Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chcete nejlepší salát? Záleží hlavně na bramborách

aktualizováno 
Postup na nejlepší bramborový salát je prostý. Doma udělaná majonéza, vejce a správný typ brambor tvoří základ každého salátu. Pak už záleží na vás, co do něj přidáte podle chuti a rodinných zvyklostí.

Brambory nechejte před krájením vychladit v lednici. | foto: Marek Burza

Nejlepší brambory na salát jsou ty s červenou slupkou z Vysočiny. Tvrdí to známý šéfkuchař a gastroporadce Dalibor Navrátil a připojuje pár rad, které dává v kurzech vaření Pražského kulinářského institutu. Přispějí k tomu, že váš salát bude mít úspěch.

Pozor na varný typ

Pro přípravu salátu je nejdůležitější vybrat dobře brambory, ne všechny se totiž na salát hodí. Z brambor typu C uvaříte výbornou bramborovou kaši nebo placky, ale dobrý salát z něj neuděláte, protože jsou moučné a snadno se rozvářejí. O trochu méně moučnatou dužninu mají brambory varného typu B, proto se nejčastěji používají jako přílohové.

Rada nad zlato, možná si říkáte, to přece každý ví. Ale určitě stojí dát si v obchodě pozor a pečlivě si označení typu na obalu zkontrolovat.

Nejméně moučnaté jsou brambory typu A, právě proto se nejlépe hodí na bramborový salát. Mají lojovitou, pevnou dužninu a zůstávají pevné i po uvaření.

Kvalitní brambory koupíte na farmářských trzích nebo přímo u pěstitelů. Ale i v hypermarketech se před Vánocemi objevují tradiční "salátové" brambory, jako jsou vyhlášené Keřkovské rohlíčky nebo královna salátových brambor Annabelle.

Vybírejte i podle vzhledu

Snažte se vybírat brambory, které nemají ani náznak klíčení či měknutí, nejsou nazelenalé nebo příliš mechanicky poškozené či mokré.

Kvalitní brambory poznáte podle toho, že jsou čisté, stejnoměrně barevné, suché a bez většího poškození slupky. I když drobné vady na povrchu nemusí mít vliv na vnitřní kvalitu hlízy.

Ideální je, když si můžete prohlédnout bramboru i na řezu. Dobrý prodejce vám ji rozřízne, abyste se přesvědčili, že je uvnitř krásně žlutá a nemá žádné skvrny.

Kromě varného typu musí být brambory při prodeji ze zákona označeny ještě dalšími údaji. Nesmí u nich chybět název odrůdy a země původu ani informace, zda jde o brambory rané, nebo pozdní.

Studené se špatně loupají

Je důležitá velikost brambor? "Neměly by být malé jako pingpongový míček, ale ani moc přerostlé. Ideální je tak sedm osm centimetrů," říká Dalibor Navrátil.

Brambory je podle něj třeba uvařit ve slupce a ve slané vodě alespoň půl dne předem. Oloupejte je však hned, jakmile jste schopni je udržet v ruce. Studené brambory se špatně loupají. Oloupané brambory pak nechte ještě vychladit v lednici. Lépe se vám budou krájet kostičky.

Další kuchařský fígl: "Všechny další suroviny, které přidáváte do salátu, ať už je to vejce, hrášek, okurka, mrkev nebo cibule, je dobré promíchat zvlášť v míse, dobře ochutit, nechat chvíli odležet a teprve na závěr opatrně smíchat dohromady s nakrájenými bramborami," říká Dalibor Navrátil. Jen tak si kostičky brambor zachovají svůj tvar a salát zůstane svěží.

Tady to bude asi názor od názoru. Určitě by to platilo, pokud se vyrábí salát na poslední chvíli. Mnoho lidí ale salát vyrábí večer před Štědrým dnem, v tomto případě by se chutě měly spojit i bez míchání surovin bez brambor.





Nejčtenější

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Další z rubriky

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Soutěž: vyhrajte první český elektrokočárek
Soutěž: vyhrajte první český elektrokočárek

Pohon, světla, automatické houpání a ohřívač stravy vám usnadní každý výlet.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.