Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Jak vykouzlit křupavé chipsy z bramborových slupek

aktualizováno 
Jedním z receptů proti plýtvání iniciativy Zachranjidlo.cz jsou chipsy ze slupek od brambor. Tento recept původně pochází ze severní Itálie.

Hnutí má zcela pravdu v tom, že ukazuje na nesmyslnost přístupu hypermarketů, které například některé kousky zeleniny vůbec nepustí na pult, protože nemají předepsané "eurorozměry" a jejich opasek přitahují vlastními, často ještě přísnějšími estetickými kritérii.

Fotogalerie

Upozorňuje například na tuny pečiva, které se vyhazují denně jen proto, že interní předpisy firem je nedovolují prodávat další den se slevou, přitom existuje mnoho receptů na delikatesy z ne čerstvého chleba, některé z nich už Hanzel s Peškem ukázali v předchozích dílech této série videí.

Jejich recept na výrobu lupínků z bramborových slupek může na první pohled působit jako legrace, ale ve skutečnosti jde o ověřený recept ze severní Itálie, který by mohl spotřebitel přimět k zamyšlení nad tím, zda i oni sami nemohou ve své kuchyni zacházet s potravinami podobně neuvážlivě jako zmiňovaní prodejci a zda všechny jejich opomíjené části musí skutečně končit v koši.

Nedalo nám to a nechali jsme Petra Hanzela z iniciativy Zachranjidlo.cz předvést recept na kameru. Hanzel upozorňuje, že nelze pojídat slupky z naklíčených brambor a slupky nazelenalé kvůli obsahu toxického solaninu. Každopádně však k principům ohleduplného přístupu k životu, včetně neptýtvání, patří to, aby slupky neputovaly do spalovny odpadů, ale vrátily se jako přínos do přírodního koloběhu, alespoň formou kompostace, která už je možná i ve městech, jak ukazují projekty jako Kokoza.cz.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Ví, jak chutná, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí...
Hmyzí příběhy zblízka: kobylka pijící z louže nebo kopulující mouchy

Fotograf Jiří Anderle ví, jaké to je, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí ocenit i dříče čmeláka z Pošumaví s nákladem pylu či berušku...  celý článek

Mrazicí médium ze sady Handy
Oprava radiátoru za plného provozu. Nejlepší je zmrazit trubky

Opravy a výměna radiátorů se většinou dělají mimo sezonu, ale jsou situace, kdy je potřeba zasáhnout i během zimy. V rodinném domku to nemusí být problém, ale...  celý článek

Takto se vyřízne nejlepší kus na steak.
VIDEO: Než začnete odšupovat rybu, strčte ji do pytle

Když se to umí, vypadá to strašně jednoduše. Podívejte, jak snadno si šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář poradí s čerstvým lososem. A přidá tip, jak...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.