Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chcete nejlepší salát? Záleží hlavně na bramborách

aktualizováno 
Postup na nejlepší bramborový salát je prostý. Doma udělaná majonéza, vejce a správný typ brambor tvoří základ každého salátu. Pak už záleží na vás, co do něj přidáte podle chuti a rodinných zvyklostí.

Brambory nechejte před krájením vychladit v lednici. | foto: Marek Burza

Nejlepší brambory na salát jsou ty s červenou slupkou z Vysočiny. Tvrdí to známý šéfkuchař a gastroporadce Dalibor Navrátil a připojuje pár rad, které dává v kurzech vaření Pražského kulinářského institutu. Přispějí k tomu, že váš salát bude mít úspěch.

Pozor na varný typ

Pro přípravu salátu je nejdůležitější vybrat dobře brambory, ne všechny se totiž na salát hodí. Z brambor typu C uvaříte výbornou bramborovou kaši nebo placky, ale dobrý salát z něj neuděláte, protože jsou moučné a snadno se rozvářejí. O trochu méně moučnatou dužninu mají brambory varného typu B, proto se nejčastěji používají jako přílohové.

Rada nad zlato, možná si říkáte, to přece každý ví. Ale určitě stojí dát si v obchodě pozor a pečlivě si označení typu na obalu zkontrolovat.

Nejméně moučnaté jsou brambory typu A, právě proto se nejlépe hodí na bramborový salát. Mají lojovitou, pevnou dužninu a zůstávají pevné i po uvaření.

Kvalitní brambory koupíte na farmářských trzích nebo přímo u pěstitelů. Ale i v hypermarketech se před Vánocemi objevují tradiční "salátové" brambory, jako jsou vyhlášené Keřkovské rohlíčky nebo královna salátových brambor Annabelle.

Vybírejte i podle vzhledu

Snažte se vybírat brambory, které nemají ani náznak klíčení či měknutí, nejsou nazelenalé nebo příliš mechanicky poškozené či mokré.

Kvalitní brambory poznáte podle toho, že jsou čisté, stejnoměrně barevné, suché a bez většího poškození slupky. I když drobné vady na povrchu nemusí mít vliv na vnitřní kvalitu hlízy.

Ideální je, když si můžete prohlédnout bramboru i na řezu. Dobrý prodejce vám ji rozřízne, abyste se přesvědčili, že je uvnitř krásně žlutá a nemá žádné skvrny.

Kromě varného typu musí být brambory při prodeji ze zákona označeny ještě dalšími údaji. Nesmí u nich chybět název odrůdy a země původu ani informace, zda jde o brambory rané, nebo pozdní.

Studené se špatně loupají

Je důležitá velikost brambor? "Neměly by být malé jako pingpongový míček, ale ani moc přerostlé. Ideální je tak sedm osm centimetrů," říká Dalibor Navrátil.

Brambory je podle něj třeba uvařit ve slupce a ve slané vodě alespoň půl dne předem. Oloupejte je však hned, jakmile jste schopni je udržet v ruce. Studené brambory se špatně loupají. Oloupané brambory pak nechte ještě vychladit v lednici. Lépe se vám budou krájet kostičky.

Další kuchařský fígl: "Všechny další suroviny, které přidáváte do salátu, ať už je to vejce, hrášek, okurka, mrkev nebo cibule, je dobré promíchat zvlášť v míse, dobře ochutit, nechat chvíli odležet a teprve na závěr opatrně smíchat dohromady s nakrájenými bramborami," říká Dalibor Navrátil. Jen tak si kostičky brambor zachovají svůj tvar a salát zůstane svěží.

Tady to bude asi názor od názoru. Určitě by to platilo, pokud se vyrábí salát na poslední chvíli. Mnoho lidí ale salát vyrábí večer před Štědrým dnem, v tomto případě by se chutě měly spojit i bez míchání surovin bez brambor.





Nejčtenější

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.