Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Revoluční nástraha boilies změnila rybařinu k nepoznání

Ve světě rybařiny není nástraha, která by takovým způsobem změnila chytání kaprovitých ryb jako boilies. S boilies totiž přišly i jedinečně účinné metody lovu, jež dokážou přelstít i ty největší ryby. A právě boilies stojí za gigantickými úlovky, které okupují přední příčky rekordních tabulek.
Ovocné boilies z hladké směsi

Ovocné boilies z hladké směsi | foto: Viktor Krus

Co je vlastně boilies? Jednoduše řečeno jde o uvařenou, nebo usušenou kuličku z těsta. Těsto, z nějž se boilies vyrábí, může obsahovat nejrůznější složky. Mohou v něm být rozemletá semena z rostlin, nejrůznější moučky, mléčné proteiny a další účinné látky. Je jich prostě celá řada. 

Právě díky bohatému obsahu kvalitních látek patří boilies k nejlepším nástrahám na kaprovité ryby. Na tuto nástrahu lze nachytat především kapitální kapry a amury, ale mnohdy na háček chytíme i cejny, tlouště nebo dokonce i velké plotice.

Boilies se v našich končinách objevilo už v devadesátých letech. Jenže s tím dnešním nemělo moc společného. Směsi, ze kterých se tehdejší boilies vyrábělo, neobsahovaly tak bohaté spektrum kvalitních složek. Jenže s postupem času kaprařské firmy přicházely s čím dál lepšími nástrahami. A ty se vyvinuly až v dnešní supermoderní boilies, které se tak stalo neodmyslitelnou součástí moderního lovu kaprů. Ale důvodů, proč je tato nástraha modlou pro většinu kaprařů, je více.

Nepřeberný výběr

Boilies táhne. A to i proto, že rybáři mají možnost si vybírat z téměř nekonečné škály druhů. Kapry můžeme chytat na boilies s ovocnou (například švestka) nebo masovou (například oliheň) příchutí. V dnešní době existují i nástrahy, které obě tyto příchutě kombinují. K obrovskému množství chutí musíme připočíst ještě širší výběr vůní a pachů.

Mezi rybáři se traduje, že ovocné příchutě se používají v teplejších měsících, a ty masové v období, kdy je voda chladnější. Ale to není tak úplně pravda. To, jaké boilies použijeme, spíše závisí na druhu směsi.

Do teplejších vod používáme takové nástrahy, které jsou vyrobené z olejovitých složek. Ty totiž v teplejší vodě velice dobře vypouštějí atraktivní látky, které lákají ryby. Boilies s olejovitými složkami pak nepoužíváme v chladnějších vodách, protože se jednoduše řečeno zatáhne. Látky se tak nemohou dostat do vodního prostředí a zůstávají v nástraze. Olejovité boilies proto nepoužíváme ve vodách s teplotou pod 10 °C.

Do chladnějších vod používáme nástrahy ze směsí obsahujících mléčné, masové nebo rybí proteiny. Tyto směsi jsou přímo určeny pro lov v chladnějších vodách a jsou skutečně velice účinné. Boilies do chladných vod by také mělo obsahovat esence na alkoholové bázi, které jsou pro lov v chladných vodách určené.

Co rybářovi pod stromeček?

Pořiďte mu knihy o rybaření na Knihy.iDNES.cz. Doporučujeme Průvodce rybáře nebo Jak na ryby.

Obrovská popularita boilies mezi rybáři závisí i na tom, že tato nástraha je k dostání nejen v řadě příchutí a vůní, ale i v nekonečné barevné škále. Můžeme si tedy vybírat nástrahy výrazně reflexivních barev i s nenápadným zbarvením. Barva je zejména v některých případech důležitá. Především pak u plovoucího boilies, které díky nápadnému zbarvení lépe zaujme kapry. A nezapomínejme na to, že kapr velice dobře rozpozná kontrastní předměty na dně. Takže křiklavě zbarvené boilies na tmavém dně vidí velice dobře.

Kvalitní suroviny

Směsi většinou obsahují celou řadu složek. Mohou se skládat z nadrcených nebo rozemletých semen rostlin, z rybích a masových mouček nebo z mléčných proteinů. I struktura směsi bývá rozdílná, závisí na použitých surovinách. Někdy je směs jemná, jindy zase hrubší. Druhů je skutečně celá řada.

Mnohdy se pak můžeme setkat s boilies, které je ještě vylepšeno dalšími atraktivními látkami. Například kořeněnými (pepř) nebo živočišnými složkami (játrový enzym). Oblíbenou přísadou pro výrobu boilies je například i mořská řasa, která dodává nástraze strukturu. Poměrně rozšířenou složkou je pak robin red, který má velice výrazné zbarvení. Všechny tyto složky dohromady tvoří jedinečnou nástrahu na ty největší kapry.

Velkou nevýhodou u kupovaného boilies je to, že vlastně neznáme přesné složení směsi. Pokud chceme mít boilies z kvalitní směsi, o které přesně víme, co v ní je, pak není nic jednoduššího, než si takové boilies vyrobit doma. Velice rychlý a jednoduchý návod naleznete například zde.

Možnost experimentovat

Boilies je fantastickou nástrahou i proto, že si ji můžeme několika fígly velice dobře vylepšit. Nejjednodušší úprava, která zatraktivní tuto nástrahu, je okrajování. Boilies stačí jednoduše okrájet, čímž odstraníme tuhý povrch. Následně se tak mnohem lépe uvolňují atraktivní látky do vodního prostředí.

Boilies lze vylepšit i s pomocí nejrůznějších atraktorů, které jsou běžné k dostání. Mezi první atraktivní látky, které mají za cíl vylepšit boilies, patří dipy. Jde o tekuté vylepšováky, do kterých jednoduše namočíme boilies. Nástrahu můžeme v dipech namáčet, jak dlouho chceme. Někdy nástrahu ponoříme do roztoku jen na pár okamžiků, jindy i na několik týdnů. Princip dipů je naprosto jednoduchý, ale přesto geniální. Po namočení se na povrchu boilies vytvoří tenká vrstva, která se po vhození nástrahy do vodního prostředí začne rozpouštět a tím velice efektivně přiláká ryby.

Vedle dipů jsou tu i práškové atraktory. Jde o jakýsi doplněk k dipům. Boilies nejprve namočíme do dipu, a následně jej ještě vyválíme v atraktivním prášku, který se přichytí na lepivý dip. Princip fungování práškového atraktoru je totožný jako u dipů. Po vhození do vodního prostředí se začne pozvolna rozpouštět, čímž vytvoří atraktivní stopu, která jistě zaujme nejednoho kapra.

Poslední zatraktivňující látkou jsou obalovací těsta. Tato těsta jsou k dostání hned v několika příchutích. Těstem pak jen obalíme kuličku boilies. Tím nám na nástraze vznikne krásně jemný povrch. Navíc těsto vydává velice intenzivní pach.

Boilies patří už dlouhou řadu sezon k naprosto jedinečným nástrahám na kaprovité ryby. Právě díky této nástraze si řada rybářů splnila své rybářské sny. Proto neváhejte a zkuste boilies taky.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025