Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zlatý bramborový salát okouzlil křepelčími vejci

  11:04aktualizováno  11:04
Mistrovství republiky v přípravě bramborového salátu uspořádali Mratínští už pošesté, letos s rekordní účastí. Soutěžilo dvacet týmů kuchařů i amatérů. Vyhrál veterinář Martin Pánek z Jeseníku.

Čistě ženských týmů nebylo na místě moc. Dámy z Příbrami připravily do soutěže salát s chřestem podle hesla V jednoduchosti je krása. | foto: Jan ZátorskýJan ZátorskýMAFRA

V Mratíně se před šesti lety rozhodli, že se na těžkou otázku, kdo dělá nejlepší bramborový salát v Česku, pokusí odpovědět. V sobotu už pošesté uspořádali mistrovství ČR v přípravě této tradiční lahůdky.

"První ročník vznikl spíš jako akce tady mezi známými, měli jsme pět týmů, tři z Mratína a dva z Prahy," popisuje skromné začátky organizátor mistrovství Zdeněk Novák. Z přátelského klání se postupně stala akce, která letos přilákala dvacet týmů z celé republiky. Loni o tři méně.

Tým ze Šluknova prezentoval svůj salát ve tvaru kapra.

Tým ze Šluknova prezentoval svůj salát ve tvaru kapra.

Sabina Zámková z písnického potravinářského učiliště dekoruje soutěžní vzorek.

Sabina Zámková z písnického potravinářského učiliště dekoruje soutěžní vzorek. Svůj salát vylepšil tým olivami.

"Nejdál to měl asi tým, který přijel ze Šluknova, zúčastnila se také řada odborných učilišť," vysvětluje Novák.

Sedm družstev ze školy

Rekordmanem mezi odbornými učilišti byli určitě studenti SOU v Písnici, ti měli v soutěži dokonce sedm mužstev, která soutěžila proti sobě i ostatním.

Vítězný salát

Suroviny: 2 kg brambor, 4 mrkve, 1 žlutá cibule, 1 červená cibule, 3 šalotky, 2 lahůdkové cibulky, 5 sterilovaných okurek, 1 červená kapie, 4 slepičí vejce, 8 křepelčích vajec, 3 stonky řapíkatého celeru, 2 jablka, 5 lžic zeleného hrášku, 4 lžíce majonézy, 4 lžíce tatarské omáčky, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř, med.

Postup: Brambory uvaříme ve slané vodě společně s mrkví, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kapii týden předem spaříme a naložíme do okurkového láku. Zeleninu, vejce a jablka taktéž pokrájíme. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu, plnotučnou hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně promícháme.

"Já se se studenty snažím hodně vyrážet na podobné akce, aby si zkusili pracovat spolu i v jiném prostředí než ve škole. Navíc to nic není proti loňskému ročníku. To z Písnice dorazilo 13 týmů," směje se učitelka Jaroslava Mazáčová, která měla studenty na starosti.

Tříčlenné týmy měly za úkol připravit na akci dva kilogramy bramborového salátu. Provedení, ingredience a všechno ostatní bylo na nich. Návštěvníci si tak mohli potvrdit, že platí: co salát, to originál.

Kromě tradičních vánočních variant s majonézou a nakládanou zeleninou se tu objevovaly i exotičtější verze: salát s chřestem, olivami, jablky nebo pikantní verze okořeněné feferonkami. Ostatně vítězný recept obsahuje křepelčí vejce.

Našly se i týmy, které před originálními přísadami daly přednost prezentaci. "Soutěžící chtějí zapůsobit také na emoce poroty. Zdobí si své pracovní stoly do vánoční dekorace, zapalují františky, oblékají se do týmových uniforem a zástěr. Naše mistrovství má opravdu výjimečnou atmosféru," říká Novák.

Soutěž je otevřena každému, kdo má pocit, že dokáže trumfnout jakýkoliv salát. A šanci má i v konkurenci profíků kdokoli. Letošním vítězstvím si zopakoval loňský úspěch veterinář Martin Pánek z Jeseníku.

Autor:




Nejčtenější

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Další z rubriky

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Takto dopadnou dřevěná prkénka, o která se dlouho nikdo nestaral.
Takto skončí vaše dřevěná prkénka, když jim nedáte tu správnou péči

Domácí kuchaři se dělí na takzvané plasťáky a dřeváky podle toho, jakým dávají přednost krájecím prkýnkům. Plastové upřednostňují ti, kteří desku často dávají...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.