Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bramboráky s červenou řepou a jiné lahůdky z levné kořenové zeleniny

aktualizováno 
Vařit jen z dostupných lokálních surovin. Zní to hezky, ale v praxi jsou teď z "naší" zeleniny dostupné vlastně jen brambory, mrkev, celer, petržel, růžičková kapusta, cibule, zelí, pórek, při troše štěstí česnek... Jenže takhle na tom byly naše babičky, prababičky a přitom vařily skvěle.

Bramboráky s červenou řepou, vpravo dole kapustové placky | foto: Zdena Skokanová, Jezte česky, Smart Press

Autorky kuchařky Jezte česky, rok v naší kuchyni napadlo dát tradičním sezonním receptům současný kabát. Takže se obě, Jana Vašáková i Zdena Skokanová, postavily k plotně, ta druhá přitom ještě odskakovala k fotoaparátu, a dva roky vařily, pekly a vychytávaly, jak v kuchyni připravit jídla z typických českých surovin.

Fotogalerie

Když jejich kuchařkou pozorně zalistujete (vydal Smart Press, 2012), na první dobrou zaregistrujete rozčlenění knížky na jednotlivá roční období a k nim se vázající suroviny, které rozeberou z praktické stránky: co obsahují, jak je uskladnit, jak je zpracovávat a podobné vychytávky. 

V klidu vás přitom jednoznačně nenechá spojení sugestivních fotografií s názvy receptů. Bez Pavlovova reflexu to nedáte, vyzkoušeli jsme si to na několika členech redakce: vybudí ve vás chuť spoustu receptů okamžitě vyzkoušet.

Vepřové s fazolemi, pečená panenka se sušenými švestkami, kapustičky dušené ve smetaně, celerový, petrželový či mrkvový krém, saláty z červené řepy či z kořenové zeleniny s jablky, cibulové koláčky, zeleninové lupínky... A to jsme pořád v sekci zima, s recepty pro období s omezenými zdroji čerstvých surovin. Nechme sebetrýznění, z fotografií jsou totiž cítit i chuť a vůně.

Skvělá levná večeře: recept na bramboráky z červené řepy

Bramborák je klasika, tak proč ho nevyzkoušet s červenou řepou, řekli jsme si. Dostanete tak do všech členů rodiny mimo jiné draslík a cenné železo, kromě toho je podle autorek řepa i zdrojem vitaminu C a E i dalších antioxidantů a cesia či rubidia.

Na zhruba šest bramboráků budete potřebovat jednu středně velkou červenou řepu, dvě střední brambory (ideálně typu C, ale nám se povedly i s typem B), půlku cibule, dvě vejce, lžíci mléka, lžíci pohankové mouky na zahuštění (my jsme dali dvě), špetku soli a pepře, přiměřeně sušeného fenyklu (ten jsme čerstvě nadrtili v mlýnku na koření), lžičku majoránky a řepkový olej na smažení (my měli slunečnicový).

Červenou řepu i brambory oloupejte, nastrouhejte a promíchejte spolu s nadrobno pokrájenou nebo posekanou cibulí. Přidejte vejce, mléko a koření a směs pečlivě promíchejte. Nakonec zahustěte pohankovou moukou, ideálně jednou, maximálně dvěma lžícemi. 

Na bramboráky s červenou řepou vystačíte s lokálními surovinami.
Přidejte vajíčka a mléko.
Přidejte pohankovou mouku na zahuštění a směs znovu promíchejte.
Na pánvi rozehřejte olej a bramboráky z obou stran dozlatova opečte.

V pánvi rozehřejte olej a bramboráky opečte dozlatova z obou stran. Z pánve odložte rovnou na ubrousek, který vsaje přebytečný tuk, a můžete začít hodovat. Jen si nespalte jazyk. Výborně chutnají s kyselým mlékem, oceníte je i studené.

Příjemně překvapí, že chutnají i chlapům, ačkoliv ani náhodou nešly kolem masa nebo alespoň slaniny. Dokonce jsou trošičku nasládlé, díky červené řepě, ale ani to není na škodu. U nás doma se teď na jídelníčku jednoznačně občas objeví.

Autor:




Nejčtenější

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.