Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jak vykouzlit křupavé chipsy z bramborových slupek

aktualizováno 
Jedním z receptů proti plýtvání iniciativy Zachranjidlo.cz jsou chipsy ze slupek od brambor. Tento recept původně pochází ze severní Itálie.

Hnutí má zcela pravdu v tom, že ukazuje na nesmyslnost přístupu hypermarketů, které například některé kousky zeleniny vůbec nepustí na pult, protože nemají předepsané "eurorozměry" a jejich opasek přitahují vlastními, často ještě přísnějšími estetickými kritérii.

Fotogalerie

Upozorňuje například na tuny pečiva, které se vyhazují denně jen proto, že interní předpisy firem je nedovolují prodávat další den se slevou, přitom existuje mnoho receptů na delikatesy z ne čerstvého chleba, některé z nich už Hanzel s Peškem ukázali v předchozích dílech této série videí.

Jejich recept na výrobu lupínků z bramborových slupek může na první pohled působit jako legrace, ale ve skutečnosti jde o ověřený recept ze severní Itálie, který by mohl spotřebitel přimět k zamyšlení nad tím, zda i oni sami nemohou ve své kuchyni zacházet s potravinami podobně neuvážlivě jako zmiňovaní prodejci a zda všechny jejich opomíjené části musí skutečně končit v koši.

Nedalo nám to a nechali jsme Petra Hanzela z iniciativy Zachranjidlo.cz předvést recept na kameru. Hanzel upozorňuje, že nelze pojídat slupky z naklíčených brambor a slupky nazelenalé kvůli obsahu toxického solaninu. Každopádně však k principům ohleduplného přístupu k životu, včetně neptýtvání, patří to, aby slupky neputovaly do spalovny odpadů, ale vrátily se jako přínos do přírodního koloběhu, alespoň formou kompostace, která už je možná i ve městech, jak ukazují projekty jako Kokoza.cz.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Další z rubriky

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.