Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zlatý bramborový salát okouzlil křepelčími vejci

  11:04aktualizováno  11:04
Mistrovství republiky v přípravě bramborového salátu uspořádali Mratínští už pošesté, letos s rekordní účastí. Soutěžilo dvacet týmů kuchařů i amatérů. Vyhrál veterinář Martin Pánek z Jeseníku.

Čistě ženských týmů nebylo na místě moc. Dámy z Příbrami připravily do soutěže salát s chřestem podle hesla V jednoduchosti je krása. | foto: Jan ZátorskýJan ZátorskýMAFRA

V Mratíně se před šesti lety rozhodli, že se na těžkou otázku, kdo dělá nejlepší bramborový salát v Česku, pokusí odpovědět. V sobotu už pošesté uspořádali mistrovství ČR v přípravě této tradiční lahůdky.

"První ročník vznikl spíš jako akce tady mezi známými, měli jsme pět týmů, tři z Mratína a dva z Prahy," popisuje skromné začátky organizátor mistrovství Zdeněk Novák. Z přátelského klání se postupně stala akce, která letos přilákala dvacet týmů z celé republiky. Loni o tři méně.

Tým ze Šluknova prezentoval svůj salát ve tvaru kapra.

Tým ze Šluknova prezentoval svůj salát ve tvaru kapra.

Sabina Zámková z písnického potravinářského učiliště dekoruje soutěžní vzorek....

Sabina Zámková z písnického potravinářského učiliště dekoruje soutěžní vzorek. Svůj salát vylepšil tým olivami.

"Nejdál to měl asi tým, který přijel ze Šluknova, zúčastnila se také řada odborných učilišť," vysvětluje Novák.

Sedm družstev ze školy

Rekordmanem mezi odbornými učilišti byli určitě studenti SOU v Písnici, ti měli v soutěži dokonce sedm mužstev, která soutěžila proti sobě i ostatním.

Vítězný salát

Suroviny: 2 kg brambor, 4 mrkve, 1 žlutá cibule, 1 červená cibule, 3 šalotky, 2 lahůdkové cibulky, 5 sterilovaných okurek, 1 červená kapie, 4 slepičí vejce, 8 křepelčích vajec, 3 stonky řapíkatého celeru, 2 jablka, 5 lžic zeleného hrášku, 4 lžíce majonézy, 4 lžíce tatarské omáčky, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř, med.

Postup: Brambory uvaříme ve slané vodě společně s mrkví, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kapii týden předem spaříme a naložíme do okurkového láku. Zeleninu, vejce a jablka taktéž pokrájíme. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu, plnotučnou hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně promícháme.

"Já se se studenty snažím hodně vyrážet na podobné akce, aby si zkusili pracovat spolu i v jiném prostředí než ve škole. Navíc to nic není proti loňskému ročníku. To z Písnice dorazilo 13 týmů," směje se učitelka Jaroslava Mazáčová, která měla studenty na starosti.

Tříčlenné týmy měly za úkol připravit na akci dva kilogramy bramborového salátu. Provedení, ingredience a všechno ostatní bylo na nich. Návštěvníci si tak mohli potvrdit, že platí: co salát, to originál.

Kromě tradičních vánočních variant s majonézou a nakládanou zeleninou se tu objevovaly i exotičtější verze: salát s chřestem, olivami, jablky nebo pikantní verze okořeněné feferonkami. Ostatně vítězný recept obsahuje křepelčí vejce.

Našly se i týmy, které před originálními přísadami daly přednost prezentaci. "Soutěžící chtějí zapůsobit také na emoce poroty. Zdobí si své pracovní stoly do vánoční dekorace, zapalují františky, oblékají se do týmových uniforem a zástěr. Naše mistrovství má opravdu výjimečnou atmosféru," říká Novák.

Soutěž je otevřena každému, kdo má pocit, že dokáže trumfnout jakýkoliv salát. A šanci má i v konkurenci profíků kdokoli. Letošním vítězstvím si zopakoval loňský úspěch veterinář Martin Pánek z Jeseníku.

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Další z rubriky

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.