Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zlatý bramborový salát okouzlil křepelčími vejci

  11:04aktualizováno  11:04
Mistrovství republiky v přípravě bramborového salátu uspořádali Mratínští už pošesté, letos s rekordní účastí. Soutěžilo dvacet týmů kuchařů i amatérů. Vyhrál veterinář Martin Pánek z Jeseníku.

Čistě ženských týmů nebylo na místě moc. Dámy z Příbrami připravily do soutěže salát s chřestem podle hesla V jednoduchosti je krása. | foto: Jan ZátorskýJan ZátorskýMAFRA

V Mratíně se před šesti lety rozhodli, že se na těžkou otázku, kdo dělá nejlepší bramborový salát v Česku, pokusí odpovědět. V sobotu už pošesté uspořádali mistrovství ČR v přípravě této tradiční lahůdky.

"První ročník vznikl spíš jako akce tady mezi známými, měli jsme pět týmů, tři z Mratína a dva z Prahy," popisuje skromné začátky organizátor mistrovství Zdeněk Novák. Z přátelského klání se postupně stala akce, která letos přilákala dvacet týmů z celé republiky. Loni o tři méně.

Tým ze Šluknova prezentoval svůj salát ve tvaru kapra.

Tým ze Šluknova prezentoval svůj salát ve tvaru kapra.

Sabina Zámková z písnického potravinářského učiliště dekoruje soutěžní vzorek.

Sabina Zámková z písnického potravinářského učiliště dekoruje soutěžní vzorek. Svůj salát vylepšil tým olivami.

"Nejdál to měl asi tým, který přijel ze Šluknova, zúčastnila se také řada odborných učilišť," vysvětluje Novák.

Sedm družstev ze školy

Rekordmanem mezi odbornými učilišti byli určitě studenti SOU v Písnici, ti měli v soutěži dokonce sedm mužstev, která soutěžila proti sobě i ostatním.

Vítězný salát

Suroviny: 2 kg brambor, 4 mrkve, 1 žlutá cibule, 1 červená cibule, 3 šalotky, 2 lahůdkové cibulky, 5 sterilovaných okurek, 1 červená kapie, 4 slepičí vejce, 8 křepelčích vajec, 3 stonky řapíkatého celeru, 2 jablka, 5 lžic zeleného hrášku, 4 lžíce majonézy, 4 lžíce tatarské omáčky, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř, med.

Postup: Brambory uvaříme ve slané vodě společně s mrkví, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kapii týden předem spaříme a naložíme do okurkového láku. Zeleninu, vejce a jablka taktéž pokrájíme. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu, plnotučnou hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně promícháme.

"Já se se studenty snažím hodně vyrážet na podobné akce, aby si zkusili pracovat spolu i v jiném prostředí než ve škole. Navíc to nic není proti loňskému ročníku. To z Písnice dorazilo 13 týmů," směje se učitelka Jaroslava Mazáčová, která měla studenty na starosti.

Tříčlenné týmy měly za úkol připravit na akci dva kilogramy bramborového salátu. Provedení, ingredience a všechno ostatní bylo na nich. Návštěvníci si tak mohli potvrdit, že platí: co salát, to originál.

Kromě tradičních vánočních variant s majonézou a nakládanou zeleninou se tu objevovaly i exotičtější verze: salát s chřestem, olivami, jablky nebo pikantní verze okořeněné feferonkami. Ostatně vítězný recept obsahuje křepelčí vejce.

Našly se i týmy, které před originálními přísadami daly přednost prezentaci. "Soutěžící chtějí zapůsobit také na emoce poroty. Zdobí si své pracovní stoly do vánoční dekorace, zapalují františky, oblékají se do týmových uniforem a zástěr. Naše mistrovství má opravdu výjimečnou atmosféru," říká Novák.

Soutěž je otevřena každému, kdo má pocit, že dokáže trumfnout jakýkoliv salát. A šanci má i v konkurenci profíků kdokoli. Letošním vítězstvím si zopakoval loňský úspěch veterinář Martin Pánek z Jeseníku.

Autor:




Nejčtenější

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.