Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jak vykouzlit křupavé chipsy z bramborových slupek

aktualizováno 
Jedním z receptů proti plýtvání iniciativy Zachranjidlo.cz jsou chipsy ze slupek od brambor. Tento recept původně pochází ze severní Itálie.

Hnutí má zcela pravdu v tom, že ukazuje na nesmyslnost přístupu hypermarketů, které například některé kousky zeleniny vůbec nepustí na pult, protože nemají předepsané "eurorozměry" a jejich opasek přitahují vlastními, často ještě přísnějšími estetickými kritérii.

Fotogalerie

Upozorňuje například na tuny pečiva, které se vyhazují denně jen proto, že interní předpisy firem je nedovolují prodávat další den se slevou, přitom existuje mnoho receptů na delikatesy z ne čerstvého chleba, některé z nich už Hanzel s Peškem ukázali v předchozích dílech této série videí.

Jejich recept na výrobu lupínků z bramborových slupek může na první pohled působit jako legrace, ale ve skutečnosti jde o ověřený recept ze severní Itálie, který by mohl spotřebitel přimět k zamyšlení nad tím, zda i oni sami nemohou ve své kuchyni zacházet s potravinami podobně neuvážlivě jako zmiňovaní prodejci a zda všechny jejich opomíjené části musí skutečně končit v koši.

Nedalo nám to a nechali jsme Petra Hanzela z iniciativy Zachranjidlo.cz předvést recept na kameru. Hanzel upozorňuje, že nelze pojídat slupky z naklíčených brambor a slupky nazelenalé kvůli obsahu toxického solaninu. Každopádně však k principům ohleduplného přístupu k životu, včetně neptýtvání, patří to, aby slupky neputovaly do spalovny odpadů, ale vrátily se jako přínos do přírodního koloběhu, alespoň formou kompostace, která už je možná i ve městech, jak ukazují projekty jako Kokoza.cz.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Nuru jako nadšený lezec s ukořistěnou větvičkou. (25.3.2017)
VIDEO: Pražské gorily si venku užívají první jarní trávy, mláďata řádí

Jakmile minulou sobotu gorily zaslechly, že se mimo obvyklý čas něco děje s hydraulikou a hýbou se dveře u východu do venkovního výběhu, hned se k němu...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Další z rubriky

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.