Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Božsky sladkokyselé višně přetavte do likéru, mražte i kompotujte

aktualizováno 
Výraznou kyselou chuť višní oceňujeme nejen v marmeládách a džemech, ale i ve šťávách a likérech. Nic jiného nám po většinu roku nezbývá, sezona višní je krátká. Ale právě teď se jich můžete přejíst a připravit z nich zásoby na zimu.

Čerstvých višní se v létě koukejte v první řadě pořádně přejíst, pak se pusťte do přípravy zásob na zimu. | foto: Profimedia.cz

Višně jsou zdravé

Višně jsou dobrým zdrojem draslíku, stopového prvku, který pomáhá udržovat pravidelný rytmus srdce a prospívá také pleti, vlasům i nehtům. Obsahují významné množství vitaminu C a jsou bohaté na beta-karoten, který zlepšuje zrak. Podporují trávení a mají mírně projímavý účinek.

Jakmile višně dozrají, nenechte je na stromě špačkům.

Jakmile višně dozrají, nenechte je na stromě špačkům.

Do Česka se višně dostaly z východního Černomoří a první zmínky o višňových sadech u nás pochází ze 14. století. Nejznámější a nejčastější odrůda višní pěstovaná u nás je Morela pozdní. Je aromatická a skvěle se hodí pro zpracování. Pokud k ní přidáte cukr, dokonale se rozvine její silná chuť.

Sytě červené plody s měkkou dužinou se sklízejí od června do července, záleží na odrůdě. Chce to hlídat a zralé ovoce očesat a zpracovat dřív, než to za vás udělají špačkové. Případně si dodávku višní zajistěte přímo od pěstitele.  

Otrhané višně ale nemají příliš dlouhou trvanlivost. Než je zpracujete, uložte je do chladničky. Z mísy je však přendejte na tác, aby nebyly ve vysoké vrstvě a navzájem se nepomačkaly. I tak je musíte spotřebovat do dvou dnů od sklizně.

Při přípravě džemů a marmelád se vyplatí odpeckovač

Na kompot z višní připravujte kvůli jejich kyselosti nálev o něco sladší než například na kompot z třešní. Pokud jej nebudou jíst děti, můžete navrch před zavíčkováním přilít trochu rumu – výsledná chuť se příjemně přiblíží oblíbenému likéru.

Přípravu džemů a marmelád trochu komplikuje fakt, že drobné ovoce je potřeba odpeckovat. Ručně je to zdlouhavé a ke šťavnatým plodů značně barbarské. Odpeckovávač třešní a višní se tedy rozhodně vyplatí, zvlášť pokud potřebujete vypeckovat i několik kilogramů ovoce. Odpeckovávač přitom seženete už za cenu kolem 60 Kč.

Budete-li z višní připravovat džem, vyplatí se pořídit si vypeckovávač třešní a
Višňový džem a marmeládu v zimě oceníte.

Nejrychlejší zpracování? Jednoznačně mrazák

Kromě zavařování se dají višně i zmrazit. Vypeckované a neslazené ovoce se vám bude hodit k pozdějšímu použití do koláčů, vypeckované a pocukrované se uplatní v nákypech.

Stejně jako ostatní drobné ovoce se i višně doporučují předmrazit a teprve když zmrznou na kámen, je sesypte do sáčků. A pokud kdykoliv budete potřebovat udělat v mrazáku místo, uděláte si ze zamražených višní džem třeba uprostřed zimy a v domácí pekárně na chleba, viz článek Džem ze zamraženého ovoce připravíte v domácí pekárně téměř bez práce.  

Nenechte si ve středu ujít přílohu DOMOV

Ve středeční příloze MF DNES najdete další část Encyklopedie ovoce, tentokrát vše o třešních a višních. Například které odrůdy třešní a višní rodí nejvíc, jaké se hodí i do vyšších oblastí a vysvětlení, proč jeden strom nestačí a recept na domácí višňový likér od profesionála z palírny.

Připravili jsme pro vás i rady, jak si při zařizování domácnosti nerozbít partnerský vztah. A koketujete-li s pruhy, dozvíte se, jaké si vybrat do bytu a jak je použít, aby vám zvýšily stropy, roztáhly předsíň či zvětšily sedačku.

Autoři:




Nejčtenější

Roční Ajabu je zdatné, silné a zdravě otrkané gorilí mládě.
Ajabu, gorilí mládě narozené zázrakem, slaví v neděli 1. narozeniny

Pochoutky ukryté v průhledných plastových barelech dostanou v neděli v 11 hodin dva gorilí kluci z pražské zoo jako dárek k narozeninám. Ajabu má svoje první v...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Červ hladce vyklouzl ze skořápky.
Na Filipínách našli vzácného obřího červa. Žije v ulitě hlavou dolů

Američtí vědci zkoumající vzácné mořské tvory objevili na Filipínách první živý exemplář červa dlouhého 1,5 metru o průměru až šest centimetrů. Tento červ je...  celý článek

Včely podle entomologa kvůli chemii vymírají.
Včely u nás postupně vymírají, může za to chemie, tvrdí entomolog Straka

Včelám zvoní hrana. Houfně je decimují nemoci a znečištěné prostředí. „Chtělo by to vrátit do přírody trochu toho ,nepořádku ́,“ říká entomolog Jakub...  celý článek

Další z rubriky

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Na graficky jednoduchých sáčcích s potravinami obsahují piktogramy s návodem k...
Izraelský student navrhl potraviny, které uvaříte během praní v pračce

Iftach Gazit z Izraele se zamyslel nad životním stylem lidí, kteří nemají čas na vaření, ale také bezdomovců, kteří si nemají jídlo kde uvařit. Vymyslel proto...  celý článek

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.