Ovocné boilies z hladké směsi

Ovocné boilies z hladké směsi | foto: Viktor Krus

Revoluční nástraha boilies změnila rybařinu k nepoznání

  • 19
Ve světě rybařiny není nástraha, která by takovým způsobem změnila chytání kaprovitých ryb jako boilies. S boilies totiž přišly i jedinečně účinné metody lovu, jež dokážou přelstít i ty největší ryby. A právě boilies stojí za gigantickými úlovky, které okupují přední příčky rekordních tabulek.

Co je vlastně boilies? Jednoduše řečeno jde o uvařenou, nebo usušenou kuličku z těsta. Těsto, z nějž se boilies vyrábí, může obsahovat nejrůznější složky. Mohou v něm být rozemletá semena z rostlin, nejrůznější moučky, mléčné proteiny a další účinné látky. Je jich prostě celá řada. 

Právě díky bohatému obsahu kvalitních látek patří boilies k nejlepším nástrahám na kaprovité ryby. Na tuto nástrahu lze nachytat především kapitální kapry a amury, ale mnohdy na háček chytíme i cejny, tlouště nebo dokonce i velké plotice.

Boilies se v našich končinách objevilo už v devadesátých letech. Jenže s tím dnešním nemělo moc společného. Směsi, ze kterých se tehdejší boilies vyrábělo, neobsahovaly tak bohaté spektrum kvalitních složek. Jenže s postupem času kaprařské firmy přicházely s čím dál lepšími nástrahami. A ty se vyvinuly až v dnešní supermoderní boilies, které se tak stalo neodmyslitelnou součástí moderního lovu kaprů. Ale důvodů, proč je tato nástraha modlou pro většinu kaprařů, je více.

Nepřeberný výběr

Boilies táhne. A to i proto, že rybáři mají možnost si vybírat z téměř nekonečné škály druhů. Kapry můžeme chytat na boilies s ovocnou (například švestka) nebo masovou (například oliheň) příchutí. V dnešní době existují i nástrahy, které obě tyto příchutě kombinují. K obrovskému množství chutí musíme připočíst ještě širší výběr vůní a pachů.

Mezi rybáři se traduje, že ovocné příchutě se používají v teplejších měsících, a ty masové v období, kdy je voda chladnější. Ale to není tak úplně pravda. To, jaké boilies použijeme, spíše závisí na druhu směsi.

Do teplejších vod používáme takové nástrahy, které jsou vyrobené z olejovitých složek. Ty totiž v teplejší vodě velice dobře vypouštějí atraktivní látky, které lákají ryby. Boilies s olejovitými složkami pak nepoužíváme v chladnějších vodách, protože se jednoduše řečeno zatáhne. Látky se tak nemohou dostat do vodního prostředí a zůstávají v nástraze. Olejovité boilies proto nepoužíváme ve vodách s teplotou pod 10 °C.

Do chladnějších vod používáme nástrahy ze směsí obsahujících mléčné, masové nebo rybí proteiny. Tyto směsi jsou přímo určeny pro lov v chladnějších vodách a jsou skutečně velice účinné. Boilies do chladných vod by také mělo obsahovat esence na alkoholové bázi, které jsou pro lov v chladných vodách určené.

Co rybářovi pod stromeček?

Pořiďte mu knihy o rybaření na Knihy.iDNES.cz. Doporučujeme Průvodce rybáře nebo Jak na ryby.

Obrovská popularita boilies mezi rybáři závisí i na tom, že tato nástraha je k dostání nejen v řadě příchutí a vůní, ale i v nekonečné barevné škále. Můžeme si tedy vybírat nástrahy výrazně reflexivních barev i s nenápadným zbarvením. Barva je zejména v některých případech důležitá. Především pak u plovoucího boilies, které díky nápadnému zbarvení lépe zaujme kapry. A nezapomínejme na to, že kapr velice dobře rozpozná kontrastní předměty na dně. Takže křiklavě zbarvené boilies na tmavém dně vidí velice dobře.

Kvalitní suroviny

Směsi většinou obsahují celou řadu složek. Mohou se skládat z nadrcených nebo rozemletých semen rostlin, z rybích a masových mouček nebo z mléčných proteinů. I struktura směsi bývá rozdílná, závisí na použitých surovinách. Někdy je směs jemná, jindy zase hrubší. Druhů je skutečně celá řada.

Mnohdy se pak můžeme setkat s boilies, které je ještě vylepšeno dalšími atraktivními látkami. Například kořeněnými (pepř) nebo živočišnými složkami (játrový enzym). Oblíbenou přísadou pro výrobu boilies je například i mořská řasa, která dodává nástraze strukturu. Poměrně rozšířenou složkou je pak robin red, který má velice výrazné zbarvení. Všechny tyto složky dohromady tvoří jedinečnou nástrahu na ty největší kapry.

Velkou nevýhodou u kupovaného boilies je to, že vlastně neznáme přesné složení směsi. Pokud chceme mít boilies z kvalitní směsi, o které přesně víme, co v ní je, pak není nic jednoduššího, než si takové boilies vyrobit doma. Velice rychlý a jednoduchý návod naleznete například zde.

Možnost experimentovat

Boilies je fantastickou nástrahou i proto, že si ji můžeme několika fígly velice dobře vylepšit. Nejjednodušší úprava, která zatraktivní tuto nástrahu, je okrajování. Boilies stačí jednoduše okrájet, čímž odstraníme tuhý povrch. Následně se tak mnohem lépe uvolňují atraktivní látky do vodního prostředí.

Boilies lze vylepšit i s pomocí nejrůznějších atraktorů, které jsou běžné k dostání. Mezi první atraktivní látky, které mají za cíl vylepšit boilies, patří dipy. Jde o tekuté vylepšováky, do kterých jednoduše namočíme boilies. Nástrahu můžeme v dipech namáčet, jak dlouho chceme. Někdy nástrahu ponoříme do roztoku jen na pár okamžiků, jindy i na několik týdnů. Princip dipů je naprosto jednoduchý, ale přesto geniální. Po namočení se na povrchu boilies vytvoří tenká vrstva, která se po vhození nástrahy do vodního prostředí začne rozpouštět a tím velice efektivně přiláká ryby.

Vedle dipů jsou tu i práškové atraktory. Jde o jakýsi doplněk k dipům. Boilies nejprve namočíme do dipu, a následně jej ještě vyválíme v atraktivním prášku, který se přichytí na lepivý dip. Princip fungování práškového atraktoru je totožný jako u dipů. Po vhození do vodního prostředí se začne pozvolna rozpouštět, čímž vytvoří atraktivní stopu, která jistě zaujme nejednoho kapra.

Poslední zatraktivňující látkou jsou obalovací těsta. Tato těsta jsou k dostání hned v několika příchutích. Těstem pak jen obalíme kuličku boilies. Tím nám na nástraze vznikne krásně jemný povrch. Navíc těsto vydává velice intenzivní pach.

Boilies patří už dlouhou řadu sezon k naprosto jedinečným nástrahám na kaprovité ryby. Právě díky této nástraze si řada rybářů splnila své rybářské sny. Proto neváhejte a zkuste boilies taky.