Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bramboráky s červenou řepou a jiné lahůdky z levné kořenové zeleniny

aktualizováno 
Vařit jen z dostupných lokálních surovin. Zní to hezky, ale v praxi jsou teď z "naší" zeleniny dostupné vlastně jen brambory, mrkev, celer, petržel, růžičková kapusta, cibule, zelí, pórek, při troše štěstí česnek... Jenže takhle na tom byly naše babičky, prababičky a přitom vařily skvěle.

Bramboráky s červenou řepou, vpravo dole kapustové placky | foto: Zdena Skokanová, Jezte česky, Smart Press

Autorky kuchařky Jezte česky, rok v naší kuchyni napadlo dát tradičním sezonním receptům současný kabát. Takže se obě, Jana Vašáková i Zdena Skokanová, postavily k plotně, ta druhá přitom ještě odskakovala k fotoaparátu, a dva roky vařily, pekly a vychytávaly, jak v kuchyni připravit jídla z typických českých surovin.

Fotogalerie

Když jejich kuchařkou pozorně zalistujete (vydal Smart Press, 2012), na první dobrou zaregistrujete rozčlenění knížky na jednotlivá roční období a k nim se vázající suroviny, které rozeberou z praktické stránky: co obsahují, jak je uskladnit, jak je zpracovávat a podobné vychytávky. 

V klidu vás přitom jednoznačně nenechá spojení sugestivních fotografií s názvy receptů. Bez Pavlovova reflexu to nedáte, vyzkoušeli jsme si to na několika členech redakce: vybudí ve vás chuť spoustu receptů okamžitě vyzkoušet.

Vepřové s fazolemi, pečená panenka se sušenými švestkami, kapustičky dušené ve smetaně, celerový, petrželový či mrkvový krém, saláty z červené řepy či z kořenové zeleniny s jablky, cibulové koláčky, zeleninové lupínky... A to jsme pořád v sekci zima, s recepty pro období s omezenými zdroji čerstvých surovin. Nechme sebetrýznění, z fotografií jsou totiž cítit i chuť a vůně.

Skvělá levná večeře: recept na bramboráky z červené řepy

Bramborák je klasika, tak proč ho nevyzkoušet s červenou řepou, řekli jsme si. Dostanete tak do všech členů rodiny mimo jiné draslík a cenné železo, kromě toho je podle autorek řepa i zdrojem vitaminu C a E i dalších antioxidantů a cesia či rubidia.

Na zhruba šest bramboráků budete potřebovat jednu středně velkou červenou řepu, dvě střední brambory (ideálně typu C, ale nám se povedly i s typem B), půlku cibule, dvě vejce, lžíci mléka, lžíci pohankové mouky na zahuštění (my jsme dali dvě), špetku soli a pepře, přiměřeně sušeného fenyklu (ten jsme čerstvě nadrtili v mlýnku na koření), lžičku majoránky a řepkový olej na smažení (my měli slunečnicový).

Červenou řepu i brambory oloupejte, nastrouhejte a promíchejte spolu s nadrobno pokrájenou nebo posekanou cibulí. Přidejte vejce, mléko a koření a směs pečlivě promíchejte. Nakonec zahustěte pohankovou moukou, ideálně jednou, maximálně dvěma lžícemi. 

Na bramboráky s červenou řepou vystačíte s lokálními surovinami.
Přidejte vajíčka a mléko.
Přidejte pohankovou mouku na zahuštění a směs znovu promíchejte.
Na pánvi rozehřejte olej a bramboráky z obou stran dozlatova opečte.

V pánvi rozehřejte olej a bramboráky opečte dozlatova z obou stran. Z pánve odložte rovnou na ubrousek, který vsaje přebytečný tuk, a můžete začít hodovat. Jen si nespalte jazyk. Výborně chutnají s kyselým mlékem, oceníte je i studené.

Příjemně překvapí, že chutnají i chlapům, ačkoliv ani náhodou nešly kolem masa nebo alespoň slaniny. Dokonce jsou trošičku nasládlé, díky červené řepě, ale ani to není na škodu. U nás doma se teď na jídelníčku jednoznačně občas objeví.

Autor:




Nejčtenější

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Vysočina se ve výrobním závodě Hodice nedaleko Jihlavy vyrábí od roku 1967.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

Pronajímání domů a bytů on-line je stále populárnější.
Půjčujete chalupu přes internet? Dejte si pozor na majetek

Důvěra Čechů ke krátkodobým sezonním pronájmům chalup nebo rodinných domů prostřednictvím on-line služeb roste. Na serverech typu Airbnb, Couchsurfing nebo...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.