Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bramboráky s červenou řepou a jiné lahůdky z levné kořenové zeleniny

aktualizováno 
Vařit jen z dostupných lokálních surovin. Zní to hezky, ale v praxi jsou teď z "naší" zeleniny dostupné vlastně jen brambory, mrkev, celer, petržel, růžičková kapusta, cibule, zelí, pórek, při troše štěstí česnek... Jenže takhle na tom byly naše babičky, prababičky a přitom vařily skvěle.

Bramboráky s červenou řepou, vpravo dole kapustové placky | foto: Zdena Skokanová, Jezte česky, Smart Press

Autorky kuchařky Jezte česky, rok v naší kuchyni napadlo dát tradičním sezonním receptům současný kabát. Takže se obě, Jana Vašáková i Zdena Skokanová, postavily k plotně, ta druhá přitom ještě odskakovala k fotoaparátu, a dva roky vařily, pekly a vychytávaly, jak v kuchyni připravit jídla z typických českých surovin.

Fotogalerie

Když jejich kuchařkou pozorně zalistujete (vydal Smart Press, 2012), na první dobrou zaregistrujete rozčlenění knížky na jednotlivá roční období a k nim se vázající suroviny, které rozeberou z praktické stránky: co obsahují, jak je uskladnit, jak je zpracovávat a podobné vychytávky. 

V klidu vás přitom jednoznačně nenechá spojení sugestivních fotografií s názvy receptů. Bez Pavlovova reflexu to nedáte, vyzkoušeli jsme si to na několika členech redakce: vybudí ve vás chuť spoustu receptů okamžitě vyzkoušet.

Vepřové s fazolemi, pečená panenka se sušenými švestkami, kapustičky dušené ve smetaně, celerový, petrželový či mrkvový krém, saláty z červené řepy či z kořenové zeleniny s jablky, cibulové koláčky, zeleninové lupínky... A to jsme pořád v sekci zima, s recepty pro období s omezenými zdroji čerstvých surovin. Nechme sebetrýznění, z fotografií jsou totiž cítit i chuť a vůně.

Skvělá levná večeře: recept na bramboráky z červené řepy

Bramborák je klasika, tak proč ho nevyzkoušet s červenou řepou, řekli jsme si. Dostanete tak do všech členů rodiny mimo jiné draslík a cenné železo, kromě toho je podle autorek řepa i zdrojem vitaminu C a E i dalších antioxidantů a cesia či rubidia.

Na zhruba šest bramboráků budete potřebovat jednu středně velkou červenou řepu, dvě střední brambory (ideálně typu C, ale nám se povedly i s typem B), půlku cibule, dvě vejce, lžíci mléka, lžíci pohankové mouky na zahuštění (my jsme dali dvě), špetku soli a pepře, přiměřeně sušeného fenyklu (ten jsme čerstvě nadrtili v mlýnku na koření), lžičku majoránky a řepkový olej na smažení (my měli slunečnicový).

Červenou řepu i brambory oloupejte, nastrouhejte a promíchejte spolu s nadrobno pokrájenou nebo posekanou cibulí. Přidejte vejce, mléko a koření a směs pečlivě promíchejte. Nakonec zahustěte pohankovou moukou, ideálně jednou, maximálně dvěma lžícemi. 

Na bramboráky s červenou řepou vystačíte s lokálními surovinami.
Přidejte vajíčka a mléko.
Přidejte pohankovou mouku na zahuštění a směs znovu promíchejte.
Na pánvi rozehřejte olej a bramboráky z obou stran dozlatova opečte.

V pánvi rozehřejte olej a bramboráky opečte dozlatova z obou stran. Z pánve odložte rovnou na ubrousek, který vsaje přebytečný tuk, a můžete začít hodovat. Jen si nespalte jazyk. Výborně chutnají s kyselým mlékem, oceníte je i studené.

Příjemně překvapí, že chutnají i chlapům, ačkoliv ani náhodou nešly kolem masa nebo alespoň slaniny. Dokonce jsou trošičku nasládlé, díky červené řepě, ale ani to není na škodu. U nás doma se teď na jídelníčku jednoznačně občas objeví.

Autor:




Nejčtenější

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Klasické pařeniště v produkčních zahradách Pražského hradu
Skoro zapomenutá pařeniště jsou dokonalý systém pro pěstování zeleniny

Staří zahradníci používali pařeniště jako dokonalý systém na využití přírody ke snadnému pěstování v době, kdy tomu ještě přírodní podmínky nepřály....  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Další z rubriky

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.