Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zlatý bramborový salát okouzlil křepelčími vejci

  11:04aktualizováno  11:04
Mistrovství republiky v přípravě bramborového salátu uspořádali Mratínští už pošesté, letos s rekordní účastí. Soutěžilo dvacet týmů kuchařů i amatérů. Vyhrál veterinář Martin Pánek z Jeseníku.

Čistě ženských týmů nebylo na místě moc. Dámy z Příbrami připravily do soutěže salát s chřestem podle hesla V jednoduchosti je krása. | foto: Jan ZátorskýJan ZátorskýMAFRA

V Mratíně se před šesti lety rozhodli, že se na těžkou otázku, kdo dělá nejlepší bramborový salát v Česku, pokusí odpovědět. V sobotu už pošesté uspořádali mistrovství ČR v přípravě této tradiční lahůdky.

"První ročník vznikl spíš jako akce tady mezi známými, měli jsme pět týmů, tři z Mratína a dva z Prahy," popisuje skromné začátky organizátor mistrovství Zdeněk Novák. Z přátelského klání se postupně stala akce, která letos přilákala dvacet týmů z celé republiky. Loni o tři méně.

Tým ze Šluknova prezentoval svůj salát ve tvaru kapra.

Tým ze Šluknova prezentoval svůj salát ve tvaru kapra.

Sabina Zámková z písnického potravinářského učiliště dekoruje soutěžní vzorek.

Sabina Zámková z písnického potravinářského učiliště dekoruje soutěžní vzorek. Svůj salát vylepšil tým olivami.

"Nejdál to měl asi tým, který přijel ze Šluknova, zúčastnila se také řada odborných učilišť," vysvětluje Novák.

Sedm družstev ze školy

Rekordmanem mezi odbornými učilišti byli určitě studenti SOU v Písnici, ti měli v soutěži dokonce sedm mužstev, která soutěžila proti sobě i ostatním.

Vítězný salát

Suroviny: 2 kg brambor, 4 mrkve, 1 žlutá cibule, 1 červená cibule, 3 šalotky, 2 lahůdkové cibulky, 5 sterilovaných okurek, 1 červená kapie, 4 slepičí vejce, 8 křepelčích vajec, 3 stonky řapíkatého celeru, 2 jablka, 5 lžic zeleného hrášku, 4 lžíce majonézy, 4 lžíce tatarské omáčky, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř, med.

Postup: Brambory uvaříme ve slané vodě společně s mrkví, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kapii týden předem spaříme a naložíme do okurkového láku. Zeleninu, vejce a jablka taktéž pokrájíme. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu, plnotučnou hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně promícháme.

"Já se se studenty snažím hodně vyrážet na podobné akce, aby si zkusili pracovat spolu i v jiném prostředí než ve škole. Navíc to nic není proti loňskému ročníku. To z Písnice dorazilo 13 týmů," směje se učitelka Jaroslava Mazáčová, která měla studenty na starosti.

Tříčlenné týmy měly za úkol připravit na akci dva kilogramy bramborového salátu. Provedení, ingredience a všechno ostatní bylo na nich. Návštěvníci si tak mohli potvrdit, že platí: co salát, to originál.

Kromě tradičních vánočních variant s majonézou a nakládanou zeleninou se tu objevovaly i exotičtější verze: salát s chřestem, olivami, jablky nebo pikantní verze okořeněné feferonkami. Ostatně vítězný recept obsahuje křepelčí vejce.

Našly se i týmy, které před originálními přísadami daly přednost prezentaci. "Soutěžící chtějí zapůsobit také na emoce poroty. Zdobí si své pracovní stoly do vánoční dekorace, zapalují františky, oblékají se do týmových uniforem a zástěr. Naše mistrovství má opravdu výjimečnou atmosféru," říká Novák.

Soutěž je otevřena každému, kdo má pocit, že dokáže trumfnout jakýkoliv salát. A šanci má i v konkurenci profíků kdokoli. Letošním vítězstvím si zopakoval loňský úspěch veterinář Martin Pánek z Jeseníku.

Autor:




Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.