Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jak vykouzlit křupavé chipsy z bramborových slupek

aktualizováno 
Jedním z receptů proti plýtvání iniciativy Zachranjidlo.cz jsou chipsy ze slupek od brambor. Tento recept původně pochází ze severní Itálie.

Hnutí má zcela pravdu v tom, že ukazuje na nesmyslnost přístupu hypermarketů, které například některé kousky zeleniny vůbec nepustí na pult, protože nemají předepsané "eurorozměry" a jejich opasek přitahují vlastními, často ještě přísnějšími estetickými kritérii.

Fotogalerie

Upozorňuje například na tuny pečiva, které se vyhazují denně jen proto, že interní předpisy firem je nedovolují prodávat další den se slevou, přitom existuje mnoho receptů na delikatesy z ne čerstvého chleba, některé z nich už Hanzel s Peškem ukázali v předchozích dílech této série videí.

Jejich recept na výrobu lupínků z bramborových slupek může na první pohled působit jako legrace, ale ve skutečnosti jde o ověřený recept ze severní Itálie, který by mohl spotřebitel přimět k zamyšlení nad tím, zda i oni sami nemohou ve své kuchyni zacházet s potravinami podobně neuvážlivě jako zmiňovaní prodejci a zda všechny jejich opomíjené části musí skutečně končit v koši.

Nedalo nám to a nechali jsme Petra Hanzela z iniciativy Zachranjidlo.cz předvést recept na kameru. Hanzel upozorňuje, že nelze pojídat slupky z naklíčených brambor a slupky nazelenalé kvůli obsahu toxického solaninu. Každopádně však k principům ohleduplného přístupu k životu, včetně neptýtvání, patří to, aby slupky neputovaly do spalovny odpadů, ale vrátily se jako přínos do přírodního koloběhu, alespoň formou kompostace, která už je možná i ve městech, jak ukazují projekty jako Kokoza.cz.

Autor:




Nejčtenější

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Majitelé chovů prasat musí kvůli africkému moru dodržovat zvýšenou opatrnost.
Nekrmit zbytky a přezouvat se. Jak uchránit své prasátko před morem

Po nedávno udeřivší ptačí chřipce je tu další nebezpečí pro chovatele. Zatím ojedinělý nález u nás dosud ještě nikdy nepotvrzeného afrického moru prasat...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Další z rubriky

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.