Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyhrajte knížku o kaprařině a zkuste si domácí výrobu boilies

aktualizováno 
Boilies patří už řadu let k velice oblíbeným nástrahám pro lov kaprů. Vyrábí se v nejrůznějších vůních a chutích. Můžeme na něj ulovit řadu kaprovitých ryb, například kapry, amury či jelce. Odpovězte na dvě otázky a vyhrajte novou knížku o základech kaprařiny.

Na podzim se osvědčují masové chuti. | foto: Viktor Krus

Boilies je uvařená nebo usušená nástraha skládající se z určitého těsta. Toto těsto může být na ovocné (jahoda, švestka) či masové (oliheň, krab) bázi. Existuje boilies "potápivé" nebo plovoucí (tzv. Pop Up). Výhodou Pop Up je větší atraktivita pro ryby. Nevýhodou je jeho vysoká cena a praktická nemožnost s tímto boilies vnadit, protože jednoduše řečeno, při zavnadění by nám pouze vyplavalo na hladinu.

Při výběru boilies máte dvě možnosti. Ta první je, že si zakoupíte hotové kuličky od kaprařských firem, kterých je u nás habaděj. Druhou možností je zhotovit si boilies doma.

Domácí výroba boilies

Při samostatné výrobě máme možnost si vybrat ze dvou možností. První je, že si boilies vyrobíme z koupené hotové směsi.

Fotogalerie

Výhodou těchto hotovek je, že začátečníci zprvu nevědí, co ve směsi má být a v jakém množství. Tudíž jim v tomhle pomůžou profesionálové z kaprařských firem, které směsi vyrábějí. Ovšem velkou nevýhodou je ta skutečnost, že nevíme, co ve směsi je.

Druhou možností je si směs vyrobit dle vlastních požadavků. V tomto ohledu je nespornou výhodou naprostá svoboda úsudku. Zkušenější kapraři si své směsi pro výrobu boilies povětšinou vyrábějí sami. Skládají si je dle vlastních představ a požadavků.

Základ úspěchu
Každé boilies, a je jedno, jestli komerční či domácí, tvoří určité suroviny. Mezi tři nejzákladnější směsi pro výrobu boilies patří rybí a masové moučky, ptačí zoby a mléčné proteiny.

Soutěžte o knížku

Přebal knížky, kterou můžete vyhrát.

Přebal knížky, kterou můžete vyhrát.

Připravili jsme pro vás soutěž o pět výtisků knihy Základy moderní kaprařiny Jiřího a Viktora Krusových. Tato encyklopedie je podrobným průvodcem pro každého začínajícího kapraře. V knize je uvedena spousta informací o biologii kapra a jeho chování, o jeho lovu pomocí nejmodernějších technik či o revíru, který je vyhlášený kapitálními jedinci. Kniha je doplněna velkým množstvím fotografií a ilustrací. Abyste ji dostali, musíte správně odpovědět na otázky, jejichž odpovědi naleznete ve výňatku z knihy, o kterou se soutěží.

Rybí a masové pochází z různých živočichů. Nejčastěji se tyto moučky vyrábějí z mořských živočichů a ryb. Těchto živočišných mouček je neuvěřitelné množství, mezi nejznámější například patří olihňová, halibutová, krevetová či huňáčková moučka.

Ptačí zoby jsou nejčastěji vyrobené z různých druhů semen či rostlin, které jsou mechanicky upravené (rozemleté...). Není žádnou výjimkou obohacení různým kořením včetně dochucovadla pálivého charakteru (chilli, česnek).

Mléčné proteiny jsou sušené produkty z mléka či jeho výtažky. Je nepsaným pravidlem, že tyto suroviny se kombinují s ovocnými příchutěmi a vůněmi.

Při výrobě boilies je možno moučky, ptačí zoby a mléčné produkty vzájemně kombinovat.

Pro domácí výrobu nesmíme zapomenout zmínit se o velmi důležité, leč docela obyčejné, surovině: slepičím vejci. Vejce je základní pojivo našeho těsta a je velmi důležitou složkou pro domácí výrobu.

O level výše

Pro zatraktivnění základní směsi je nutné ji obohatit dalšími složkami, mezi které například patří esence, tekuté potravy, oleje a atraktory.

Esence a sladidla ovlivňují vůni a chuť nástrahy. Esence se dají rozdělit na dvě skupiny: "páchnoucí" tedy ty, které jsou povětšinou založeny na masové bázi. Sem například patří esence typu krab či oliheň. Druhá skupina esencí je "voňavá", mezi ně nejčastěji řadíme vůně ovocných plodů (jahoda, švestka).

Tekuté potravy (aminokomplexy) obohacují nástrahy pro ryby o zdraví prospěšné látky. Tyto složky prospívají rybímu zdraví, jelikož obsahují aminokyseliny, cukry, vitaminy a minerály. Zmíněné látky jsou důležité pro fungování rybího organismu a dá se říci, že rybám prospívají. Aminokomplexy jsou v tekuté formě a i zde se rozdělují na "páchnoucí" a "voňavé".

Oleje jsou koncentrované tekuté roztoky, které vznikají lisováním určitých složek. Rozdělují se na rostlinné, kam řadíme například olivový či řepkový olej, nebo živočišné, kam patří lososový či halibutový olej. Existují i takzvané esenciální oleje, které nesou velmi koncentrovanou a nápadnou vůni (například anýz, skořice atd.).

Atraktory jsou především sypké přísady, které mají za úkol zatraktivnit nástrahu. Jedná se o velmi koncentrované přísady, tudíž je dávkujeme v poměrně malém množství, pouze v řádech několika gramů. Mezi nejznámější patří mořská řasa, robin red, betain.

Autoři:


Témata: Poradna: Zdraví


Nejčtenější

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Další z rubriky

Mirek Vojtek a vyza o délce přibližně 180 cm a hmotnosti 50 kg.
Největší ryba světa málem vyhynula. Dnes se dají chytit pořádné kousky

Ulovit největší rybu světa - vyzu - „na dírkách“, tedy pod ledem, je snem mnoha rybářů. I když několikametrové kusy patří historii, díky intenzivnímu...  celý článek

Největší candát z loňského závodu Lake Trophy měl pouhých 61 centimetrů.
Rybáři sepsali petici za záchranu candátů. Svaz tvrdí, že tomu nerozumějí

Rybáři bojující za záchranu candátů na Lipně předali petici obsahující přes 1 100 podpisů odpovědným místům včetně Jihočeskému rybářského svazu. Ten vydal...  celý článek

Krásný kapr jako vystřižený z britských magazínů
Krásná německá kaprařka: Při čekání na kapra se nejradši trošku prospím

Claudia Dargaová je považována za jednu z nejkrásnějších kaprařek v evropských závodních týmech. Ale závoděním se neživí, rybolov má jen jako hobby.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.