rybám prospívají. Aminokomplexy jsou v tekuté formě a i zde se rozdělují na "páchnoucí" a "voňavé".

Oleje jsou koncentrované tekuté roztoky, které vznikají lisováním určitých složek. Rozdělují se na rostlinné, kam řadíme například olivový či řepkový olej, nebo živočišné, kam patří lososový či halibutový olej. Existují i takzvané esenciální oleje, které nesou velmi koncentrovanou a nápadnou vůni (například anýz, skořice atd.).

Atraktory jsou především sypké přísady, které mají za úkol zatraktivnit nástrahu. Jedná se o velmi koncentrované přísady, tudíž je dávkujeme v poměrně malém množství, pouze v řádech několika gramů. Mezi nejznámější patří mořská řasa, robin red, betain.

Autoři:


Témata: Poradna: Zdraví


Nejčtenější

Takto se vyřízne nejlepší kus na steak.
VIDEO: Než začnete odšupovat rybu, strčte ji do pytle

Když se to umí, vypadá to strašně jednoduše. Podívejte, jak snadno si šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář poradí s čerstvým lososem. A přidá tip, jak...  celý článek

Mrazicí médium ze sady Handy
Oprava radiátoru za plného provozu. Nejlepší je zmrazit trubky

Opravy a výměna radiátorů se většinou dělají mimo sezonu, ale jsou situace, kdy je potřeba zasáhnout i během zimy. V rodinném domku to nemusí být problém, ale...  celý článek

Dva týdny stará štěňátka chovu Vives Bohemia
Srbský honič je poklidný společník i náruživý lovec vhodný pro myslivce

Toto balkánské plemeno je vytrvalým lovcem a věrným společníkem svého pána. Je to velmi odolný a zdravý pes, který hravě zvládá složité terény, které mu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.